Afganistan'da bir grup kadın, eğitim hakları için "sessiz protesto" düzenledi

Eğitim Bakanlığının karşısında toplanan yaklaşık 15 kadın ağızlarını bantlayarak, ellerindeki dövizlerle eylem yaptı

Fotoğraf: AA

Afganistan'da bir grup kadın, Taliban yönetimi sonrası kısıtlanan eğitim ve çalışma haklarını geri almak için eylem yaptı.

Başkent Kabil'de Eğitim Bakanlığının karşısındaki alışveriş merkezinin girişinde toplanan yaklaşık 15 kadın ağızlarını bantlayarak, ellerindeki dövizlerle "sessiz protesto" düzenledi.

Eğitim Bakanlığının cuma günü yaptığı açıklamada, okullarda sadece erkek öğrencilerin eğitim almasına izin verilmesi ve kız öğrencilerin eğitimine değinilmemesi protesto edildi.
 

20210919_2_50090241_68889194.jpg
Fotoğraf: AA


Protestocular, kız öğrencilerin okullarda giydikleri üniformalara atfen beyaz başörtüsü ile siyah elbise giydi.

Dövizlerde, "Dersimi ve ödevimi alma", "Dinin tanıdığı eğitim hakkını kadınlardan almayın", "Eğitim kapısının kızlara kapatılması, onları karanlık bir cehalete hapsetmektir", "İlim talep etmek kadın ve erkeğe farzdır", "Kadınlar okula gitmeli" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protestoyu organize eden Farah Mustafavi, eğitim ve iş hakları için toplandıklarını kaydederek, "Yeni eğitim düzenlemesine göre, kızlar 6’ncı sınıfa kadar eğitim alabilecek ancak ötesine geçemeyecek. Ayrıca, kadınların çalışabileceği yerler kapatıldı. Eğitim almak kadınların şer-i ve medeni haklarıdır. Bu hakkı ne İslam ne de Allah bizden aldı" dedi.

Protestoculardan Şekiba Temkin, Taliban yönetimi ile ülke genelinde kız ve erkek eğitiminin ayrıldığını belirterek, "Taliban, kadınların eğitimine engel oluyor. Bugün sesimizi yükseltmek için Eğitim Bakanlığının önünde toplandık. Eğitim almak, kız ve erkeğe farz ise neden kızların okullara gitmesine izin verilmiyor?" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 20 dakikalık protestonun ardından göstericiler Taliban güçlerinin uyarısı sonrası dağıldı.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU