İdlib'de ateşkes sağlandı mı? Çavuşoğlu: Ateşkes yok, samimi çabamız var

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İdlib’de herhangi bir ateşkes uygulanmadığını ancak Rusya ile samimi gayretlerinin olduğunu söyledi. Rusya ise, “Türkiye’nin yardım istemesi” üzerine TSK gözlem noktasına ateş açan militanları vurduklarını iddia etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara'da bulunan Fransız mevkidaşı ile görüştü / Fotoğraf: AA

Ankara'da Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı gerçekleştiren Çavuşoğlu, İdlib Muhtırasının tam olarak uygulanması konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek, öte yandan rejimin siyasi değil askeri çözüme inandığını söyledi.

Son zamanlarda rejimin İdlib'e yönelik saldırılarının arttığını belirtena dikkati çeken Çavuşoğlu, özellikle okullar ve hastanelerle sivillerin hedef alındığını söyledi.

Çavuşoğlu: Gözlem noktasına yapılan saldırı kasıtlı

Çavuşoğlu, çatışmaların durması için Rusya ile yoğun çaba sarfettiklerini belirterek, "Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil ama bu konuda Rusya ile beraber ciddi, samimi gayretlerimizin olduğunu da söylemek isterim" diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu bu sabah Türkiye'nin 10. gözlem noktasına yönelik saldırı olduğunu söyledi. Üç Türk askerinin bu saldırıdan hafif şekilde yaralandığını bildiren Çavuşoğlu, "Bunun biz kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile de bu konuda görüşüyoruz. Eğer rejim buna yönelik saldırıları devam ettirirse, gereğini de yaparız. Bundan da hiç kimsenin tereddütü olmasın" dedi. 

Öte yandan Çavuşoğlu, rejime de bu saldırıların durması için Rusya'nın ve İran'ın garantör olarak gerekli baskıyı kurması gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Dışişleri Bakanı: İdlib konusunda Türkiye'yi destekliyoruz 

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, İdlib meselesinde durumdan kaygılı olduklarını söyleyerek, "Biz İdlib konusunda Türkiye'yi destekliyoruz. Ateşkese uyulmasını sağlamak durumundayız. Çünkü çok tehlikeli ve patlayıcı etkiye sahip olabilecek bir durum var ortada" şeklinde konuştu. Le Drian, "Ateşkese müdahale edebilecek her bir adım, sonrasında hepimiz için dramatik sonuçlar doğurabilir" uyarısını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı: Türkiye'nin yardım istemesi üzerine gözlem noktasına saldıran teröristleri vurduk

Öte yandan, TSK’nın İdlib’de bulunan gözlem noktalarından birine havan toplarıyla yapılan saldırının ardından Rusya Savunma Bakanlığı Ankara’nın verdiği koordinatlara hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

“Teröristler, TSK’nın İdlib'deki Cebel el Zaviye  bölgesine yerleştirilmiş olan gözlem noktasına havan toplarıyla ateş açtı" denilen açıklamada, “Türkiye bu saldırıların ardından, gözlem noktasındaki askerlerinin güvenliğinin sağlanması için Rus tarafından yardım isteyip teröristlerin mevzilerine hava saldırısı düzenlenmesini talep etti” iddiası yer aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması şöyle 

"Türk tarafının gösterdiği koordinatlara, Rusya hava güçlerinin uçakları tarafından dört bombardıman düzenlendi. Bunun sonucunda, Dokmak ve Cebel Tavert yerleşim yerlerinde gruplanmış militanlar ve Türk gözlem noktasına ateş açılması için kullanılan havan topları yok edildi."

 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU