Uçak yolculuğunda Kovid-19 bulaşma riskinin binde birden az olduğu ortaya çıktı

Hakemli yeni çalışma, sonuca varırken yaklaşık 10 bin uçak yolcusunun verilerinden yararlandı

Dr. Henry Ting, "Kovid varyantlarıyla bir süre daha yaşayacağız" dedi (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre tüm yolcuların test sonucunun negatif olduğu bir uçak seferinde Kovid-19'a maruz kalma riski yüzde 0,1'den daha az.

Hakemli yeni çalışmada, Delta Havayolları'nın New York'daki JFK, Atlanta'daki havalimanı ve İtalya'daki Fiumicino Havalimanı arasında gerçekleştirdiği ve yolcuların Kovid testi yaptırdığı uçak seferlerindeki yaklaşık 10 bin yolcunun verilerinden yararlandı. Araştırmada, yolcuların kalkışa azami 72 saat kala yaptıracağı tek bir moleküler testin, ticari uçak seferindeki kişilerin enfekte olma oranını önemli ölçüde azaltabileceği sonucuna varıldı.

ABD'deki Georgia Eyaleti Sağlık Bakanlığı ve Mayo Clinic tarafından Delta Havayolları'yla birlikte yürütülen araştırmada, Kovid-19 testli seferlerde enfeksiyon oranının yüzde 0,05 yani 10 bin yolcuda 5 kişi olduğu belirtildi. Toplumdaysa bu oran yüzde 1,1 yani her yüz kişide bir olarak tespit edildi.

Delta'nın baş sağlık görevlisi Dr. Henry Ting, şunları söyledi:

Kovid-19 testli bir uçak seferindeki son derece düşük enfeksiyon oranı, zorunlu maske kullanımı ve hastane sınıfı hava filtrasyonu gibi uçaktaki koruma katmanlarıyla birlikte ele alındığında, bulaşma riski örneğin ABD ve Birleşik Krallık (BK) arasında 1 milyonda birden daha azdır.

Aşılama oranları arttıkça ve dünya çapında yeni vakalar azaldıkça bu sayılar daha da iyiye gidecek.

Ting, "Kovid varyantlarıyla bir süre daha yaşayacağız" diye de ekledi.

Simülasyon modelleri değil de bu gerçek hayattan elde edilen veriler, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler tarafından, uluslararası seyahatler için sınırların yeniden açılması amacıyla karantinalar yerine gerekli aşılama ve testler için bir şablon harita olarak kullanılabilir.

Çalışma, Mayo Clinic Proceedings adlı hakemli akademik tıp dergisinde yayımlandı.

Başka bir yerdeyse, Gatwick Havalimanı CEO'su BK'ye dönen tam aşılı yolculara uygulanan Kovid-19 testlerinin tamamen kaldırılması çağrısında bulunarak mevcut seyahat kısıtlamalarının "gelişmelere ayak uyduramadığını" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stewart Wingate ise Uluslararası Havalimanları Konseyi (Airports Council International -ACI) Avrupa'nın yayımladığı ve BK'deki seyahat rezervasyonlarının Kovid-19 öncesi seviyeye göre yüzde 30'da kaldığını ortaya çıkaran verilere atıfta bulundu. Söz konusu oran Avrupa'da yüzde 60 civarında.

Wingate açıklamasında, "Avrupa genelinde aşılama oranlarının BK ile aynı, hatta daha iyi düzeye gelmesiyle birlikte, çift aşılı yolcular için testlerin tamamen kaldırılmasının vakti geldi" dedi.

BK'nin en büyük ikinci havalimanının patronu, yolcuların BK'ye duyduğu güvenin "zedelendiğini" belirtti ve seyahat endüstrisinin "tarihimizdeki en zor dönemden düzgün şekilde toparlanmaya başlayabilmesi için" çok acil bir can simidine ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU