Dört yıldır kayıp olan "Çin'in en zengin kadını", sansür talebiyle ortaya çıktı

Eşi, Duan Weihong'un kendisini arayarak kitabını yayımlamamasını istediğini iddia etti

Duan Weihong'un başına gerçekten neler geldiği henüz net olarak bilinmiyor (New York Post/Desmond Shum)

Yıllardır kayıp olan ve Çin'in en zengin kadını olarak bilinen Duan Weihong'un, eski eşiyle iletişime geçtiği iddia edildi.

İş insanı Desmond Shum'a göre 50 yaşındaki Weihong, 4 Eylül'de kendisini telefonla aradı.

52 yaşındaki Shum, "Whitney" adıyla da tanınan eski eşinin kendisini "Kızıl Rulet: Çağdaş Çin'de Zenginlik, Güç, Yozlaşma ve İntikamın İçyüzü" (Red Roulette: An Insider's Story of Wealth, Power, Corruption, and Vengeance in Today's China) adlı kitabını yayımlamaktan vazgeçmesini söylemek için aradığını iddia etti. 

7 Eylül'de piyasaya çıkan kitap, ülkede "kızıl aristokrasi" olarak da bilinen elit sınıfla özel şirketler arasındaki girift ilişkileri konu ediniyor.

Mao Zedong'tan sonra iktidara gelen ve aralarında Mao'nun eşinin de bulunduğu grubu tasfiye ederek Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) başına geçen Deng Şiaoping, 1980'lerde ülkede ciddi ekonomik reformlar yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şiaoping'in politikaları dahilinde daha liberal bir ekonominin uygulanmasıyla Shum ve Weihong, fakir bir ailede büyüyüp sonradan zengin olan birçok girişimciden biri haline gelmişti. 

Ancak Çin'in en zengin kadın girişimcisi olarak ünlenen Weihong, 5 Eylül 2017'de bir anda ortadan kayboldu ve kendisinden hiç haber alınamadı. 

Şu anda Birleşik Krallık'ta yaşayan Shum, kitabında eşinin ÇKP'nin yürüttüğü gizli bir operasyonda kaçırıldığını öne sürdü.

Shum, telefon konuşmasında Weihong'un "üstü kapalı şekilde kendini tehdit ettiğini" savundu.

Eşinin ÇKP'nin kendisinden söylemesini istediği şeyleri tekrar ettiğini öne süren Shum, "Olayın zor kısmı bu. Karşınızda Komünist Parti var. Bunu bilerek yaptılar, değil mi? Bu bir psikolojik savaş" dedi.



Independent Türkçe, New York Post, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU