Senaristlerden "mesleki cinsiyet ayrımcılığı" raporu

SenaristBir bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, sadece senarist kadınların katıldığı bir anket hazırladı

Rapor, kadın senaristlerin yazar gruplarında maruz kaldığı ayrımcılığı ortaya koydu (Unsplash)

Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nden (SenaristBir) sinema dünyasında kadın senaristlerin uğradığı ayrımcılığı konu alan çarpıcı bir rapor geldi.

SenaristBir bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, sadece senarist kadınların katıldığı bir anket hazırladı.

Ankete katılan senarist kadınların önemli bir kısmı, çalıştıkları yazar gruplarında erkeklerin akıl vermelerine (mansplaining) maruz kaldıklarını, içerik üretirken kadın olmalarından ötürü duygusal, tepkisel, histerik, fazla titiz ve ayrıntıcı diye etiketlendiklerini, üretilen içeriklerdeki cinsiyetçi yaklaşımlara müdahale edemediklerini aktardı.

Senarist kadınların yüzde 78’i hakkı olan ücreti talep edemiyor

Toplamda 101 senaristin katıldığı ankette, katılımcılara 28 soru yöneltildi. Soruların amacı, senaristlerin sırf kadın olduğu için ayrımcılığa ya da baskı ve sindirmeye maruz kalıp kalmadıklarını ölçmekti.

 

 

Anketin en çarpıcı sonuçları şöyle oldu:

- Kadın senaristlerin yüzde 64’ü çalışma ortamında cinsiyet ayrımcılığına uğradığını düşünüyor.

 - Çalışma koşulları konuşulurken talepkâr görünebileceği düşüncesiyle hakkı olan ücreti istemeye çekinen kadın senaristlerin oranı yüzde 78.

- Senaryo çalışmalarında erkek ekip üyelerinin akıl vermesine maruz kaldığını düşünen katılımcıların oranı yüzde 70.

- İçerik üretiminde herhangi bir görüşünün kadın olması nedeniyle etkisizleştirilmeye, "duygusallıkla" etiketlenmeye, küçümsenmeye çalışıldığını hisseden kadın senarist oranı yüzde 70. 

- Ekip çalışmalarında herkesin fikrini eşit olarak ifade edemediğini, ekip içi işleyişin iktidar ilişkileriyle şekillendiğini düşünen katılımcıların oranı yüzde 62. 

- Ekipte senaryo metni oluşturulurken kadın bakış açısını geliştiren öneri ve yorumlarının görünürde "ticari" bahanelerle ama aslında eril bakış açısının bir ürünü olan gerekçelerle reddedildiğini düşünen katılımcıların oranı yüzde 64. 

- Kadın olduğu için duygusal, tepkisel, histerik, fazla titiz, ayrıntıcı vb. olmakla etiketlendiğini ifade eden katılımcıların oranı yüzde 73. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU