Okul müdürü, öğrencileri israfa karşı uyarmak için artık yemekleri yedi

Okul müdürü günde üç öğün böyle beslendiğini söyledi

Kimilerinin temel hijyen gereksinimlerini karşılamadığı için eleştirdiği, kimilerininse yiyecek israfıyla ilgilendiği için müdürü övdüğü faaliyet geniş çapta paylaşıldı (Unsplash)

Çin'in Hunan eyaletinde öğrencilerini yiyecek israfı konusunda uyarmak için benzersiz bir yaklaşım benimseyen bir okul müdürü, okul kafeteryasında öğrencilerden kalan yemek artıklarıyla beslendiğini açıkladı.

South China Morning Post'un haberine göre özel bir ortaokulun müdürü Wang Yongxin'in girişimi sosyal medyada viral hale geldi ve böyle bir faaliyetin güvenlik ve hijyeni tehlikeye atabileceğini düşünen izleyicilerden büyük tepki topladı.

Viral videoda Yongxin, okul kafeteryasındaki bir çöp kutusunun yanında elinde tabağı ve yemek çubuklarıyla dururken görülüyor. Öğrencilerin yemek artıklarını çöpe atmasını engelleyen müdür, bitmemiş yiyecekleri yemek için öğrencilerden alıyor. Videoda Yongxin'in etrafında toplanan mahcup öğrencilerin okul müdürünün yemek artıklarını yemesini izlerken gülümsediği görülüyor. Yemeğini atması engellenen öğrencilerden birinin tabağıyla yerine geri döndüğü görülürken, bir diğeri de Yongxin'in yanında tabağında kalan yemeği bitiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda sadece çelik tabakları boş olan öğrenciler, okul müdürü tarafından korunan çöp kutusuna tabaklarını rahatlıkla atıyor.

Yerel basından Xiaoxang Morning Post gazetesine konuşan Yongxin, bu hareketin atıkları azaltmayı amaçladığını söyledi. Yongxin, "Çocuklara örnek olmak, yiyecek israfının iyi bir şey olmadığını anlamalarını sağlamak istiyorum" dedi.

Sonuçları anlatan okul müdürü, şunları söyledi:

Yaptıklarım çocukları da öğretmenleri de şaşırtmadı. Çocukların çoğu benim artakalan pilavı yediğimi görünce tabaklarını bitirmeye çalıştı ve kimisi de mutfak çalışanlarına kendilerine doğru miktarda yemek vermesini söyledi. Bu, israfı azaltmayı sağlıyor.

58 yaşındaki okul müdürü, bir yerel gazeteye verdiği demeçte günde üç öğün bu şekilde beslendiğini söyledi. Haberde geçen haftaki öğle yemeğinde müdürün neredeyse 6-7 öğrencinin artakalan yemeğini yediği de belirtildi.
 


Kimilerinin temel hijyen gereksinimlerini karşılamadığı için eleştirdiği, kimilerininse yiyecek israfıyla ilgilendiği için müdürü övdüğü faaliyet geniş çapta paylaşım aldı.

Bir Weibo kullanıcısı şunları söyledi:

Tutumlu olmak iyi ama başkalarının artıklarını yemek salgın kontrolü açısından kötü bir örnek teşkil ediyor. Belki de öğrencileri eğitmenin farklı yollarını düşünmeliler.

Bu, öğrencileri kendi çocukları olarak gördüğünü ve bu yüzden "aklında hiçbir sınır olmadığını" söyleyen Yongxin için endişe konusu değil.

Yiyecek israfına ilişkin 2018'de yayımlanan bir rapora göre yemeklerin ortalama yüzde 11,7'si restoran müşterileri tarafından israf ediliyor.

Çin merkezi hükümeti de bu yıl nisanda, aşırı miktarda yemek artığı çıkaran restoranlara ve sahiplerine para cezası verilmesini öngören ve tıka basa yemek yemeyi teşvik eden gösterilerde yer alınmasını yasaklayan bir yasa çıkarmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU