Bush "içerideki aşırılıkçıları" 11 Eylül saldırganlarına benzetti

Afganistan işgalinin emrini veren eski ABD Başkanı, ülkesine birlik çağrısında bulundu

Bush, 11 Eylül'den sonra aldığı kararlarla dünya çapında protestoların hedefi olmuştu (AFP)

2001-2009 arasında iki dönem ABD Başkanlığı yapan George W. Bush, kendi görev süresi sırasında ülkesini Afganistan'da savaşa sokmasına neden olan 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümünde Pensilvanya'daki anma töreninde konuştu.

Kendisi gibi Cumhuriyetçi Parti'den başkan olan Donald Trump'ın taraftarlarının, seçim yenilgisi sonrasında Demokrat Partili Joe Biden'ın göreve başlamasını engellemek için ABD Kongresi'ni basmasını da işaret eden Bush, şu ifadeleri kullandı:

Ülkemize yönelik tehlikelerin yalnızca sınırların dışından değil, içerideki şiddetten de kaynaklanabileceğine dair gittikçe artan emareler gördük. Dışarıdaki şiddet eğilimli aşırılıkçılarla içeridekiler arasında çok fazla kültürel benzerlik yok. Ancak çoğulculuğu ve insan hayatını küçümsemeleri ve ulusal sembolleri lekelemeye yönelik azimleriyle, onlar aynı kötü ruhun çocukları. Bizim görevimiz de onlara karşı gelmeyi sürdürmek.

75 yaşındaki Bush, baskının gerçekleştiği 6 Ocak'ta da eylemcileri "Seçim sonuçlarına bir muz cumhuriyetinde böyle karşı çıkılır, bizim demokratik cumhuriyetimizde değil" diyerek açık bir dille kınamış; eski başkanın "bazı siyasi liderlerin seçimden sonra sergilediği sorumsuz davranışları" eleştirmesi, Trump'a bir gönderme olarak algılanmıştı.

Aynı anma töreninde sahneye çıkan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Bush gibi birlik vurgusu yaptı:

Eğer Amerikalılar olarak bir arada çalışmak gibi zor bir işi yaparsak, bir amaç için birlik olmayı sürdürebilirsek, bundan sonra ne olursa olsun hazırlıklı olacağız.

ABD Başkanı Joe Biden ve eski Demokrat başkanlar Barack Obama ve Bill Clinton, New York'taki saldırılarda yıkılan İkiz Kuleler'in yerine yapılan Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi'nin bulunduğu alanda düzenlenen törene katıldı. Önceki başkan Donald Trump ise hiçbir anma törenine katılmayıp bir boks maçında yorum yaparak dikkat çekti. 

11 Eylül 2001'de ne oldu?

Amerikan finans sisteminin kalbi New York, 11 Eylül sabahı İkiz Kuleler'e yönelik saldırılarla uyandı.

Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasının ardından Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait yolcu uçağı, yerel saatle 08.46'da İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey kulesi alevler içinde yanarken, United Airlines'a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan 17 dakika sonra saat 9.03’te canlı yayında güney kulesine çarptı.

İkiz Kuleler hem ABD hem de tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından milyonların gözü önünde dakikalar içinde yerle bir oldu ve Manhattan Adası toz bulutlarına büründü.

İkiz Kuleler'e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.

Kaçırılan son uçak ise Pennsylvania’nın Shanksville yerleşkesi kırsalında F-16'lar tarafından düşürüldü.

11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırgan hariç New York, Washington ve Pennsylvania'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, CNN International, Washington Post, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU