Pandeminin başından beri ilk toplu gösteri: Katalonya bağımsızlık için sokaklara döküldü

"Bağımsızlık için savaşacağız ve kazanacağız"

Göstericiler hep bir ağızdan "Bağımsızlık için savaşacağız ve kazanacağız" sloganları attı (AFP)

İspanya'ya bağlı Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık yanlıları, Kovid-19 pandemisinin başından beri ilk büyük toplu gösterilerini düzenledi.

En az 100 bin kişi, cumartesi günü Barselona sokaklarında Katalonya'nın bağımsızlığı için sloganlar attı.

Gösteriler, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'le Katalonya'daki 9 bağımsızlık yanlısı liderin ikili ilişkileri iyileştirip tansiyonu düşürmek için haftaya yeniden buluşması planlanırken gerçekleşti.

Yürüyüş, her yıl 11 Eylül'de kutlanan Katalonya'nın ulusal bayramı Diada'da düzenlendi. 

Bayramda, 1701-1714 arasında gerçekleşen İspanya Veraset Savaşı'nda yenilen Katalan orduları anılıyor. 

Anayasa Mahkemesi'nin yasadışı olduğuna hükmetmesine rağmen Katalonya'da 1 Ekim 2017'de bağımsızlık referandumu yapılmıştı. Referandumdan birkaç hafta sonra Katalonya tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Bunun üzerine de İspanya, Katalonya hükümetini feshetmişti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Referandumu düzenlemekle suçlanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü lideri, "anayasal düzeni kısmen ya da tamamen şiddet yoluyla yıkmak" ve "devlet kurumlarına itaatsizlik" suçlarından 7 ila 25 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmıştı. 2019'da noktalanan duruşmalarda 9 kişiye 9 ila 13 yıl arası farklı sürelerde hapis cezaları verilmişti. Bunun üzerine binlerce Katalan sokaklara dökülmüş, göstericilerle polis arasında sert çatışmalar yaşanmıştı.

İspanya ile Katalan liderler arasında haziranda ikili diyalog yeniden başlamıştı.  Başbakan Sánchez, 22 Haziran'da hapis cezası alan 9 kişinin affedildiğini duyurmuştu. 

Ayrılıkçılar, Katalonya'nın özerkliğine yönelik, bu defa İspanya'nın da onayının bulunduğu bir referandum düzenlenmesini talep ediyor. Öte yandan, Sánchez böyle bir şeye yanaşmayacaklarını belirtmişti. 



Independent Türkçe, DW, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU