Edremit'teki kurtuluş töreninde "zincire vurulmuş kadın" sahnesi nedeniyle kaymakam görevden alındı

Valilik yaptığı açıklamada, "Gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır" denildi

Balıkesir Valiliği, dün Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıldönümü törenlerinde "bir kadının siyah örtüyle birlikte zincire vurulmasının" temsili olarak yer almasına ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, "Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, Kurtuluş Töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Milli Kurtuluş Günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişi talep edilmiştir. 

Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir.

Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma  yapılacaktır.

Ne olmuştu?

Dün Edremit'te düzenlenen törende, üzeri siyah örtüyle kapatılan bir genç kızın zincirle bağlanması ve ardından efelerin zinciri çözüp örtüyü açması" temsili olarak yer almıştı.

AK Parti'li Edremit Belediye Meclisi Üyesi Murat Tuna ise, törende kurtuluşun canlandırıldığı bölümde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Edremit Şubesince sunulan temsile tepki göstermişti.

Tuna, "Türk kadınını zincire vuracak daha anasından doğmadı. Türk kadınını kim zincire vurdu? Neyin hesabını yapıyorsunuz? Onu düzenleyenler kimse, hesabını verecek" ifadelerini kullanmıştı.

ÇYDD Edremit Şube Başkanı Nedret Aldemir ise konuyla ilgili açıklamasında, törendeki amaçlarının bir kadını zincire vurmak olmadığını belirterek, Edremit ilçesinin zincirden, esaretten kurtarılmasını yansıtmaya çalıştıklarını kaydetmişti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU