"Patates" veya "açık" hat sorunu bir türlü çözülmüyor: Bilgisi dışında adına hat açılanın evine ve tarlasına haciz konuluyor, arabası bağlanıyor

Kişilerin bilgisi dışında adlarına açılan sahte hatlar, ciddi sorunlara açabiliyor. Kimi zaman kişileri bir terör soruşturmasına muhatap eden sahte hatlar, Yalçın Arı gibi pek çok insanı haberdar olmadıkları borçlarla yüz yüze bırakabiliyor

Yalçın Arı'ın evine, tarlasına ve aracına beş yıl önce adına açılan sahte hattan kaynaklanan haciz nedeniyle haciz geldi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Kişilerin bilgisi dışında kimlik bilgileri kullanılarak adlarına açılan sahte telefon hatları, halk arasında "açık hat" veya "patates hat" olarak biliniyor.

Cep telefonlarının yaygınlaştığı ilk yıllarda hayli yaygın olan bu hatların suç olaylarında kullanılması üzerine önüne geçilmeye çalışıldı.

Alınan önlemler arasında ancak kişilerin şahsen kendi kimliği ile başvurması halinde hat çıkarılmasına izin verilmesi de var.

Ancak halen sorunun önüne geçilmiş değil. Bunda bazı GSM çalışanlarının, bayilerinin görevini suiistimal etmesinin de etkisi var.

Ayrıca özellikle Türkiye'ye çok sayıda yabancı uyruklu insanın da yerleşmesi eskiden Türk vatandaşları adına çıkarılan açık hatların şimdilerde daha çok bu kişilerin adına çıkarılması sonucunu doğurdu.

fetö.jpg
İllegal işlerle uğraşanlar sahte hatları daha fazla kullanıyor / Fotoğraf: AA

 

İllegal işlerle uğraşanların tercihi

Sonuç olarak bu tür hatlar daha çok illegal işlerle veya saklayacak bir şeyleri olan insanlarca tercih ediliyor.

Bunun da neticesinde durumdan habersiz adına hat açılan kişiler kendilerini hiç ummadıkları problemlerle baş başa bulabiliyor.

Örneğin Ergenekon operasyonu sürecinde olan bitenden habersiz bir şekilde adına hat açılan kişilerden de gözaltına alınanlar olmuştu.

Teknik takibe takılan numaraların sahipleri olarak bu kişilere ulaşılmıştı.

Yine FETÖ operasyonları sürecinde aranan pek çok kişinin "patates hat" olarak sahte hatları kullandığı anlaşıldı.

patateshat1.jpg
Sahte hatlar alınan önlemlere karşın sorun olmayı sürdürüyor / Fotoğraf: Twitter

 

Yedi yılda 9 bin 554 sahte hat şikayeti

17 Temmuz 2020'de Milliyet'ten Önder Yılmaz imzasıyla çıkan haberde ciddi boyutlara ulaşan sahte hat sorununun önüne geçmek içini Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanlığı'nın (BTK) Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) çözüm önerileri sunduğu belirtildi.

Adalet Bakanlığı'nın raporunda bu tür hatların sahtecilik amacıyla kullanıldığı kaydedilirken, İçişleri Bakanlığı raporunda ise "FETÖ ve PKK başta olmak üzere çeşitli terör örgütü üyeleri, fuhuş, dolandırıcılık çete üyeleri ve arama-yakalama kaydı bulunan şahıslarca kullanıldı" bilgisine yer verildi.

BTK, 2012-2019 arasında kuruma sahte mobil hatları için 8 bin 970, sabit hatlar için 584 olmak üzere toplam 9 bin 554 şikayet başvurusu yapıldığını açıkladı.

e-Devlet'i kontrol edince beş yıl önce adına hat açıldığını öğrendi

Yapılan uyarılara karşın sahte hatlar insanların canını yakmaya devam ediyor.

Bu sefer ki mağdur medya sektöründe çalışan Yalçın Arı oldu.

Arı, bundan bir yıl önce şubat ayında e-Devlet'ten adına bir hat açılmış olduğunu gördü.

Üstelik hat yeni de değil 5 yıl öncesine aitti ve borcu da vardı.

haciz.jpg
Arı, haczin ardından aracına bağlama kararıyla karşı karşıya kaldı / Görsel: Independent Türkçe

 

Haciz geldi, arabasına bağlama kararı çıktı

Bunun üzerine hemen harekete geçerek online sistemden Vodafone şirketine başvurarak böyle bir hat kullanmadığına dair bilgileri ve itirazını iletti.

Bundan sonrasını Arı, şöyle anlattı:

Ben de o süreçte sorun çözülmüştür diye hayatıma devam ettim. Geçen bir ay önce tekrar e-Devlet'e baktığımda köyde dededen kalma arazilere icra geldiğini gördüm. 5 bin 900 TL'lik bu borç yüzünden. Açıkçası zaten kullanmadığım bir arazi dedim. Bu meseleyle ilgilenirim bir ara dedim. Geçen hafta yine başka bir mesele için e-Devlet'e baktığımda bu sefer evime de haciz geldiğini gördüm. Ev de harabe olduğu ve restorasyon için izin beklediğim için bunun da acelesi yok dedim. Bir ara ilgilenirim dedim. Son zamanlarda İstanbul'daki taksi bulamama sorunu yüzünden dedim bir araba alayım. Geçen ay bir araba aldım. Birkaç gün kullandım. Bir de ne göreyim arabayı aldıktan 10 gün sonra arabaya yakalama kararı çıkartılmış bu borç yüzünden. Yakaladıkları yerde bağlayacaklar arabayı. Bu gerçekten benim için bardağı taşıran son damla oldu.

Sözleşmeyi istedi

Peş peşe gelen bu olaylar üzerine Vodafone müşteri hizmetlerini aradığını belirten Arı, "Sözleşmeyi istedim. Beni bu konuda yetkili olan avukatlarına yönlendirdiler. Avukat benden imza örneklerimi ve elle bir dilekçe yazmamı istedi. Bu prosedürü yerine getirdim. Sözleşmeyi ısrarla istememe rağmen bana iletilmedi" iddiasında bulundu.

 

Binlerce mağdur insan var

Arı, konuyu avukatıyla konuştuğunda bu konuda mağdur olan yüzbinlerce insanın olduğunu öğrendiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

Ben de bunu bir floor ile Twitter'dan duyurayım istedim. Tweetleri attıktan sonra gerçekten binlerce insanın aynı konudan mağdur olduğunu gördüm. Bir anda bir dalga gibi bu olay büyüdü ve farklı mağduriyet hikayeleri paylaşıldı. Olay sosyal medyadan duyulduktan sonra Vodafone Genel Müdürlüğü'nden arayıp sorunu 48 saat içinde çözeceklerini söylediler. 

Tepki sonuç verdi, sorun çözüldü

Konunun Yalçın Arı tarafından sosyal medyaya da taşınmasının ardından olumlu bir gelişme yaşandı.

Twitter hesabından bugün yeni bir paylaşımda bulunan Arı, Vodafone şirketinden aldığı mesajda borçlardan sorumlu olmadığının belirtildiğini söyleyerek, destek olanlara teşekkür etti.

 

 

rdıvan.jpg
Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bazı personellerin usulsüz hat açılmasına dahili oluyor"

Peki alınan önlemlere karşın sahte hatlar nasıl açılıyor ve adına sahte hat düzenlendiğini öğrenen insanlar neler yapabilir?

Bu soruları Tüketici Sorunları Derneği Başkanvekili Avukat Rıdvan Yıldız'a sorduk.

Elektronik Haberleşme Kanunu'nda açıkça kişilerin geçerli kimlik belgesi alınmadan abonelik işlemi yapılamayacağının düzenlendiğini söyleyen Yıldız, şunları kaydetti:

Yine kişinin bilgisi ve rızası dışında işletmeci veya adına iş yapan temsilcisi tarafından abonelik tesisi veya işlemi veya elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt işlemi yapılamaz ve yaptırılamaz, bu amaçla gerçeğe aykırı evrak düzenlenemez, evrakta değişiklik yapılamaz ve bunlar kullanılamaz. Gerçeğe aykırı evrak düzenlemek veya değiştirmek suretiyle kişinin bilgi ve rızası dışında tesis edilmiş olan abonelikler kullanılamaz. Bununla birlikte vatandaşlar e-Devlet üzerinden adlarına açılmış hatları görebilme ve adlarına bilgileri dışında açılmış bir hat varsa bunu tespit edebilme imkanına sahiptirler. Normal şartlarda kişilerin bilgisi dışında adlarına hat açılması çok kolay değildir. Bu durumlar araştırıldığında genellikle GSM operatörlerinin bayilerinin ağır ihmali bazen de personellerin usulsüz hat açılmasına hatta şahıslar adına cihaz alınmasına dahili olduğunu görüyoruz.

Adınıza sahte hat açılmışsa ne yapmalısınız?

Bilgisi dışında adına hat açıldığını öğrenen vatandaşların bu durumu ciddiye alması gerektiğini kaydeden Yıldız, neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı:

- Adınıza açılmış sahte hat varsa bunu tespit ettiğinizde hem ilgili GSM operatörüne durumu bildirmeli hem de savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız.

- GSM operatörü aleyhinize icra takibi başlatmışsa ödeme emri tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde icra takibine itirazda bulunmalısınız.

- İcra takibine itiraz etmemişseniz bu durumda menfi tespit davası açmanız gerekiyor.

e-Devlet.jpg
e-Devlet'ten adınıza başka hat olup olmadığını kontrol edebilirsiniz / Fotoğraf: AA

 

"Zaman zaman e-Devlet'ten adınıza açılmış hat var mı kontrol edin"

Kişilerin haberi olmaksızın hat açıldığı durumlarda bu hatların dolandırıcılık gibi suçlarda kullanıldığı hatta terör örgütlerinin dahi bu hatları kullanabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Zaman zaman e-Devlet üzerinden adlarına açılan hatların kontrol edilmesi yine haklarında açılmış dava ya da icra olup olmadığını sorgulamaları vatandaşlar önden tedbir almalarını ve büyük mağduriyetler yaşamalarının önüne geçebilir" uyarısında bulundu. 

Avukat Rıdvan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada yapılacak en büyük hata nasıl olsa bir şey olmaz deyip boş vermek ve hukuki destek almamaktır. Tavsiyem böyle bir durumda vatandaşlar avukatlarından da destek alsınlar. Aksi durumda kendilerini borçların ve suç isnatlarının içinde bulabilirler."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU