Global Witness: Çevreci cinayetlerinde rekor kırıldı

"Bir grup evine gelerek onu kocaman silahlarla katletti"

Global Witness'ın verilerine göre 2016'da yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan bu yana her hafta 4 çevreci öldürülüyor (Reuters / Temsili)

Çevre ve insan hakları örgütü Global Witness, geçen yıl dünya genelinde 227 kişinin doğayı savunmaya çalışırken öldürüldüğünü açıkladı.

Örgütün pazar günü yayımladığı rapora göre rekor sayıdaki cinayetlerin dörtte üçü Latin Amerika'da gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

65 kişinin öldürüldüğü Kolombiya, 2019'dan sonra 2020'de de listenin ilk sırasında yer aldı.

Kolombiya'yı Meksika (30), Filipinler (29), Brezilya (20), Honduras (17), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (15), Guatemala (13), Nikaragua (12), Peru (6) ve Hindistan (4) izledi.

Raporda kurbanların yüzde 71'inin ormanları, diğerlerinin nehirleri ve denizleri korumaya çalışırken yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Ayrıca saldırıya uğrayanların üçte biri, dünya nüfusunun sadece yüzde 5'ini oluşturan yerli halklardandı.

Fransız haber ajansı AFP, Kolombiya'nın güneybatısında madencilik faaliyetlerine ve şekerkamışı yetiştirilmesine karşı çıkan Celia Umenza'yla görüştü. "Biz yerliyiz… Bizi sadece çevrenin ayakta tutabileceğini biliyoruz" diyen Umenza, şimdiye kadar üç saldırıdan kurtulduğunu açıkladı.

Çevre cinayeti oranının 2019'a göre yüzde 67 arttığı Meksika'da öldürülen Oscar Eyraud'un arkadaşı Diana Arangren de AFP'ye konuştu. Arangren, içme suyu stokladıkları gerekçesiyle bir bira şirketine karşı açtıkları savaştan sonra Eyraud'un geçen yıl öldürüldüğünü söyledi:

Şoke ediciydi. Bir grup evine gelerek onu kocaman silahlarla katletti.

Arangren, olayla ilgili soruşturmada henüz hiçbir ilerleme kaydedilmediğini sözlerine ekledi.

Global Witness da insan haklarını ihlal eden ve çevreyi kirleten şirketlerin nispeten cezasız kaldığını ve uzun süredir kâr ettiğini bildirdi. Raporda hükümetler de eleştirildi:

Hükümetler çevreyi savunanları korumakta başarısız oluyor. Genellikle onlara şiddet uyguluyorlar. Bazı durumlarda da tartışmalı bir şekilde şirketler ve hükümetler işbirliği yapıyor.

Raporda birçok aktivistin ölüm tehdidi, cinsel şiddet veya tutuklama yoluyla baskı altında tutulduğu da duyuruldu.

"Gerçek sayı çok daha fazla"

Öte yandan açıklamada, bazı ülkelerde saldırıların bağımsız gözlemcilerle takip edilememesi ve basın özgürlüğü olmaması sebebiyle gerçek sayıların "neredeyse kesinlikle" daha fazla olduğunu söyledi.

Hükümetlerin çevre savunucularını korumaya başlaması gerektiğini söyleyen Global Witness'dan Chris Madden, şöyle konuştu:

Şirketlerin, kârın önüne insanları ve gezegeni koymaya başlaması gerekiyor. Aksi takdirde iklim çöküşü ve ölümler devam edecek.

Raporda 2020'de çevrecilerin kazandığı bazı zaferlere de yer verildi. Bunlardan biri, The Zimbabwe Environmental Law Association (Zimbabve Çevre Hukuku Derneği) ve ülkedeki çevre örgütlerinin, Çinli şirketlerin Hwange Milli Parkı'nda kömür madeni inşa etme planını durdurması.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU