Taliban’dan şimdilik sadece erkeklerin spor yapmasına izin çıktı

Taliban'ın Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmedullah Vasik, Avustralya merkezli SBS kanalına yaptığı açıklamada, kadınların spor yapmasının gerekli olmadığını söyledi

Taliban’ın Beden Eğitimi ve Spor Başkanı olarak atadığı Beşir Ahmed Rüstemzai (AFP)

Afganistan’da Taliban’ın Beden Eğitimi ve Spor Başkanı olarak atadığı Beşir Ahmed Rüstemzai, erkeklerin yüzmeden futbola, koşudan ata binmeye kadar 400 sporu yapmasına izin verileceğini söyledi.

AFP’ye açıklama yapan Rüstemzai, kadınların herhangi bir spor yapıp yapamayacağına ilişkin soruya yanıt vermekten kaçınarak, “Lütfen kadınlar hakkında daha fazla soru sormayın” dedi.

Şeriat yasalarına uymadığı sürece hiçbir sporu yasaklamayacaklarını dile getiren Rüstemzai, “400 tür spora izin veriliyor” diyerek, Afganların futbol, kriket, dövüş sanatları gibi en sevdikleri sporları yapmaya devam edebileceklerini dile getirdi.

Rüstemzai, erkekleri için de bazı kurallar olduğuna dikkat çekerek, futbolcular veya Muay Thai boksörlerinin diz altına inen uzun şort giymelerini gerektiğini belirtti.

Eski bir kung fu ve güreş şampiyonu olan Rüstemzai, Taliban’ın önceki iktidar döneminde Güreş Federasyonu Başkanı olan görev yaptı.

Daha sonra Batı destekli hükümetle birlikte çalışan Rüstemzai, yaşanan yaygın yolsuzluklar nedeniyle onlarla anlaşmazlığa düştü.

Hükümet onu Taliban’a yakın olduğu için hapse attı. 15 Ağustos’ta iktidarı alan Taliban, 7 yıldır hapiste olan Rüstemzai’yi serbest bıraktı.

Peki ülkede kadınlar spor yapabilecek mi?

Taliban'ın Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmedullah Vasik, Avustralya merkezli SBS kanalına yaptığı açıklamada, kadınların spor yapmasının gerekli olmadığını söyledi.

Vasik, kadınların kalabalığın önünde oynayacakları takdirde kriket oynamasına izin verilmemesi gerektiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı;

“Kadınlar, yüzlerinin ve vücutlarının kapatılmayacağı bir durumla karşı karşıya kalabilir. İslam, kadınların bu şekilde görülmesine izin vermiyor. Bu medya çağında fotoğraflar ve videolar her yere yayılıyor. Sonra insanlar, spor yapan kadınların görüntülerini bakabilir. İslam ve İslam Emirliği, kadınların kriket oynamasına veya başka spor dallarına iştirak etmelerine izin vermez.”

Vasik’in bu açıklamalarının ardından Avustralya, iki ülke arasında önümüzdeki Kasım ayında Hobart'ta yapılması planlanan kriket maçını iptal etmekle tehdit etti.

Bunun ardından, Afganistan Kriket Kurulu (ACB) başkanı Azizullah Fazli, SBS kanalına kadınların belirli koşullar altında kriket oynayabileceğini ima ederek, “Çok yakında nasıl bir yol izleyeceğimizin müjdesini vereceğiz” dedi.

Rüstemzai ise bugünkü açıklamasında üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla, “Üst düzey Taliban yetkililerinin görüşleri önemlidir. Bizden kadınlara onay vermemizi isterlerse veririz, aksi takdirde vermeyeceğiz. Açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

Rüstemzai, üniversitelerde olduğu gibi kadınların erkeklerden ayrı bir şekilde spor yapmasına izin verilebileceğini de sözlerine ekledi.

Ülkedeki spor stadyumları, daha önce Taliban tarafından düzenli olarak halka açık infazlar için kullanılıyordu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU