Fenerbahçe ve Galatasaray maçlarındaki hakem kararları tartışılıyor... Bitnel: Penaltı tekrar edilmeliydi; Demirel: VAR'a rağmen 'tekrar' edilmemesi büyük hata

Eski hakemler Deniz Ateş Bitnel ile Seçim Demirel, Türk temsilcilerinin maçlarındaki hakem kararlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Galatasaraylı ve Fenerbahçeli futbolcular maç içerisinde hakem kararlarına tepki gösterdi / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki ikinci önemli organizasyonu UEFA Avrupa Ligi gruplarındaki ilk maçlar tamamlandı.

Turnuvada Türkiye'yi temsil eden Galatasaray ile Fenerbahçe, hem aldıkları sonuçlar hem de ortaya koydukları performansla takdir topladı.

Türk Telekom Stadı'nda İtalyan ekibi Lazio'yu konuk eden Galatasaray, rakibini 1-0 mağlup etse de Slovenyalı hakem Matej Jug'un kararları başta teknik direktör Fatih Terim ve stadyumdaki taraftarlar olmak üzere ekran başındaki taraftarların da tepkisine neden oldu.

Fenerbahçe'nin deplasmanda 1-1 berabere kaldığı müsabakada ise bu kez 90+2. dakikada iptal edilen gol nedeniyle eleştiriler maçın İtalyan hakemi ve VAR'a yöneldi.

Galatasaray’ın galibiyetinin ve Fenerbahçe’nin de berabere kalmasının ardından Türk takımları bir ilki başardı ve 2004'ten sonra ilk kez aynı gün içinde Avrupa’nın beş büyük liginden rakiplerine karşı sahadan yenilgiyle ayrılmadı.

Sezon başında yapılan gençleştirme operasyonunun meyvelerini toplayan ve PSV Eindhoven maçı sonrası çıktığı 9 maçta da yenilgi yüzü görmeyen Galatasaray'ın futbolu da beğeni topluyor.

Öte yandan Pereira yönetiminde sezona giriş yapan Fenerbahçe, Frankfurt ile berabere kalarak namağlup serisini sürdürse de galibiyeti kıl payı kaçırmanın üzüntüsünü yaşıyor.

 

Deniz Ateş Bitnel-AA.jpg
Deniz Ateş Bitnel / Fotoğraf: AA

 

Bitnel: Berisha'ya odaklandılar, Frankfurtluyu görmediler, penaltı tekrar edilmeliydi

Eski hakemler Deniz Ateş Bitnel ile Seçim Demirel, Galatasaray-Lazio, Frankfurt-Fenerbahçe maçlarındaki tartışmalı pozisyonları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

FIFA kokartlı eski hakem Deniz Ateş Bitnel, Türk temsilcilerinin Avrupa Ligi'nde oynadığı müsabakaları yöneten hakemlerin Avrupa standartlarında maç yönettiklerini ancak birkaç pozisyonda hata yaptıklarını belirterek, şu yorumu yaptı:

'Yerde kalan oyunculara dikkat edin, takım arkadaşları topu dışarı atıp oyunu kesmedikçe maçı durdurmayın, kafa kafaya çarpışmalar, ciddi sağlık problemi olmayan pozisyonlar olmadıkça oyunu durdurmayın' deniliyor.  Hakemler de bu talimatı uyguluyorlar. O yüzden çok zevkli maçlar izledik. Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Süper Lig'den bağımsız çok iyi oynadıklarını söyleyebiliriz. Buradaki tempoya ayak uydurabildiler. Onun dışında hakem yönetimlerini de beğendim.

"Aşil tendonuna bir temas var ama şiddet içermiyor, sarı kart olmalıydı ama hakem vermedi"

Bitnel, Galatasaray'ın Lazio'yu konuk ettiği maçta sarı-kırmızılıların tepkisine neden olan ilk yarıda Halil'in yerde kaldığı pozisyonda sarı kart gösterilmesi gerektiğini söyledi:

Aşil tendonuna bir temas var ama yükleme ve şiddet içermiyor. Futbol tabiriyle enerji transferi tam gerçekleşmiyor. Bu nedenle sarı kart. Oyuncu yüklense sakatlığa neden olabilecek bir pozisyon olur ve kırmızı kart verilmesi gerekir. Hakem vermedi. 

26. dakikada Cicaldau'nun ceza sahası önünde yerde kaldığı pozisyonu da yorumlayan Bitnel, faul çalınması gerektiğini belirtti.

"İkinci sarılarda yüzde yüz olacak diye talimat var"

Bitnel, müsabakanın 2. yarısında Marcao'nun yerde kaldığı ve sarı-kırmızılıların ikinci sarıdan kırmızı kart beklediği pozisyonla ilgili ise şunları kaydetti:

İkinci sarılarda yüzde yüz olacak diye talimat var. Bu pozisyon kontrolsüz hareket mi, net ayağa basma mı? Son talimatlarda net ayağa basmalarda ikinci sarının verilmesi söyleniyor. Pozisyonda sanki ayağa basma gibi değil de çelme takıyor gibi geldi bana. Dolayısıyla ikinci sarı kart için yetersiz. Atılmaması daha doğru oldu. Zaten Lazio teknik heyeti pozisyon sonrası hemen oyuncuyu saha kenarına aldı. 

Fernando Muslera'nın sarı kart gördüğü pozisyonu da yorumlayan Bitnel, "Bariz gol şansından söz edebilmek için topun yönü önemli. Topun yönü sağa doğru açıldı. Oyuncunun yetişme ihtimali çok düşüktü. Dolayısıyla hakemin burada sarı kart olarak değerlendirmesi ve bariz gol şansı olarak görmemesi daha doğru oldu" şeklinde görüş belirtti. 

 

Penaltı pozisyonu.jpg
Pelkas penaltı vuruşunu golle sonuçlandıramadı, sonrasında yaşananlar tartışmaları da beraberinde getirdi / Fotoğraf: AA

 

"Penaltı kararı doğru, en az bir sarı kart gerekiyordu"

Dün geceye damga vuran anlardan en önemlisi ise Fenerbahçe'nin Eintracht Franfurt'a konuk olduğu maçta yaşandı.

Müsabakanın 90+2. dakikasında kazanılan ve Pelkas'ın kullandığı penaltıyı kaleci Trapp çelmeyi başardı. Dönen topu ise bir diğer Fenerbahçeli Berisha gole çevirdi. 

Topun ağlara gitmesinin ardından pozisyona VAR müdahalesi geldi.

Yapılan incelemede Berisha'nın vuruştan önce ceza sahasına girdiği gerekçesiyle gol geçersiz sayıldı anca bu sırada yay içerisindeki Frankfurtlu oyuncunun ihlali dikkatten kaçtı.

Öncelikle kazanılan penaltıda bir yanlışlık olmadığını ve kararın doğru olduğunu söyleyen Bitnel, "En az bir sarı kart gerekiyordu" dedi.

"Berisha'ya odaklandılar, Frankfurtluyu görmediler, penaltı tekrar edilmeliydi"

Penaltı vuruşunda belli kriterler olduğunu aktaran Bitnel, geceye damga vuran hakem kararıyla ilgili şu görüşü paylaştı:

Hakem kontrollerini yapacak, kalecinin yüzü topa dönük ve bütün oyuncular ceza sahasının dışında olacak. Burada vuruş yapıldığı sırada Fenerbahçeli oyuncu içeri girerek ihlal yaptı. İkincisi de Frankfurtlu oyuncu ceza yayını ihlal etti. Kurala göre 'iki takım oyuncuları çizgi ihlali yapar, vuruş da kaçarsa penaltı tekrar edilir' deniliyor. Kural bu ve kitaba göre atışın tekrar edilmesi lazım. 

Hakemlere ceza sahasında yapılan ihlallerde çok ince düşünülmeden yorum yapılması yönünde talimatlar verildiğini aktaran Bitnel, kural hatası iddialarını şöyle yanıtladı:

Çok bariz olmadığı tüm takımın içeri girmediği pozisyonları çok kurcalamayın deniliyor. Kural gereği top, kaleciden dönüp ihlal yapan oyuncuya gelirse en direkt serbest vuruş oluyor. Hakemler muhtemelen böyle yorumladı. Fenerbahçeli Berisha'ya odaklandılar ve Muhtemelen Frankfurtluyu görmediler. Kural kitabına göre penaltının tekrar edilmesi gerekiyordu. Burada kesinlikle kural hatasından söz edemeyiz, hakem hatası oldu diyebiliriz. 

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Demirel: VAR incelemesine rağmen 'tekrar' kararının çıkmamış olması büyük bir hata

Fenerbahçe'nin Frankfurt ile oynadığı maçta uzatma dakikalarında yaşananları değerlendiren Demirel, "Hakemler adına problem yaratan bir pozisyon olmuş" dedi ve şöyle konuştu:

Topa vurulmadan önce eğer her iki takımdan da oyuncu ihlal yaparsa mutlaka bir atış tekrarı gerekir. Ancak UEFA ve FIFA kurallar üzerinde yorum yaparak hakemlere, 'Gol olsun ya da olmasın her iki takımdan da oyuncu penaltı atışı sırasında içeri girerse, atış da gol olursa, golü verin. İhlali yapan oyuncular topa dokunmadıysa golü iptal ettirmek veya atışı tekrarlatmak göze çok hoş görünmüyor' şeklinde talimatlar veriyor. Dün akşamki maçta penaltı gol olmamış, top dönmüş ve ihlali yapan oyuncuya gelmiş. VAR müdahalesi ile atış tekrar edilmemiş. 

"VAR hakemlerinin ihlali yapan Frankfurtlu oyuncuyu görmediklerini düşünüyorum" diyen Demirel, pozisyonla ilgili şu yorumu yaptı:

Eğer görselerdi muhtemelen tekrar ettireceklerdi. Vuruş gol olsaydı bu tartışmaların hiçbiri konuşulmazdı ve içeriye giren oyuncularla ilgili hiçbir tartışma çıkmayacaktı ama topun dönüp ihlali yapan oyuncuya gelmesi durumu karışık hale getiriyor. Kurala göre kesinlikle atış tekrarı gerekiyordu. Bu kararı hakem verse çok tartışılmaz ama VAR’ın incelemesi sonrası her iki takımdan oyuncunun da içeride olmasına rağmen 'tekrar' kararının çıkmamış olması büyük bir hata. Çünkü kurallar bu konuda açık. 'Topa vurulmadan önce gol olsun veya olmasın her iki takımdan oyuncunun da içeride olduğu durumlarda penaltı tekrar edilir' diyor. 

Pozisyonun hakem hatası olduğunu vurgulayan Demirel, sözlerini şöyle noktaladı:

Bunun bir kural hatası olduğunu düşünmüyorum, maç tekrarı gerektirmez. Hakem hatası olarak değerlendirilebilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU