Bir günde 1428 yunusun öldürüldüğü Faroe Adaları'nda hükümet harekete geçti

Yunuslar etleri ve yağları için öldürülüyor

Avlanan yüzlerce beyaz yüzlü yunusun cesedi kumsalda duruyor (Sea Shepherd)

Faroe Adaları hükümeti bir günde yaklaşık 1500 deniz memelisinin toplu olarak öldürülmesinin ardından yunus avlama kurallarını gözden geçirecek.

İskoçya ve İzlanda arasında bulunan 18 kayalık adanın hükümetinin kararı neticesinde Atlantik beyaz yanlı yunusu avlarının nasıl yürütüldüğü incelenecek.

Karar 12 Eylül pazar günü Faroe'nin merkez adalarından Eysturoy'da 1428 yunusun toplu halde katledildiğine dair görüntüleri takiben geldi.

Av önceki yıllara kıyasla o kadar büyüktü ki avcıların hayvanların acısını en aza indirecek düzenlemelere uymamış olabileceğinden korkuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avın görüntüleri hayvan hakları savunucularının yanı sıra Faroe Adaları sakinlerinin eleştirilerine yol açtı.

Balina avcılığına karşı kampanya yürüten Sea Shepherd'ın küresel CEO'su Kaptan Alex Cornelissen "Faroe Adaları'nda doğaya karşı bu ölçekte bir saldırı görmenin kesinlikle dehşet verici" olduğunu söyledi.

Yerel haber kuruluşu Kringvarp Føroya'nın Facebook sayfasında bir kişi "Bu tür şeyleri görünce midem bulanıyor" yorumunu yaptı.

Yorum yapanlardan bir başkası da "Faroeli olmaktan utanıyorum" dedi.

Faroe Başbakanı Bardur a Steig Nielsen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Bu avların sürdürülebilir olduğu düşünülse de yunus avlarına ve Faroe toplumunda ne rol oynamaları gerektiğine yakından bakacağız.

Her yıl adalılar, başta pilot balinalar olmak üzere, memeli sürülerini bıçaklayarak öldürdükleri sığ sulara sürer. Avlar kanunla düzenlenmiştir ve elde edilen et ve yağ topluluk temelinde paylaşılır.

Adalarda da öldürülen beyaz yanlı yunuslar ve pilot balinalar nesli tükenmekte olan türler değil.

Faroe hükümeti "Balina avlarının memelilerin katledilmesine aşina olmayan insanlar için çarpıcı bir manzara olduğunu" söyledi:

Yine de, avlar iyi organize edilmiştir ve tamamen kurallara bağlıdır.

Balina avcılığı için de geçerli olan Faroe hayvan refahı mevzuatı, hayvanların mümkün olduğunca çabuk ve mümkün olduğunca az acı çektirerek öldürülmesini şart koşuyor.

Avların arkasındaki Faroe derneğinin eski başkanı Hans Jacob Hermansen çarşamba günü Associated Press'e "bunun sığır veya başka bir şey öldürmekten farklı olmadığını" söylemişti:

Yalnızca açık bir mezbahamız var.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU