Türkiye’den GKRY’deki ders kitabından Atatürk'le ilgili sayfanın yırtılması talimatına tepki: Çağ dışı, düşmanca

Dışişleri Bakanlığı ilgili talimatı şiddetle kınarken, AK Parti Sözcüsü, "Mazlum milletlerin ilham kaynağı olan Atatürk'ü kimse ders kitaplarını yırtarak tarihten silemez" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) Eğitim Bakanlığı’nın okullarda okutulan bir ders kitabından Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın yırtılması yönünde talimat vermesini şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, talimatın, Rum yönetiminin Türkiye'ye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) karşı "çarpık zihniyetinin ulaştığı radikal düzeyi" ortaya koyduğu kaydedildi.

Açıklamada, "GKRY’nin bu çağ dışı, düşmanca ve kabul edilmez tutumunu şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kıbrıs meselesini yıllardır çözümsüzlüğe mahkum eden GKRY’nin bu son eyleminin "Ada'da Kıbrıs Türkleriyle sadece iktidarı ve refahı paylaşmaya değil, birlikte yaşamaya dahi tahammüllerinin olmadığını" gösterdiği belirtildi.

Çelik de tepki gösterdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de GKRY Eğitim Bakanlığı’nın, talimatını kınadı.

Twitter’dan "Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Atatürk'e ve Atatürk nezdinde Türk milletine yapılan bu saygısızlığı kınıyoruz" ifadesini kullanan Çelik, şunları kaydetti:

Bu düşmanca tutum, Atatürk'ün temsil ettiği 'yurtta sulh, cihanda sulh' yaklaşımına karşı çağ dışı bir yaklaşımdır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerinin bu barbarca yaklaşımı, Kıbrıs Türkleri ile birlikte yaşama iradesi noktasındaki tahammülsüz yaklaşımlarının da açık göstergesidir. Savaşta yenik düşen Yunanistan lideri Venizelos'un, 1934'te savaşın galibi Mustafa Kemal Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermesi tarihi bir gerçektir. Yunan ve Rum liderlere bu tarihi mirası hatırlatıyor ve yüzleşmeye davet ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e saygısızlık yapanlar karşılarında her zaman Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini bulacaktır. Mazlum milletlerin ilham kaynağı olan Atatürk'ü kimse ders kitaplarını yırtarak tarihten silemez.

AA’nın aktardığına göre; GKRY'de Eğitim Bakanlığı’nın, orta eğitim öğretmenlerinden, "Oxford Discover Futures 3 Workbook" isimli kitabı öğrencilere dağıtmadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bölümün yer aldığı 36'ncı sayfasını "yırtmaları" yönünde talimat içeren genelge gönderdiği bildirilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU