Katar: Kabil Havalimanı'ndaki birçok sorunu çözdük ancak yeniden çalışır hale getirilmesine dair henüz anlaşmaya varmadık

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, "Taliban ile Kabil Havalimanı'nın güvenliği konusunda bir anlaşmaya varılırsa, yeniden hizmete açılması daha hızlı olacaktır" dedi

Fotoğraf: AA

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, resmi ziyaret kapsamında başkent Doha'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesinin Kabil Havalimanı'ndaki birçok sorunu çözdüğünü ancak havalimanının yeniden çalışır hale getirilmesine ilişkin henüz herhangi bir anlaşmaya varılmadığını ifade eden Katar Dışişleri Bakanı  Al Sani, "Taliban ile Kabil Havalimanı'nın güvenliği konusunda bir anlaşmaya varılırsa, yeniden hizmete açılması daha hızlı olacaktır" dedi.
 

20210907_2_49930745_68555507.jpg
Sırasıyla: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani  / Fotoğraf: AA


Katarlı Bakan, yapılan çalışmaların havalimanını özel ve insani uçuşları kabul edebilecek hale getirdiğini, bunun da bir "çalışma testi" niteliğinde olduğunu belirtti.

Al Sani ayrıca Katar yoluyla Afganistan'dan 58 bin kişiyi tahliye etmeyi başardıklarını aktardı.

Taliban'a insani yardımların ulaşımının kolaylaşması için kendileriyle çalışma çağrısında bulunan Al Sani, ABD-Katar ilişkileri hakkında da şunları kaydetti:

ABD, Katar için en önemli ortaktır. Bu ilişki on yıllardır var olmaya devam ediyor. Bölgedeki güvenlik ve istikrarı desteklemek için ortaklığımızı teyit ediyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Washington, Afganistan'da binlerce insanın kurtarılmasına sağladığı katkı nedeniyle Katar'a minnettar"

Basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken de "Washington, Afganistan'da binlerce insanın kurtarılmasına sağladığı katkı nedeniyle Katar'a minnettar. Katar olmasaydı tahliyeyi gerçekleştirmede başarılı olamazdık" dedi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın yeniden açılması için Katar ve Türkiye ile çalıştıklarını belirten Blinken, ABD'nin Kabil Havalimanı'ndan 6 bin Amerikalıyı tahliye etmeyi başardığını; henüz ayrılmaya karar vermemiş 100'e yakın kişinin de orada bulunduğunu belirtti.

Taliban'ı, Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere izin vermeye çağıran Blinken, Afganistan'daki ABD'lilere ve kendileriyle çalışan Afganlara ülkeden ayrılmak için yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.
 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU