Pakistan Başbakanı İmran Han: Dünya, Taliban'a zaman tanımalı

"İşler ters giderse kaos, insani kriz ve mülteci sorunu yaşanabilir"

İmran Han, Pakistan'ın Taliban'a destek verdiği iddialarını reddetti (Reuters)

Pakistan Başbakanı İmran Han, Afganistan'da barış ve istikrarı sağlamanın en iyi yolunun Taliban'la ilişki kurmak ve örgütü, kadın hakları gibi eleştirildiği alanlarda yönlendirmek olduğunu söyledi.

Han, çarşamba günü ABD kanalı CNN International'a yaptığı açıklamada Taliban'ın, kapsayıcı bir hükümet kurup bütün grupları bir araya getirdiği takdirde ülkede barışı sağlayabileceğini ifade etti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ama işler ters giderse kaos, insani kriz ve mülteci sorunu yaşanabilir. Bundan gerçekten korkuyoruz.

Örgütün krizden kaçınmak için uluslararası yardım aradığını öne süren Han, verilen desteklerle Taliban'ın "doğru yöne itilebileceğini" kaydetti. Ancak Pakistan Başbakanı, Afganistan'ın dış güçler tarafından kontrol edilemeyeceği konusunda uyardı:

Dünya, Taliban'a meşru hükümet kurması ve vaatlerini yerine getirmesi için zaman tanımalı.

Taliban'ın kadın haklarına dair ılımlı mesajlar vermesi ancak pratikte bunları uygulamamasına da değinen Han şöyle konuştu:

Dışarıdan birinin Afgan kadınlarına haklarını vereceğini düşünmek yanlış. Afgan kadınları güçlüdür. Onlara zaman verirseniz haklarını kazanacaklarını görürsünüz.

ABD-Pakistan ilişkileri

Pakistan Başbakanı Han, ABD'yle olan ilişkilerine de değindi. ABD'li yetkilileri, Afganistan'daki hedeflerine askeri yöntemlerle ulaşamayacağı ve orada sıkışıp kalacakları konusunda defalarca uyardıklarını söyleyen Han, Taliban'la anlaşmayı geri çekilirken değil, gücünün zirvesindeyken yapması gerektiğini ifade etti.

Han ülkesinin Afganistan'da, ABD'nin "tetikçisi" gibi olduklarını iddia etti:

Ülkedeki savaşı onlara (ABD'ye) kazandırmamız gerekiyordu ama bunu başaramadık.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi, Pakistan'ın çıkarlarının kendilerininkiyle çatıştığına ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirileceğinin altını çizmişti. Bu ifadeleri "cehalet" olarak niteleyen Han, sınır komşuları ve derin kültürel bağları olan Afganistan'daki olayların kendilerini etkilediğine dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Hindustan Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU