Fransa, Wagner'in Mali'ye gönderileceği iddialarından endişeli: Destek için yaptığımız her şeyi anlamsız kılar

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Driani, "Mali'de bu tarz bir grubun müdahalesi, Mali'nin bölgedeki ve uluslararası ortaklarının faaliyetleriyle çelişecektir" dedi

Fotoğraf: AA

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Mali'nin, Rus Wagner grubuyla paralı askerlerin Mali'ye gönderilmesine ilişkin bir anlaşma imzalayacak olursa bu durumun son derece endişe verici olacağını söyledi.

Parly, Ulusal Meclis'teki Savunma Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Wagner paralı askerlerinin Mali'ye gönderilmesine ilişkin Mali hükümetiyle anlaşma imzalanacağı iddialarına tepki gösterdi.

Parly, "Eğer Malili yetkililer Wagner grubuyla böyle bir anlaşma imzalayacak olursa bu durum endişe verici olmasının yanı sıra Sahel ülkelerini desteklemek için yıllardır yaptığımız ve yapmayı planladığımız her şeyi anlamsız kılar." ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Komisyonunda konuşan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Wagner askerlerinin Mali'deki varlığının kesinlikle Fransa'nın bölgedeki mevcudiyetiyle uyuşmadığının altını çizerek, "Mali'de bu tarz bir grubun müdahalesi, Mali'nin bölgedeki ve uluslararası ortaklarının faaliyetleriyle çelişecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Mali'ye 1000 Rus paralı asker gönderilecek iddiası

Reuters'ın haberinde, Mali'de darbenin ardından kurulan asker ağırlıklı geçiş hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eğitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasını öngören bir anlaşma imzalamak üzere olduğu iddia edildi.

Haberde, yaklaşık 1000 paralı askerin Mali'ye gidebileceği ve buna karşılık aylık 10,8 milyon dolar ödeme yapılacağı öne sürüldü.

Mali Savunma Bakanlığı, böyle bir anlaşmadan haberdar olmadıklarını ancak herkesle görüşmeye açık olduklarını belirtse de bu iddiaların Fransa'nın bölgedeki varlığını zora sokacağı biliniyor.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU