Afganistan’da insanlık krizi

38 milyon ülke nüfusunun 14 milyonu ağır açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Afganistan yönetiminin Taliban'ın eline geçmesindan bu yana, ükedeki açlık ve fakirlik krizi büyüyor. Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) açıklamalarına göre, 38 milyon ülke nüfusunun 14 milyonu ağır açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Ülkenin yurt dışındaki 9 milyar dolar döviz stoklarının birçok ülke tarafından askıya alınması, işsizlik krizini daha da büyütüyor. Yıl sonuna kadar işsizlik oranının yüzde 13’e yükseleceği öngörülüyor.

Ülkede işsizlik her geçen gün artarken, gıda ve yakıt fiyatları dudak uçuklatıyor.

Öte yandan, ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle 550 bin kişi evini terketmek zorunda kaldı.

Pencşir savaş bölgesinden kaçarak başkent kabildeki mülteci kampına yerleşen Abdurrahman, ağır şartlarda hayat mücadelesi verdiğini söyledi.

"Çocuklar ve kadınlar aç"

”Devlet ve yardım kuruluşları tarafından bize harhangi bir yardım yapılmadı. Elimizdeki paralar bitti. Bu sabah kahvaltı bile yapamadık. Burada bir sürü aile var ve geçinecek paraları yok. Çocuklar ve kadınlar aç”

Sadece Pençşir bölgesinden bir çok ailenin evlerini terk ederek burada yerleştiklerini söyleyen Abdurrahman, evlerinin yok edildiğini ileri sürdü.

"Savaşın kızıştığı bölgede yaşıyorduk.  Her iki taraftan mermi yağıyordu. Canımızı zor kurtardık. Taliban, bölgeyi boşaltımamızı ve evlerimizi terk etmemizi söyledi.”

İki milyon çocuk yetersiz beslenme tehdidiyle karşı karşıya

Fakirlik krizinden en çok etkilenen ise çocukar. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, Afganistan’da iki milyon çocuk yetersiz beslenme tehdidiyle karşı karşıya. ülke nüfusunın yarısından fazlası ise açlık sınırının altında yaşıyor.

38 milyonluk Afgan nüfusunun üçte birisinin, her gün karnını doyurma imkanından mahrum olacağı bildiriliyor.

“Afganistan’da fakirlik krizi giderek artıyor. Ülke nüfusunun yarısından fazlası fakirlik çizgisinin altında yaşıyor. Son savaşlarda 550 bin kişi evlerini terk etmek zorunka kaldı"

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU