Biden yönetimi, Trump döneminde yüzlercesi ölen gri kurtları yeniden korumayı değerlendiriyor

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, Idaho ve Montana eyaletlerindeki gevşek düzenleyici tedbirlerin gri kurt popülasyonunu tehdit ettiğini söyledi

(AP)

Biden yönetimi, geçen yıl yüzlerce gri kurtun öldürülmesine yol açan Trump dönemi politikalarını ilk başta sürdürmesinin ardından, Amerikan gri kurtlarını tehlikedeki türler listesine geri alıp almamayı değerlendiriyor.

Geçen kasımda eski ABD Başkanı Trump, onlarca yıllık koruma çalışmalarının ardından popülasyonları yeniden artan gri kurtların Tehlikedeki Türler Yasası kapsamındaki korumalarını kaldırmıştı.

EarthJustice ve Biyolojik Çeşitlilik Merkezi adlı çevre grupları, kurtlara yönelik korumaların eski haline getirilmesi için yönetime dava açtı.

Biden yönetimi, geçen ay Trump'ın kararını tersine çevirmeyi reddetmişti.

Kurtlara yönelik federal korumalar kaldırıldığından beri Wisconsin'de avcılar 218 kurtu, yani eyaletteki kurt popülasyonunun üçte birini, öldürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Idaho eyaletindeyse çiftlik hayvanlarını korumak amacıyla eyalet düzeyinde bin 500 kurtluk popülasyonun yüzde 90'ının öldürülmesine izin veren bir yasa tasarısı sunulmuştu.

Yaz boyunca ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi (US Fish and Wildlife Service -FWS), kurtların tehlike altındaki bir tür olarak yeniden listeye alınmasını talep eden birkaç dilekçe aldı.

Dilekçelerden birinde "Kitlesel anlamda, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında gri kurtların eski sayısına ulaştığını ve korunduğunu görmek isteyen ve bu türe yönelik mevcut uygulamaların yaban hayatında yaşanacak ikinci bir soy tükenmesini engellemek için yetersiz kaldığına inanan milyonlarca Amerikalıyı temsil ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Çarşamba günü FWS, dilekçelerin "bir listeleme eylemini gerekçelendirebilecek sağlam ve güvenilir bilgiler sunduğunu" dile getirdi.

Ayrıca FWS, Idaho ve Montana eyaletlerindeki gevşek düzenleyici tedbirlerin gri kurt popülasyonunu tehdit ettiğini söyledi.
 


Hiçbir federal koruma bulunmadığından, eyaletler avlanma politikalarını değiştirmeye başladı. Örneğin, Idaho artık avcıların kurtları paraşütlü ATV'lerden veya kar arabalarından vurmasına izin veriyor.

Montana ise artık avcıların kurtları kapan ve yemle tuzağa düşürerek avlamasına müsaade ediyor.

Genişletilmiş av yöntemlerine rağmen Montano Valisi Greg Gianforte, eyaletin gri kurt popülasyonunun düşük seviyelere ulaşmayacağını garanti ettiğini söyledi.

Vali Gianforte yaptığı açıklamada, "Washington'ın gelip bilime dayalı yaklaşımımızı sorgulamasına ihtiyacımız yok" dedi.

Bazı kanıtlara göre avlanma oranı, popülasyonun gelecek nesilleri doğurma kabiliyetini geride bırakacak.

Doğal Kaynakları Koruma Konseyi'nden Northern Rockies Direktörü Amy McNamara, bir blog yazısında "Eyalet yönetim planlarına göre Idaho ve Montana'nın üreyen en az 15 çift ve 150 kurt bulundurması gerekli. USFWS ise eyaletleri, bir türün popülasyon seviyesini kasıtlı olarak o türün tamamen yok olmasına yol açabilecek keyfi bir asgari seviyeye indirmekten daha yüksek bir standarta tabi tutmalı" dedi.

Çevreciler, federal yönetimin kurtları koruma konusundaki tutumunu tersine çevireceğini umduklarını söyledi.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi'nden kıdemli avukat Andrea Zaccardi yaptığı açıklamada, "Kurtların sonunda hak ettiği korumayı alacaklarını umuyorum ama Balık ve Yaban Hayatı Servisi kurt öldürmeyi şimdiye kadar durdurmuş olmalıydı" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Zaccardi, Biden yönetiminin kurtların tehlike altındaki durumunu gözden geçirirken bazı eyaletlerdeki daha agresif avlanma politikalarını ele almadığını da belirtti.

FWS incelemesinin bir yıl sürmesi bekleniyor. Yaban hayatı savunucuları, bu süre içinde yüzlerce kurdun daha öldürüleceğinden endişe duyuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU