Libya’da petrol sevkiyatı engellendi

Libya’da protestocular, Harika Limanı'nı kapatarak bir tankerin ham petrol yükleme işlemini durdurdular

Libya'da kimya mühendisliği mezunlarının gerçekleştirdiği eylemden bir kare (Libya Üniversitesi Mezunlar Derneği)

Libya’da protestocular, isteklerine karşılık, Körfez Petrol Şirketi'ne ait olan Tobruk'taki Harika Limanı'nı kapatarak bir tankerin ham petrol yükleme işlemini durdurdular. Ayrıca petrolün ihracat bölümüne geçişini de engellediler.

Protestocular, Tobruk, el-Beyda ve Bingazi üniversitelerine bağlı kimya ve petrol mühendisliği fakültelerinden 228 mezunun meslektaşları gibi sektöre bağlı şirketlere atanmasını talep ediyor.

Harika Limanı’nın müdürü Receb Sehnun, protestocuların dün (Perşembe) sabah limana girdiğini ve tankerin ham petrol yüklemesini engellediklerini ifade etti. Protestocular, bir gün önce (Çarşamba) Ras Lanuf ve es-Sider limanlarındaki petrol ihracatını engellemişti.

Protestocular, barışçıl bir şekilde devlet kurumlarına atanmalarını talep ettiklerini, başbakanın yanı sıra petrol sektöründe öne çıkan kişilerden atama sözü aldıklarını, ancak sonuç alamadıklarını belirttiler. Talepleri karşılanana kadar herhangi bir tankerin limana girişinin engelleneceğini vurguladılar.

Protestocular, geçen hafta, atamalarda adam kayırmanın yapıldığını, alanda uzmanlığı olmayan kişilerin kadrolara atandığını, ayrıca kimya ve petrol mühendisliği mezunlarının hor görüldüğünü iddia ederek protesto çağrısı yapmıştı.

Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Ahmed Avn, geçen Nisan ayında, Ulusal Birlik Hükümeti’nin yedi bakanını petrol mühendisliği mezunlarının sorunlarını görüşmek üzere bir danışma toplantısına davet etmişti. Toplantıda mezuniyet sonrası sorunlara çözüm yolları ve bakanlıklar arasındaki koordinasyon ele alınmıştı.

Libyalılar, taleplerini yerine getirmeleri için yetkililere baskı yapmak amacıyla petrol limanlarına giderek onların işleyişlerini kesintiye uğratmışlardı. Sektör İşçileri Genel Sendikası, geçtiğimiz şubat ayının sonunda, çalışanlarının maaşlarının artırılmaması durumunda üretimin azaltılacağını söyleyerek uyarıda bulunmuştu.

Geçtiğimiz Ocak ayında ise Petrol Tesisleri Muhafızları’nın maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle bir petrol tankerinin ham petrol yüklemesini engellemeleri üzerine el-Harika Petrol Limanı çalışmasını durdurmuştu.

Liman işletmesi, geçtiğimiz ağustos ayı sonunda, bunun için gerekli fonu ayırmadan faaliyetlerini sürdüremez hale geldiğini duyurmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU