Reuters: Wagner'in Mali'ye girmesini sağlayacak anlaşma imza aşamasına geldi, Rusya'nın bölgede nüfuzu artabilir

Mali ile yapılacak anlaşma sonrası, Rusya'nın Batı Afrika'da nüfuzunu artırabileceği savunuldu. Güvenlik kaynakları Fransa'nın söz konusu anlaşmayı engellemeye çalıştığı belirtildi

Fotoğraf: AA

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in Mali'de görev yapmalarına olanak sağlayacak anlaşmanın imzalanma aşamasına geldiği belirtildi.

Reuters'ın yedi diplomasi ve güvenlik kaynağından edindiği bilgiye göre, söz konusu anlaşmanın imzanlanmasıyla birlikte Rusya'nın Batı Afrika'daki nüfuzunu artırabilir.

Eski sömürge gücü Fransa ise, Rusya'nın Batı Afrika'daki güvenlik meselelerindeki artan nüfuzundan rahatsız olarak bu anlaşmayı engellemeye çalışıyor.

Paris yönetimi, Mali'de iktidarı ele geçiren askeri cuntayla diplomatik temasa geçerek, Rus özel güvenlik şirketi Wagner Group'un eski Fransız kolonisi Mali'de çalışmasını sağlayacak anlaşmanın yürürlüğe girmesini önlemeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Afrika'yı takip eden Avrupalı bir kaynağa ve bölgedeki bir güvenlik kaynağına göre, anlaşma kapsamında en az 1,000 Rus paralı askerin Mali'ye sevk edilmesi planlanıyor. Diğer iki kaynak bu sayının daha düşük olduğuna inandıklarını belirtti fakat net bir sayı vermedi.

Dört kaynak, Wagner Group'un hizmetleri için aylık yaklaşık 6 milyar Orta Afrika CFA frankı (10.8 milyon dolar) alacağını belirtti. Bölgede çalışan bir güvenlik kaynağı, paralı askerlerin Mali ordusunu eğiteceğini ve üst düzey yetkilileri koruyacağını açıkladı.

Reuters, konu hakkında soru sormak istediği Wagner Group'a ulaşamadı.

Cunta liderinin sözcüsü böyle bir anlaşma konusunda bilgisinin olmadığını açıkladı. Askeri cunta, Ağustos 2020'de Mali'de askeri darbeyle iktidarı ele geçirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU