Ahmet Hakan: İmamoğlu’nun açıklaması ne anlama geliyor?

“Millet İttifakı uzlaşırsa İmamoğlu bu açıklamaya rağmen aday olurı, yani kapı tam kapanmış değil”

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Cumhurbaşkanlığı adaylığı” konusunda yaptığı son açıklamayı değerlendirdi.

Hakan, bugünkü köşe yazısında İmamoğlu’nun “Ben şu anda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Bu durumda bana düşen belediye başkanlığını en iyi şekilde yapmak. Şu an benim aklımdan geçen ve amacım, İstanbul’da görevini en iyi yapan bir belediye başkanı olmaktır. Dahası hedefim, İstanbul’da tarihin en başarılı belediye başkanı olmaktır, daha ötesi yok” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Bu açıklamadan dört sonuç çıkardığını söyleyen Hakan, bunları şöyle sıraladı:

BİR: Meral Akşener, İmamoğlu’nu övünce, “Akşener, İmamoğlu kartını masaya sürdü” yorumları yapılmıştı. İmamoğlu, bu kıskaçtan kendini kurtarmak istiyor.

İKİ: İmamoğlu, bu açıklamayla Kemal Kılıçdaroğlu’na “Ben senin önünde engel olmam, sen adaysan benim bir çıkışım olmaz” mesajı veriyor.

ÜÇ: Adaylık topunun ayağına gelmeyeceğini fark eden İmamoğlu, “Benim zaten öyle bir amacım yoktu” demenin yapı taşlarını döşüyor.

DÖRT: Millet ittifakı, İmamoğlu’nun aday olması konusunda uzlaşırsa... İmamoğlu, bu açıklamaya rağmen aday olur. Yani kapı tam kapanmış değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi: Usta bir manevra

Hakan’ın kaleme aldığı benzer bir yazarı Hürriyet’in bir diğer yazarı Abdulkadir Selvi de yazdı. Selvi’nin köşesinin İmamoğlu ile ilgili olan kısmı da şöyle:

İmamoğlu’nun bu sözleri cumhurbaşkanı adayı olmadığı yönünde yorumlandı. İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda geçmiş açıklamalarından bir tık ileri bir açıklama yaptı. Ama bu sözleri cumhurbaşkanı adaylığı defterini kapattığı anlamına gelmiyor. Konuşmasının hiçbir yerinde “Aday değilim” demiyor. Ama daha fazla yıpranmamak için İstanbul’a odaklandığı mesajını veriyor.

Ekrem İmamoğlu, usta bir manevra ile kendisini cumhurbaşkanlığı tartışmalarının dışına çekiyor. Cumhurbaşkanlığı savaşında zarar göreceğini fark ettiği anda kendini ateş hattının dışına atıyor. Bu taktiği Mansur Yavaş uygulamış, başarılı olmuştu. 15 gündür Mansur Yavaş ismini tartışan var mı? Ancak bazen iki adım ileri atlamak için bir adım geri atabilirsiniz. Böylece hem isminizin yıpratılmasının önüne geçmiş olursunuz hem de potansiyelinizi korursunuz.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU