11 Eylül'ün ardından geçen 20 yıl: Başlangıç noktasına dönüş

ABD başarısızlığını kabul ederek Afganistan'dan çekildi. Taliban yeniden iktidara geldi. Peki, gerçekten de 20 yıl öncesine mi dönüldü?

New York'taki İkiz Kuleler, 11 Eylül 2001 sabahı saldırının hedefi oldu / Fotoğraf: AFP

Bugün, 2001'de gerçekleşen 11 Eylül saldırılarının 20'inci yıldönümü. Dünya, El Kaide'nin ABD'ye düzenlediği saldırılardan bu yana çok değişti.

ABD, 20 yıl önce "El Kaide'nin saldırısına" karşı başlattığı "terörizme karşı savaşta" yadsınamaz sonuçlar elde etti.

ABD, topraklarında yeni bir 11 Eylül'ün yaşanmasını önlemeyi başardı. El Kaide"nin başını ve üst düzey liderlerini ortadan kaldırdı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bugün karşılaşılan manzara, işlerin 20 yıl öncesine, başlangıç ​​noktasına döndüğünü gösteriyor.

ABD başarısızlığını kabul ederek Afganistan'dan çekildi. Taliban yeniden iktidara geldi.

Peki, gerçekten de 20 yıl öncesine mi dönüldü?


11 Eylül saldırıları gerçekten dünyayı değiştiren bir olaydı. Dünya artık eski dünya değildi. O günün sabahında gökten uçak yağmuru yağdı.

Kaçırılan uçaklar intihar araçlarına dönüştürüldü ve New York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine ile Washington yakınlarındaki Pentagon'a saldırı düzenlendi. Bir diğer uçak ise Beyaz Saray'a ulaşamadan Pensilvanya'da düştü.
 

ea.jpg
​​​​​​​Pentagon karargahı da 11 Eylül'de saldırıya uğradı / Fotoğraf: EA​​​​​​

 

Bu, Japonların 1941 yılında Pearl Harbor'a düzenlediğinden bu yana ABD topraklarına yönelik en kötü saldırıda yaklaşık 3 bin kişi öldü.

Tıpkı Japon saldırısının Amerikalıların İkinci Dünya Savaşı'na girmesine sebep olduğu gibi 11 Eylül Saldırıları da Washington yönetiminin "teröre karşı küresel savaş" başlatmasına yol açtı.

O sırada Taliban, 11 Eylül Saldırıları'na karışan El Kaide'li misafirlerini iade etmeyi reddetti. Bu nedenle ABD, Afganistan'ı işgal etti ve 2001'in sonunda Taliban yönetimini hızla devirdi.


Aslında ABD sadece Taliban yönetiminden kurtulmakla kalmadılar; aynı zamanda başka ülkelerde saldırı düzenlemeyi planlayan ve Afganistan'ı bir eğitim merkezi olarak kullanan birçok grubun kamplarını da ortadan kaldırdı.

El Kaide, Nairobi ve Darüsselam'daki ABD büyükelçiliklerine saldırılmasında ve Aden'deki Cole muhribinin bombalanmasında olduğu gibi, önceki eylemleri sırasında kendisine her zaman bir sığınak sağlayan arka üssü Afganistan'ı kaybetti.

Örgütün liderlerinin çoğu öldürüldü. Bir kısmı Pakistan'a kaçtı. Kaçanların çoğu Pakistan ve ABD istihbaratı tarafından yakalandı.

El Kaide liderlerinin diğer kısmı da Devrim Muhafızları'nın kendilerine ikamet ve koruma sağladığı İran'a geçti. El Kaide lideri Usame bin Ladin de hayatta kalanlar arasındaydı.

Afganistan'ın Tora Bora Dağları'ndan Pakistan'a kaçtı. ABD'nin onu Abbottabad şehrinde bulduğu ve Mayıs 2011'de öldürdüğü operasyonu düzenleyene kadar yıllarca saklanarak yaşadı.
 

epa.jpg
İtfaiyeciler ve sağlık görevlileri, Ticaret Merkezi kulelerinin molozları arasında kurbanları arıyor / Fotoğraf: EPA

 

ABD, Bin Ladin'in ortadan kaldırılmasından önce örgütün onlarca üst düzey liderini öldürdü, onlarcasını da tutukladı.

'Terörizme karşı savaşa' katılan düzinelerce ülkenin yardımıyla örgütün dünyanın dört bir yanındaki hücrelerini dağıttı.

Ancak 2011 yılına gelindiğinde kendilerini terörizme karşı bitmeyen savaşların bataklığına giderek daha fazla saplanmış buldular.

Daha da kötüsü öyle görünüyordu ki ABD'liler, bazen kendilerini kendi yaptıkları bataklıkta boğuluyorlardı.
 

afp.jpg
Amerikalılar Brooklyn Köprüsü'nde / Fotoğraf: AFP


ABD için en tehlikeli durum ise Irak'ta yaşandı. Muzaffer ABD 2003 yılında, Afganistan'daki savaşı henüz yeni başlatmışken Saddam Hüseyin'i devirmek için Irak'ı işgal etti.

Bu işgali ile rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduğunu ve El Kaide ile bağlantısı bulunduğunu haklı göstermeye çalışsa da iki suçlamanın da yanlış olduğu sonradan ortaya çıktı.

İşgalin sonuçlarından biri de Saddam'ın devrilmesi ve onu asmaktan çekinmeyen Irak'ın yeni yöneticisi ABD'ye teslim olmasıydı.

Saddam'ın düşüşü, 1980'lerde yaşanan ve sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı sırasında Tahran'da üslenen hizipler aracılığıyla, İran'ın batı komşusu üzerindeki hegemonyasını genişletmesini kolaylaştırdı.

Ayrıca Saddam'ın düşüşü, Irak'ın, daha sonra 'IŞİD canavarının' da ortaya çıktığı, El Kaide'ye bağlılıklarını ilan eden aşırılık yanlısı grupların pençesine düşmesine de kapı araladı.
 

t.jpg
Saddam'ın Düşüşü: Amerikalılar 2003'te Irak'ı işgal etti ve Saddam Hüseyin'i devirdi / Fotoğraf: Twitter

 

ABD, Irak'tan çekilmesini Aralık 2011'de tamamladı. Ülke, söz konusu dönemden itibaren kendisine bağlı veya sadık bir dizi hizip ve parti aracılığıyla tamamen İran'ın etkisi altına girdi.

Bu geri çekilme, Tunus'tan başlayıp Mısır'a, ardından Libya'yı aşarak Suriye ve Yemen'e ulaşan, Arap dünyasını kasıp kavuran bir devrim dalgasıyla aynı zamanda meydana geldi.

Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin düşüşü büyük ölçüde İslamcıların düzenlediği iç halk baskısının bir sonucuyken Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Albay Muammer Kaddafi rejimlerinin düşüşü ise Barack Obama yönetimi sırasında, ABD'nin doğrudan katılımıyla gerçekleşti.

Mübarek'in durumunda ABD baskısı siyasiydi. Zira Obama, Mısır Cumhurbaşkanı'nın istifa etmesi konusunda en hevesli yabancı liderlerden biriydi.

Kendisine 'derhal istifa etmesi gerektiğini' söyledi. Öyle de oldu. Kaddafi'nin durumunda ise ABD, Fransızlarla ve İngilizlerle iş birliği yaparak Kaddafi'nin ordusunu yok eden ve Ekim 2011'de muhaliflerin onu yakalayıp idam etmesine imkan sağlayan bir hava saldırısına öncülük eden askeri bir müdahalede bulundu.


Sözde 'Arap Baharı' devrimleri, kökleri yıllardır iktidarda olan rejimlerin devrilmesine yol açtı. Ancak bu durumdan kaynaklanan boşluk, ölümün eşiğine gelen El Kaide'ye, Bin Ladin ile birinci ve ikinci kademe üst düzey liderlerinin öldürülmesinden sonra hayat öpücüğü verdi.

El Kaide ve diğer silahlı gruplar, saklanmak ve faaliyetlerini sürdürmek için merkezi hükümetlerin yetkisi dışında alanlara ihtiyaç duyduğundan birçok ülke, "baharın" siyasi İslam gruplara imkan sağlamasının avantajını kullanarak aşırılık yanlılarının kendilerini yeniden inşa etmeleri için ideal arena oldu.

Bunların başında da siyaset sahnesinin ön saflarında yer alan Müslüman Kardeşler geliyor. Ancak El Kaide"nin dönüşü, bir zamanlar Irak'ta El Kaide liderliğindeki bir ittifakın parçası olan, kendisine Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) diyen bir örgüt şeklinde, "El Kaide'den bile daha kanlı bir canavarı" beraberinde getirdi.

IŞİD ilk olarak İran'a bağlı Şii grupların liderliğindeki Irak'taki yeni yönetimin tarafından dışlandığını hisseden Irak'ın Sünni şehirlerinde ortaya çıktı.

IŞİD, özellikle aşırılık yanlılarının Devlet Başkanı Beşar Esed'e karşı devrim dalgasının devam etmesiyle, rejimin benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya kaldığı milyonlarca barışçıl protestoyla Suriye'ye gelen "bahardan" da yararlandı.
 

afp2.jpg
Ortadoğu'da olayların başladığı Muhammed Buazizi Meydanı / Fotoğraf: AFP

 

2014 yılına gelindiğinde Irak ve Suriye'nin büyük bir kısmı, lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'yi Levant'tan Mezopotamya'ya uzanan sözde bir 'devlet' üzerinde 'halife' ilan eden IŞİD'in eline geçmişti.

'IŞİD'in halifesinin' ve örgütün gerçekleştirdiği katliamlar, çekilmesinden birkaç yıl sonra kendisini Irak'a dönmek zorunda bulan ABD liderliğinde, IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyon kurulmasına yol açtı. Koalisyon, Iraklıların IŞİD'i Irak'ın büyük şehirlerinden çıkarmalarına, aynı zamanda Suriyeli silahlı grupların (özellikle Kürtlerin) IŞİD'i Suriye'deki ana kalelerinden kovmasına yardımcı oldu.
 

reuters.jpg
Amerikalılar 2011'de El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürdüğü yer / Fotoğraf: Reuters

 

2019'a gelindiğinde IŞİD, çöllerdeki ve ıssız dağlardaki birkaç nokta dışında Suriye ve Irak'ta ortadan kayboldu. ABD yıl bitmeden, Bağdadi'nin Suriye'nin İdlib kentindeki sığınağına düzenlediği operasyonla IŞİDliderini öldürdü.

'IŞİD halifesinin' ortadan kaldırılması örgüte sembolik de olsa bir darbe vurdu. Ancak tehlikesini sona erdirmedi. Zira IŞİD'in kolları ve yalnız kurtları tüm dünyaya yayılmış ve uzun yıllar El Kaide'nin oluşturduğu korkudan daha büyük bir güvenlik endişesi haline gelmişti.
 

afp3.jpg
Suriye rejimi düşmedi ama savaş Suriye şehirlerini harabeye çevirdi / Fotoğraf: AFP

 

Suriye, IŞİD'in 2019'da ortadan kaldırılmadan önce savaştığı son noktaydı. Aslında söz konusu tarihe kadar Suriye, 2015'ten itibaren Rusya'nın desteğini arkasında bulan Esad rejiminin saldırılarıyla harap bir ülke haline gelmişti.

Ayrıca Esad rejiminin kendisi de o kadar zayıflamıştı ki birçok aland kontrolü büyük ölçüde İran ve Tahran'le bağlantılı milislere veya kendisine iç ve dış koruma sağlayan Rus desteğine bağlıydı.

Esad rejiminin zayıflığına rağmen günümüzde artık rehabilitasyon süreci başlamış görünüyor. Çünkü birçok kimse zayıf da olsa bir rejimin bulunmasının, çok daha kötü manzaralara sebebiyet verecek yokluğundan daha iyi olduğunu düşünüyor.
 

afp4.jpg
Ağustos 2021... Taliban savaşçıları 20 yıl sonra Kabil'e geri döndü / Fotoğraf: AFP

 

ABD'nin son yirmi yılda terörizme karşı savaş bataklığına saplanmış olması, uzun yıllardır kendisine rakip olan ülkeler için kendilerini öne çıkarmak ve hafife alınmaması gereken bir rakip olduğunu göstermek için bir fırsat doğurmuş gibi görünüyor.

Elbette bu konuda Rusya öne çıkıyor. Rusya, uzun süredir, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ve eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in iktidarı yıllarında giderek azalan uluslararası siyasetteki etkisini tekrar canlandırmak için kendi istihbarat servislerinden gelen Vladimir Putin tarafından yönetiliyor.

Bugün Ruslar, Ukrayna, Suriye ve Kırım'da olduğu gibi doğrudan askeri müdahaleyle veya birçok Afrika ülkesinde yaptığı üzere Rus güvenlik şirketleri aracılığıyla dolaylı olarak müdahalede bulunuyor.

Dünyanın birçok yerinde kendisini Amerikalılara rakip olarak empoze ediyor. Ancak Rus ekonomisi, Kremlin'in ve yeni 'çarı'nın hırslarını engelleyen büyük bir zayıflık olmaya devam ediyor.


Diğer yandan 'Çin ejderhası', ABD'nin dünya çapında bitmeyen savaşların bataklıklarına saplandığı yıllarda daha görünür bir biçimde ortaya çıktı.

Çinliler, ülkelerini bir tür 'dünya fabrikasına' dönüştürerek geçmiş yıllarda eşi görülmemiş başarılar elde etti. Böylece ekonomileri bugün ABD'nin en büyük rakibi olacak noktaya geldi.

Çinliler bu başarıyı büyük ölçüde yumuşak güç (yoksul ülkelere krediler ve yardımlar) kullanarak elde ederken ABD'liler ise ekonomilerini tüketen askeri savaşlarla meşguldü.
 

afp5.jpg
Afganistan'dan bir görüntü / Fotoğraf: AFP

 

ABD, Afganistan'dan çekilmeye karar verdiğinde özellikle Çinli rakipleriyle yüzleştikleri bugün bir sır değil. 'Medeniyetler mezarlığı' olan Afganistan'dan çıkmalarının, kendilerine Çin ejderhası daha fazla büyümeden ve durdurulması zor hale gelmeden pençelerini koparmaya fırsat vereceğini umuyorlar.

ABD'nin Kabil'den 'aşağılanmış' bir şekilde çıkması, başlangıçta ülkeye girmesine yol açan terörist grupların Afganistan üzerindeki emellerini gerçekleştirmeleri için de harekete geçmelerine yol atı.

Birçok terör örgütü, tıpkı 11 Eylül 2001'den önce olduğu gibi Afganistan'a dönerek Taliban rejimi altında yaşamak istiyor.

Afganistan'ın yeni yöneticisi Taliban ise bugün misafirlerinin 20 yıl önce yaptıklarını tekrarlamasına izin vermeyeceğini söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU