Taliban'ın kurucularından Birader, Hakkani grubu ile kavgalı olmadığını söyledi: Birbirimize saygımız var

Birader açıklamasında, "Birader, "Allah'a şükür, çok iyi ilişkilerimiz var ve birbirimize saygımız var. Bizim ilişkimiz aile ilişkisinden bile öte" dedi

Molla Abdülgani Birader / Fotoğraf: AFP

Taliban'ın kurucularından olan Afganistan Başbakan Yardımcısı Abdulgani Birader ile geçici hükümette "Mülteciler Bakanlığı vekilliğine" getirtilen Halil El-Rahman Hakkani'nin arasında "büyük bir kavga" yaşandığı öne sürülmüştü.

Son günlerde kamuoyu önüne çıkmadığı için öldüğüne dair spekülasyonların yapıldığı Birader yayımladığı bir video ile söz konusu iddiaları yalanladı.

Sağlığının yerinde olduğunu söyleyen Birdader, sessizliğinin sebebini de Kabil dışında, internete uzak bir yerde bulunması ile açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın Doha'da bulunan siyasi ofisi tarafından Twitter'da paylaşılan görüntülerde Birader, kendisi ile röportaj yapan bir devlet televizyonu sunucusu ile birlikte görülüyor. Aynı görüntülerde konuşurken elindeki bir kağıttan yararlandığı görülüyor.

Birader, "Allah'a şükür, çok iyi ilişkilerimiz var ve birbirimize saygımız var. Bizim ilişkimiz aile ilişkisinden bile öte" ifadesini kullandı.

Abdulgani Birader kimdir?

Birader, ABD ve diğer ülkelerle yürüttüğü diplomatik ilişkiler nedeniyle öne çıkmıştı. Bu nedenle geçici hükümete Birader'in öncülük etmesi bekleniyordu. Ancak Birader, Taliban geçici hükümetinin Başbakanı Molla Muhammed Hasan'ın yardımcılığına getirildi.

Birader, eski hükümet döneminde savunma bakanı yardımcılığı görevini yürütüyordu.

ABD işgaliyle Taliban hükümetinin düşmesinden sonra grubun başlattığı saldırılarda Birader, önemli bir figür oldu.

Taliban'ın 4 kurucusundan biri olan Birader, Taliban'ın kurucusu Molla Ömer'in en çok güvendiği kişilerden biri olarak kabul ediliyor.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU