Çocukların beyin zarı cep telefonu tehdidi altında

Araştırmayı ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü 11 bin çocuğu takip ederek yaptı

1

 

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) 9-10 yaşlarında 11 bin çocuğu takip ederek, ekran başında geçirilen sürenin beyne etkilerini inceledi. Buna göre tablet, akıllı telefon ve video oyunlarına günde 2 saatten fazla zaman ayıran çocuklarda beyin zarları zarar görüyor. Uzmanlara göre bu durum bilişsel becerileri olumsuz etkiliyor.
 

 

Michigan gibi ABD’nin önde gelen üniversitelerinden bilim insanlarının yer aldığı araştırma kapsamında, çocukların beyinleri MRI cihazlarıyla tarandı. Yapılan karşılaştırmalarda ekran başında 2 saatten fazla kalan çocukların muhakeme ve dil becerilerinde daha düşük bir performans gösterdiği görüldü. 
 

 

Süre arttıkça tehlike de artıyor

ABD’de kamuoyunun dikkatini çeken araştırma, süre arttıkça olumsuz etkilerin belirginleştiği de ortaya koydu. Günde 7 saatten daha fazla ekran başında kalan çocukların beyin zarlarındaki incelme farkı daha da fazla. Araştırmanın erken sonuçları paylaşıldı. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü ilerleyen günlerden ayrıntılı sonuçları yayınlayacak.

 

 

Uzmanlardan öneri: 2 yaşına kadar uzak tutun

Beyin zarının incelmesinin bilişsel becerileri olumsuz yönde etkilediğini söyleyen uzmanlar, çocuğun telefonunda daha fazla vakit geçirdiğinde, ayakkabısını bağlamakta güçlük çekebilecek hale gelebileceği, gündelik basit işleri yapmakta bile zorlanabileceği konusunda uyarıyor. Uzmanların önerisi çocuğa 2 yaşına kadar hiçbir şekilde akıllı telefon veya tablet verilmemesi yönünde. 2-5 yaş arasında en fazla 1 saat izin verilmeli. 9-10 yaş civarında asla 2 saatin üstüne çıkılmamalı. 

DAHA FAZLA HABER OKU