Sabah yazarı: Bazı bankalar hiç uslanmıyor!

"İhtiyaç kredilerinde tam gaza bastılar. Kim onlar belli… Kırmızısı, yeşili, turuncusu..."

Fotoğraf: AA

Sabah yazarı Dilek Güngör, ekonomi yönetiminin bireysel kredileri kısıtlamaya çalışmasına rağmen bazı bankaların bu görüşte olmadığını söyledi. Güngör, “bunlar” diye hitap ettiği özel bankaların tek amacının kâr olduğunu söyledi ve “Sağdan soldan haber yazdırıyorlar. Kredi sınırlamasına karşı olduklarını ilan ediyorlar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dilek Güngör, bugünkü köşe yazısında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için yapılan kısıtlamaların en sert olduğu dönemi ekonomi açısından şöyle hatırlattı:

Maalesef, böyle… Ülkenin pandemi başında kapandığı dönemleri hatırlayın. Piyasada çarkı döndürmek için bir tarafta bütçe diğer tarafta finans kurumları aracılığıyla fonlama yapılıyordu. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yönetiminde reel sektörün, esnafın, vatandaşın ucuz kredilerle hayatını idame ettirmesi sağlanıyordu. Biliyorum, 'ucuz kredi' dediğimde bir kesimin tüyleri diken diken oluyor. Ama ben hâlâ aynı fikirdeyim. O dönemde kredi kanalları çalıştırılmasaydı, ucuz fonlamayla reel sektör, esnaf ayakta tutulmasaydı, bugün kaç işletmenin kapanmış olacağını, işsizliğin hangi boyuta çıkmış olabileceğini siz düşünün. Neyse…

Tabii hatırlayın, o sırada kredi kanallarını sonuna kadar açan sadece kamu bankalarıydı. Herkes piyasadan çekilirken, suyun üzerinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank vardı. Özellerin birçoğu meseleye Fransız'dı. Hatta bu yüzden Aktif Rasyosu (AR) formülü üretilmişti. Bankaların belli oranlarda kredi vermesi, menkul kıymet alması veya Merkez Bankası ile swap (takas) yapmaları isteniyordu. Sonra ekonomide toparlanma başlayınca ekonomiyi bir miktar soğutacak yeni kararlar gündeme geldi. Hatta bankaların kredide bilhassa ihtiyaç kredilerinde bir miktar frene basması istendi. Kamu bankaları ve Türkiye'nin en büyük özel bankası buna uydu.

“Pandemide kafasını kuma gömen kimi banka bu kez ne yaptı dersiniz” diyen Güngör, şöyle devam etti:

İstenilenin tam tersini… İhtiyaç kredilerinde tam gaza bastılar. Kim onlar belli… Kırmızısı, yeşili, turuncusu… Dedim ya, hep aynı isimler… Onların kâr hırsı uğruna yapamayacakları şey yoktur. Halbuki, kaçırdıkları bir şey var. Türkiye var oldukça var olup çalışabilirler. Şimdilerde ekonomi yönetimi bireysel kredilerde kısıtlama üzerinde çalışıyor ya… Bunlar sağdan soldan haber yazdırıyorlar. Kredi sınırlamasına karşı olduklarını ilan ediyorlar. Deseler ki, 'bu kredilerin bir kısmı gerçekten ihtiyaç için kullanılıyor, sistemi kilitlemeyelim' amenna… Fakat dertleri başka… Hepimiz biliyoruz…

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU