Çocukların bulduğu fosil, daha önce bilinmeyen dev penguen türüne ait çıktı

Yaklaşık bir buçuk metre boyunda olduğu tahmin edilen tarihöncesi yaratığa "uzun bacaklar" adı verildi

Kairuku waewaeroa fosili, şimdiye kadar keşfedilen en eksiksiz dev penguen iskeleti (Simone Giovanardi)

Bilim insanları, Yeni Zelanda'da 2006'da bir grup çocuğun bulduğu fosil kalıntılarının yaklaşık 27 milyon ila 34 milyon yıl önce yaşamış daha önce bilinmeyen bir dev penguen türüne ait olduğunu ortaya koydu.

Hamilton Genç Doğabilimciler Kulübü'nun yaşları 10'la 18 arasında değişen genç üyeleri, Waikato bölgesinde Ocak 2006'da bir keşif gezisi sırasında kemik kalıntıları buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçükler önce bunu paslı bir pervane sansa da grubun başındaki fosil uzmanı Chris Templer ve Tony Lorimer, kalıntıların önemini hemen fark etti.

Ekip, keşiften bir ay sonra bölgeye tekrar giderek fosilleri itinayla kumtaşlarından söktü ve Waikato Müzesi'ne bağışladı. Bunun ardından Massey Üniversitesi ve Bruce Müzesi'nden araştırmacılar, iskelet fosilini inceleyip üç boyutlu modelini çıkardı.

Massey Üniversitesi'nde zooloji üzerine çalışan Daniel Thomas, fosillerin Paleojen Dönem'den kalan diğer dev penguenlerin kemikleriyle karşılaştırıldığını söyledi. Journal of Vertebrate Paleontology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, Waikato'da bulunan fosillerin Kairuku cinsinin üyesi olan yeni bir tür penguene ait olduğunu gösterdi.

Yeni tanımlanan cinse Kairuku waewaeroa (K. waewaeroa) adı verildi. Waewaeroa Maorice'de "uzun bacaklar" anlamına geliyor.

Thomas, K. Waewaeroa'nın diğer Kairuku dev penguenlerine benzediğini ancak bacaklarının çok daha uzun olduğunu söyledi. Zira uzmanlar, penguenin yaklaşık bir buçuk metre boyunda olduğunu tahmin ediyor.

Uzmanlar ayrıca keşfine gençlerin yaptığı katkının, diğer çocuklara ilham vereceğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Live Science

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU