Neolitik Çağ'dan kalma mezarda esrarengiz taş toplar keşfedildi

Arkeologlar taş topların ne için kullanıldığına dair görüş ayrılıkları yaşıyor

Bulunan topların ne için kullanıldığı bilinmiyor (Central Lancashire Üniversitesi)

Arkeologlar, İskoçya'nın kuzeyindeki Sanday Adası'nda Neolitik Çağ'dan (Cilalı Taş Devri) kalma bir mezarda 5 bin 500 yıllık iki esrarengiz cilalı taş top keşfetti.

Sanday Adası'nı da içeren Orkney Adaları başta olmak üzere Birleşik Krallık'ın diğer bölgelerinde ve Norveç'te daha önce yüzlerce bunlara benzer taş top bulunmuştu. Yüzlerce taş toptan bazıları 1860'da İskoçya'da bulunan ünlü Towie topu gibi sarmal desenlerle oyulmuş, bazıları da itinayla cilalanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı uzmanlar bu topların insanların kafalarına fırlatıldığını yani silah olarak kullanıldığını düşünüyor.

Sanday Adası'nda ağustosta yapılan kazıları yöneten Birleşik Krallık'taki Central Lancashire Üniversitesi'nden Vicki Cummings'e göreyse çoğu arkeolog, taş topların sanatsal amaçlarla ya da bir kişinin toplumdaki statüsünü göstermek veya önemli bir olayı anmak için yapıldığını düşünüyor.

Cummings biri siyah taştan, diğeri açık renkli kireçtaşından yapılan iki topun, Towie topu gibi oyulmadığını, bunun yerine düzgünce cilalandığını kaydetti:

İki cilalı top çok daha basit ama hâlâ güzel. Bir taşı cilalamak epey zaman aldığı için bu ikisini yapmak epey uzun sürmüş olmalı.

Bu gizemli nesneler, mezarda insan kalıntılarını birbirinden ayırmak için kullanılan bölmelerin köşesinde bulundu. Bölmelerin duvarlarında ayrıca özellikle çanak çömlek parçaları vardı.

Arkeologlar mezardaki 5 bölmeden ikisinin girişinde yakılmış insan kemikleri ve çakıl taşlarının parçalanmasıyla yapılan bir tür bıçak da keşfetti.

Bu bıçakların et ve kemik kesiminde epey işe yaradığını kaydeden Cummings şöyle konuştu:

Mezarda bunlardan tonlarca bulduk. Gerçekten şaşırtıcı. Bu keşif, bıçakları yapanların neyin peşinde olduğu sorusunu akıllara getiriyor.

Arkeologların bir sonraki hedefi toplanan verileri analiz ederek Orkney Adaları'nda Neolitik Çağ'da yaşayan halk hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak.

 

Independent Türkçe, Live Science, Scotsman

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU