Sovyet efsanesi satranç ustası, The Queen's Gambit'teki cinsiyetçi ifadeler yüzünden Netflix'e dava açtı

Nona Gaprindaşvili dijital yayın platformuna 5 milyon dolarlık dava açtı

Anya Taylor-Joy, The Queen's Gambit'teki performansıyla 78. Altın Küre Ödülleri'nde mini dizi/televizyon filmi dalında en iyi kadın oyuncu seçilmişti (Netflix)

Gürcü Sovyet efsanesi satranç şampiyonu Nona Gaprindaşvili, kendisini cinsiyetçi ifadelerle anan The Queen's Gambit dizisi nedeniyle Netflix'e 5 milyon dolarlık (yaklaşık 43 milyon TL) dava açtı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deadline'ın bildirdiğine göre Gaprindaşvili gerçek hayattaki başarılarını kurgusal Beth Harmon karakteriyle karşılaştıran dizinin "End Game" isimli finalindeki ifadelerden rahatsız. 

Dizide Anya Taylor-Joy'un canlandırdığı Harmon'ın Moskova'da bir müsabakada yer aldığı sırada bir yorumcu şu ifadeleri kullanmıştı:

Ona dair sıradışı olan tek şey cinsiyeti ve bu bile Rusya'da benzersiz değil. Nona Gaprindaşvili var ama o kadınlar dünya şampiyonu ve hiç erkeklerle karşı karşıya gelmedi.

Söz konusu ifadelere yönelik satranç ustası Gaprindaşvili'nin açtığı davadaysa şu ifadelerin yer aldığı bildirildi:

Gaprindaşvili kadın satrancının öncüsüdür ve memleketi Gürcistan'da çok sevilen bir figürdür. Olağanüstü kariyeri boyunca birçok şampiyonluk kazandı, dünyanın en iyi erkek satranç oyuncularından bazılarını mağlup etti ve erkeklerle birlikte tarihte uluslararası büyük satranç ustaları statüsüne ulaşan ilk kadın oldu.

25 sayfalık dava dilekçesinde Gaprindaşvili'nin "erkek bir rakiple hiç karşılaşmadığı" iddiasının asılsız olduğu, son derece cinsiyetçi ve aşağılayıcı olduğu ifade edildi.

Netflix yaptığı açıklamada şirkete yöneltilen iddiaları reddetti ve şunları söyledi:

Netflix, Gaprindashvili'ye ve şanlı kariyerine yalnızca son derece saygı duyuyor, ancak bu iddianın hiçbir değeri olmadığına inanıyoruz ve bunu şiddetle savunacağız.

Gaprindaşvili'nin avukatlarıysa Netflix'in hatasını kabul etmek yerine talihsiz biçimde kibirle hareket ettiğini dile getirdi. 

Sovyet Kadınlar Şampiyonası'nı 5 kez kazanan Gaprinsaşvili'nin katıldığı satranç turnuvalarından 25 madalyası bulunuyor.

The Queen's Gambit yayımlandığı dönemde büyük bir satranç fırtınası yaratmış ve satranç takımı satışlarında patlama yaşandığı belirtilmişti. 

 

Independent Türkçe, Deadline, Birgün, BBC Türkçe

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU