Erdoğan: Kendisi de ticaretten gelen birisi olarak bu işlerin öyle oturduğun yerden ahkam kesmekle olmadığını çok iyi biliyorum

"Sizler bu ülkenin uç beyleri, yeri geldiğinde serdengeçtilerisiniz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Yol, mücadele, dava ve kader arkadaşlarım olark gördüğüm ihracatçılarımızın daima yanında oldum, olmayı da sürdüreceğim.  Bu kader arkadaşlığının en somut örneğini salgın döneminde heop birlikte yaşadık. Bu sıkıntılı dönemde nasıl alın teri döktüğünüzün, her türlü riski alarak ülkeden ülkeye nasıl koşturduğunuzun, ortaya koyduğunuz gayretin yakın şahidiyim. Kendisi de ticaretten gelen birisi olarak bu işlerin öyle oturduğun yerden ahkam kesmekle gerçekleşmeyeceğini, azim, gayret, kabiliyet,özveri, kararlılık gerektirdiğini çok iyi biliyorum"

"Sizler yeri geldiğinde bu ülkenin serdengeçtilerisiniz"

İhracatçılar için "Sizler bu ülkenin ihracatçı sıfatı taşıyan uçbeylerisiniz, elçilerisiniz. yeri geldiğinde serdengeçtilerisiniz. Rabbim hepinizden razı olsun" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık Türkiye dünya ihracatında yüzde 1 pay seviyesine ulaşarak kritik eşiği yakaladı" dedi.

"İhracatçı sayımızı önce 150 bine ardından 300 bine yükseltmeyi hedefliyoruz" diyen Erdoğan,  "Aylık, 6 aylık ve 12 aylık bazda cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına bu yıl ulaştık. 12 aylık ihracatımız ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aşarak 17 Eylül itibarıyla 211 milyar dolarla rekor kırdı" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Yönetiminde Türkiye İhracatçılar Meclisinin de yer alacağı fuar merkezini inşallah en kısa sürede ülkemize kazandıracağız" dedi.

 En çok ihracat yapan ilk 10 firmaya ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan

Etkinlikte konuşmalar sonrası Türkiye'nin ihracat şampiyonlarının ödülleri sahiplerini buldu.

Geçen yıl en çok ihracat yapan ilk 10 firmanın yetkilileri ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.

İlk 10 şirket, "Ford Otomotiv, Toyota, Oyak-Renault, Vestel, Kibar Dış Ticaret, Arçelik, TGS Dış Ticaret, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ ve Mercedes-Benz Türk" şeklinde sıralandı.

 28 ihracatçı birliğinin şampiyonları ödüllendirildi

Törende, TİM'e bağlı 28 ihracatçı sektörünün şampiyon şirketleri de ödüllendirildi. Ödüller, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından verildi.

"Çelik" sektöründe Habaş Sinai ve Tıbbi Gazlar, "Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri"nde Şişecam Dış Ticaret, "Demir ve Demir Dışı Metaller"de Kibar Dış Ticaret, "Deri ve Deri Mamulleri"nde TGS Dış Ticaret, "Diğer Sanayi Ürünleri"nde Polin Dış Ticaret ödüle layık görüldü.

"Elektrik-Elektronik" sektöründe Vestel, "Fındık ve Mamulleri"nde Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret, "Gemi, Yat ve Hizmetleri"nde Sefine Denizcilik, "Halı"da Erdemoğlu Dış Ticaret, "Hazırgiyim ve Konfeksiyon"da TGS Dış Ticaret, "Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri"nde Oba Food Gıda, "İklimlendirme Sanayii"nde Bosch Termoteknik, "Kimyevi Maddeler ve Mamulleri"nde Türkiye Petroller, "Kuru Meyve ve Mamulleri"nde Aydın Kuruyemiş, "Madencilik Ürünleri"nde Ekom Eczacıbaşı, "Makine ve Aksamları"nda Türk Traktör, "Meyve Sebze Mamulleri"nde Altunkaya İnşaat, "Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri"nde Hayat Kimya Sanayi birincilik ödülü aldı.

Sektör şampiyonluğu ödülü, "Mücevher" sektöründe İstanbul Altın Rafinerisi'ne, "Otomotiv"de Ford Otomotiv'e, "Savunma ve Havacılık Sanayii"nde TUSAŞ'a, "Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller"de KLC Gıda, "Süs Bitkileri ve Mamulleri"nde Çiçekçiler Birliği'ne, "Tekstil ve Hammaddeleri"nde AK-PaTekstil'e, "Tütün"de Britisch American Tobacco'ya, "Yaş Meyve ve Sebze"de Uçak Kardeşler Gıda'ya, "Zeytin ve Zeytinyağı"nda S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne, "Hizmet" sektöründe ise THY'ye verildi.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU