CHP'nin "Kürdistan" açılımını eski yöneticiler yorumladı: "Yapıcı ve gerekliydi”

CHP resmi bir heyet ile ilk defa Irak Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etti. Sürpriz ziyaretin yankıları sürerken CHP'li eski yöneticiler ne dedi?

Sıcak karşılamadan dolayı büyük mutluluk duyduk. CHP olarak ilk ziyaretimiz ama emin olun ki bu son olmayacak. Bizim arkadaşlık, dostluk, kardeşlik ve akrabalık bağımız var.

Bağlarımızın aramızdaki ilişkiyi daha iyi bir noktaya götürmesi için bir aşama olmasını istiyoruz. Siz burada huzurlu olun ve zenginleşin biz de Türkiye'de huzurlu ve zengin olalım.

Ortak güvenliğimize katkı sunalım, akrabalık bağlarını daha ileriye götürecek adımlar atalım.

 

Bu sözler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'ya ait.

Salıcı, bu sözleri Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) başkenti Erbil'de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani görüşmesinden sonra söyledi.

Erbil'e ilk defa resmi bir ziyaret gerçekleştiren CHP'li heyette Ünal Çeviköz, Nevaf Bilek, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ile Enver Ömür yer alıyor.

Heyetin Erbil'de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi ve Ezidi İnanç önderleri ile görüştükten sonra Kerkük'te Türkmen parti yöneticileriyle de görüşme yapması bekleniyor.

CHP'nin Erbil'e sürpriz ziyareti sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ziyareti, "Kürdistan" açılımı olarak değerlendirirken bazısı da eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki CHP'nin önceki yönetimlerinde yer alan siyasetçiler ziyareti nasıl değerlendirdi?

Erbil ziyareti gerekli miydi?

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye değerlendirmede bulunan CHP'li eski yöneticilerin bir kısmı ziyareti olumlu karşılarken bir kısmı da temkinli yaklaştı.

"Olumlu karşılıyorum"

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, genel olarak ziyareti olumlu karşıladığını söyledi.

Türkiye ile akrabalık bağı olan komşu bir yere ziyareti olumlu karşıladığını kaydeden Çetin, "Sınırın iki yakasında akrabalıklar var. Ben böyle bir ziyaretin uygun olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Ziyaret yapıcı ve gerekli"

Emeli büyükelçi ve eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da ziyareti yapıcı ve olumlu karşılayanlardan.

Diyalogun önemine vurgu yapan Loğoğlu, "Diyalog diyalogsuzluktan daha iyidir. CHP'nin Irak'taki bütün çevrelerle konuşmasında yarar görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin inişli-çıkışlı bir süreç yaşadığını hatırlatan Loğoğlu, hem Türkiye hem de CHP'nin Bağdat ve Erbil ile diyalogunun doğru olduğunu ifade etti.

Loğoğlu, devamında şunları kaydetti:
 

Ziyaret ile bir amaç hedeflendi mi? Bilemiyorum. Mutlaka ziyaretin bir amacı vardır. Bunu gerçekleştirenlere sormak lazım. Ama genel olarak bu ziyaret yapıcı, olumlu ve gereklidir. CHP ve Türkiye'nin Irak'taki bütün unsurlarla eşit derecede konuşması-görüşmesi gerekli ve yararlıdır.


"CHP'nin hazırladığı rapordaki tespitler güncelliğini koruyor"

Ziyareti olumlu karşıladığını ifade eden bir diğer isim ise eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 27'nci dönem İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin.

Tekin, iktidar adayı olan CHP'nin yeni ilişkiler kurması ve Ortadoğu'daki bütün unsurlarla görüşmesinin beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.

"Arap Baharı" döneminde CHP'nin Ortadoğu coğrafyasındaki değişim sürecinde önemli görevler yaptığını kaydeden Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
 

O dönem Ortadoğu coğrafyasındaki bütün ülkeleri ziyaret eden CHP'li bir heyet çok önemli bir rapor hazırlamıştı. Rapor dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na da teslim edildi.

Bugün o raporun ne kadar geçerli olduğunu, CHP'nin tespitlerinin güncelliğini koruduğunu söyleyebilirim.

Bence ziyaret doğrudur. İlişkiler geliştikçe Ortadoğu coğrafyasındaki bütün unsurlarla devam etmesi lazım. Dolayısıyla ziyareti olumlu karşıladığımı ifade etmek istiyorum.


"Kuzey Irak yönetiminin tavrından dolayı şimdiye kadar diyalog yaşanmadı"

Ancak eski CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Yılmaz Ateş, ziyarete temkinli yaklaşanlardan.

Ateş, CHP'li heyetin Erbil temaslarının devam ettiğini, temaslar sonrası yapılan açıklamayla ziyaretin amacını daha iyi öğreneceklerini söyledi.  

CHP'nin resmi düzeyde benzer bir diyalog içerisine girmediğini ve bunun da nedenin belli olduğunu aktaran Ateş, "CHP, Kuzey Irak'ta üslenmiş terör örgütlerine karşı hep mesafeli olmuştur. Çünkü Kuzey Irak yönetiminden bir tavır almasını bekliyordu. Bu tavırdan dolayı bugüne kadar bir diyalog olmamıştı" ifadelerini kullandı.

Ziyaretin hangi amaçla yapıldığının ve görüşmelerden ne sonuç alınacağının önemli olduğunu kaydeden Ateş, CHP'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösteren bir parti olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

Komşularımızın toprak bütünlüğüne nasıl saygı gösteriyorsak onların da Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne yönelik samimi duygularını bekliyorduk. Türkiye'nin ulusal bütünlüğüne yönelik eylemlerde bulunan terör örgütlerinin o bölgede konuşlanması nedeniyle aramızda bir mesafe vardı.

Yani Kuzey Irak yönetimi terör örgütlerinin Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne yönelik politikasına ilişkin bir gelişme var mı yok mu?

CHP ziyaretle ilgili bir açıklama yapınca biz de bilgileneceğiz. Irak, İran ve Suriye dahil tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız, komşularımızdan da aynı samimiyet ve yaklaşımı bekliyoruz.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU