Ev sinemasından vizyona bu hafta: Ayrılsak da beraberiz; İki Aşığın Ölümü

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Dünyada hala ataerkil bir erkek egemen hakimiyetinin olduğu düşünüldüğünde istisna denebilecek düzeyde olsa da ilişkilerde ezilen, horlanan, acı çeken, ağlayan, üşüyen, hatta dayak yiyen erkekler de var.

Bu hafta Bize Her gün Festival mottosuyla film gösterimlerine devam eden Başka Sinema iş birliğiyle sinemalarda gösterime giren; boğucu kasaba yaşamı, belirsizlik, ABD'de aile kavramı ve "toksik erkekliği" eleştirel bir bakış, sade bir görsellik, çarpıcı bir ses tasarımı ve hiç dinmeyen gergin bir atmosferle ele alan Robert Machoian'ın yönettiği ilk uzun metrajlı filmi İki Âşığın Ölümü bana bir nevi Yalnızlık Adası'nda yaşayan ve Issız Erkekler Korosu'nda şarkılar söyleyen bu istisnai erkekleri hatırlattı.


Ayrılsak da beraberiz; İki Aşığın Ölümü

Yönetmen: Robert Machoian / Oyuncular: Clayne Crawford, Sepideh Moafi, Chris Coy, Avery Pizzuto, Arri Graham, Ezra Graham, Jonah Graham, Bruce Graham, Barbara Whinnery, Noah Kershisnik / Süre: 85 dakika
 

 

Aşk sadece bir duygu ve duygular gelir, geçer…


Kafası karışık olduğu belli olan bir adam, bir yatak odasında, varlığından habersizce bir yatakta uyuyan bir çiftin başında durmaktadır ve yataktaki çifte doğru doğrulttuğu tabanca ile geri dönüşü olmayan bir şeyler yapmaya hazırdır.
 


Kötü bir karar vermenin eşiğinde görünen bir adamın karakter çalışması diyebileceğim "İki Aşığın Ölümü" adlı bu filmle ilgili kaleme aldığım bu yazıya böylesi bir giriş yaparak daha filmin başında sonuyla ilgili spoiler veren biri gibi görünebilirim ama durun hemen kızmayın, durum öyle değil.

Bu rahatsız edici girişte meydana gelebilecek patlayıcı şiddeti açıklamak için herhangi bir arka plan hikayesi olmadan, filmin sadece birkaç dakikasında bir cinayete tanıklık etmemizi sağlama potansiyeli taşıyan bu sahne ile bir filme başlayarak cesur bir yol izlemeyi tercih eden Robert Machoian'ın filmin başlığına hakkını verecek böylesi bir eylemi sahneye koyması sadece birkaç saniye sürüyor ama hikâye de zaten sonra bundan sonra başlıyor.
 


Daha sonra adının David olduğunu öğreneceğimiz bu adamın üzgün, sessiz ve tehditkâr bir şekilde durduğu yatak odasının duvarındaki tablo her ne kadar David'in kafasından geçenleri seyirciye gösteriyorsa da söylemeye gerek yok, David tetiği çekmeye fırsat bulamıyor.

Çünkü evin diğer odalarından gelen sesler onun kafasındakini gerçekleştirmesine mâni oluyor ve onu hipnotize eden bu öfke nöbetinden kurtararak hızla gizlice girdiği evden kaçması için onu kendine getiriyor.
 


Karlı bir dağ manzarasına doğru uzanan uzun ve geniş bir yolda arkasına bakmadan koşarak uzaklaşan David, daha sonra yakınlardaki bir evin önünde park etmiş olduğu aracına tabancasını koyuyor ve evine girerek hiçbir şey olmamış gibi günün geri kalanına devam ediyor.
 


Elbette dramatik yazarlıkta Çehov'un silahıyla ilgili ünlü kuralı bilenler için bu başlangıçtan sonra filmi öylece sakince seyretmek pek mümkün olmayacaktır, çünkü burada silah gözden uzak duracak olsa da asla akıldan çıkmayacak, zira birinci perdede biri tabancasını savurursa, ikinci perdenin sonunda birinin onu bir şekilde ateşleyeceği alegorisi film boyunca zihinleri meşgul edecektir.
 


Ki hadi girişte size spoiler vermedim ama bu da size bilinçli bir şekilde verdiğim bir spoiler olsun; olması gerektiği gibi bir tür patlamanın geleceğine şüphe yok, öyle ki ilişkilere büyüteç tutan film hikâyenin birikmiş gerilimini ilerleyen süreçte hiç kimsenin bekleyemeyeceği ama herkesin tatmin olacağı şekillerde ustalıkla serbest bırakıyor.

Böylelikle filmin hem senaryosunu yazan hem de yönetmenliğini üstlenen Robert Machoian, rahatsız edici olduğu kadar dokunaklı da olan dikkat çekici bir gerilim filmi yaratmayı başarıyor.
 

 

Bir ayrılık provası

2020 Sundance Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren The Killing of Two Lovers adlı bu film; David ve Nikki'nin hikâyesini anlatıyor ve resmi boşanmalarının öncesinde deneme mahiyetinde bir ayrılık kararı alan bu çiftin hayatına odaklanıyor.
 


Dikkat çekici açılış sahnesinden sonra yatak odasındaki çiftin David'in karısı Niki ile yeni erkek arkadaşı Derek olduğu ortaya çıktığında sağlam yapılı, sakallı, kara gözlü bir iş giysisi içinde ortalarda dolaşan ama diğer tarafta göz yaşlarıyla savaşan David'in hikayesi de daha çok belirginleşiyor ve hezeyanlarının sebebi bir şekilde anlaşılıyor.

David, Amerika'da ailesini bir arada tutmaya çalışan ve bunu yapmanın stresi altında kendini kontrol etmekte zorlanan birçok insandan sadece biri, hatta pek çoğumuz gibi…
 


David ilişkisinin sonunda gibi görünüyor, ancak kısmen dört çocuğunu kaybetmek istemediği ve hala karısını sevdiği için ama aynı zamanda bitebileceğini kabul edemediğinden bu ilişkiyi öylece bitirmek istemiyor.

Dört çocuklu bir baba olan David, eşi Nikki'yle ayrılır ve boşanma öncesindeki bu ayrılık denemesi sırasında baba evine dönerek hayatına normal bir şekilde devam etmeye çalışır, çocuklarının bu süreci iyi atlatması için uğraşır.
 


David baba evine geri döner ama son derece esprili olan yaşlı babası, sanki aradan geçen yıllar hiç yaşanmamış gibi David'e hala lisedeymiş gibi davranır.

Mesleki hırslarını yeniden alevlendirmek isteyen eski bir avukat olan Nikki, çoktan yoluna devam ederken artık başarısız bir müzisyen olan David bu yeni hayatında yaşantısını düzene sokmaya çalışır.
 


Elbette bu süre içinde çok sevdiği çocuklarıyla birlikte olmak için her fırsatı kullanır, sabahları onları okula götürür ve bu durumu kabul edemeyen yaralı ve öfkeli kızına yetişkin ilişkilerinin karmaşıklığını açıklamak için mücadele eder.
 


Ayrılık kararı almış olsalar da altı kişilik ailesini umutsuzca bir arada tutmaya çalışan David ve karısı, bu arada artık başka insanlarla görüşebileceklerine dair bir anlaşmaya da varır.

Tehdit altındaki evliliğini kurtarmak ve ailesini sağlam tutmak için umutsuzca çırpınan David, teoride bu düşünceyi kabul etse de ilerleyen süreçte karısının yeni ilişkisine karşı bir mücadeleye girişir.
 


Çift, Utah'ta küçük bir kasabada, birbirlerinden birkaç kapı ötede yaşamaya devam ederken durumu kabullenmekte gitgide daha çok zorlanan David, öfkesine, kıskançlığına ve zayıflığına teslim olur.

David ailesini başkasına yar etmemek için öldürmeye istekli görünüyorsa da bu onları gerçekten sevdiği için mi yoksa yalnız kalma ve kendine bakma olasılığından korktuğu için mi olduğu bir soru işareti olarak kalır, ama diğer taraftan bu hezeyan onun sonsuza dek aynı boğucu yerde sıkışıp kalmaya mahkûm olduğunu seyirciye kurnazca gösterir.
 

 

Minimal ama dikkat çekici bir yönetmen sineması

Kabul etmek gerekir ki, bu 85 dakikalık film, çok daha uzun olmasını isteyeceğiniz türden bir film değil.

Ama küçük ölçekli, ancak sert yoğunluğunun ve beklenmedik yönlere giden doruk noktasına ulaşan bir şiddet patlamasının etkisiyle güçlenen, tehlikede olan bir evliliğin mayın tarlasında seyirciyi yürüyüşe çıkartan bu yalın film herkese göre bir film olmasa dahi seyretmeye başlayanı sonuna kadar kendisine hipnotize edebilen bir film.
 


Filmin görsel açıdan sıkışık kompozisyonları David'in hayatının klostrofobik doğasının altını çiziyor ve aynı zamanda Derek'i gizlice takip etmesi gibi rahatsız edici eylemler hikâyenin gerilimini yoğunlaştırıyor.

Ama daha da önemlisi her şeyden önce ses tasarımcısı Peter Albrechtsen, bir ruhun kaygılarını, huzursuz bir zihnin durmayan çalkantılarını, yerine oturmaya çalışan çarklar veya zaman zaman bir silah namlusunu doldurduğunu düşündüren mekanik uğultular ile David'in kafasında neyin çalkalandığını çarpıcı bir şekilde izleyiciye aktarıyor.
 


Hatta filmin ses tasarımı o kadar muazzam ki iki boyutlu bir ekranda izleyiciye üç boyutlu bir atmosfer yaşatmayı başarıyor ve olayların yanı başımızda yaşanıyormuşçasına hissetmemizi sağlıyor.

Böyle anlarda David ve Nikki arasında konuşulmayanlar dahi filmin en göze çarpan estetik sahnelerinde izleyicinin yorumlayabileceği bir şeye dönüşüyor.
 


Karla kaplı dağlarla çevrili, bir avuç mağaza ve genellikle birbirinin adını bilen bir halkla çevrili olan kasabanın durağan ve sakin atmosferi insanı hem dinlendiriyor hem de hikâyede tutuyor.

Boşa harcanan kelime veya tek bir gereksiz sahnenin olmadığı filmde tüm oyuncular (kimi zaman doğaçlamaya yer verilmiş olsa da) oldukça gerçekçi bir performans ortaya koyuyor.
 


Film asla kusurlu adamı bir aziz yapmaya veya evlilikteki çatlağa neden olan başarısızlıkları haklı çıkarmaya çalışmıyor ama Machoian belki erkek tarafına daha sempatik bir şekilde yaklaştığı için suçlanabilir.

Yine de Machoian hikâyede ne Niki'yi yargılıyor ne de onu David'in acısına karşı duyarsız kılıyor, ilişkinin tüm taraflarını gerçekten objektif bir şekilde ele almaya çalıştığı hissediliyor.

Üstelik potansiyel bir katili insanlaştırmak zor bir iştir, ancak Clayne Crawford bu filmindeki performansıyla, karakterin kararlarını haklı çıkarmaya çalışmadan inandırıcı bir aşk ve kalp kırıklığını dikkate değer bir derinlikle, üzerinde oldukça ustalıklı bir şekilde taşıyor.
 


Ve en sevdiğim sahnelerden biri olan David'in dört çocuğuyla birlikte kamyonunun önüne sıkıştığı muhteşem bir sahne, o kadar doğal bir oyunculuk modeli ki, en azından burada kısmen doğaçlama yapılmış gibi görünüyor.
 


Velhasıl bir taraf boşanmaya ve diğeri uzlaşmaya çalışırken elinden kaçanları kaybetmek istemeyen ve bununla ilgili umutsuzluğa düşen, ancak diğer taraftan içindeki karanlık tarafından da gittikçe tüketilen bir adamın zihniyetine acımasız bir bakış atan bu aile portresi kesinlikle seyredilmeyi hak eden filmler arasında yer alıyor.


Haftanın diğer filmleri

Eylül ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Luka (Luca), Tomris (Tomiris), Habis (Malignant) ve Shang-Chi ve On Halka Efsanesi (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) ve Sekiz gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Bir Orduya Bedel

Yönetmen: Stephen Durham / Oyuncular: Ellen Hollman, Matt Passmore, Geraldine Singer, Stephen Dunlevy, Gary Kasper, Cameron Bowen, Kendra Carelli, Jacob Hobbs, Niko Foster, Alan Moore, Casey Hendershot, Michael Konanec, HemDee Kiwanuka, Duke Jackson, Barry Hanley, Cade Shepard, Leon Ngo, R. Matthew Scheib, Jae Greene, Matthew O'Sullivan, Kenny Bartram, Rudon Brannon, Stan Sealy, John Leaptrott, Stephanie Lynn Styles, Jay Adkinson, Melissa McLaney, Jimmie Ann Campbell, Carnetta Jones, Eric Easley, Debbie Sheridan, Adrienne Smith, Mark Kinney, Damaris Slaughter, Aviel Ayoung, Joe Ordaz, Aushad Broades, Shamhad Broades, Lewis Lowndes, Willie Smith, James Garcia / Süre: 87 dakika
 

 

Matrix 4'ün parlayan yıldızı Ellen Hollman'dan muhteşem bir aksiyon filmi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Army of One adlı bu film; Özel Kuvvetler'de çalışan Brenner Baker'ın, kocasıyla yaptıkları kamp tatilinde tesadüfen kartelin gizli sığınağına denk gelmeleri sonucu yaşananları konu ediniyor.

Özel Kuvvetler'e bağlı Brenner Baker, eşiyle birlikte bir kamp alanında tatil yapmaya karar verir.

Çıktıkları yürüyüş sırasında, yağmurdan kaçmak için bir sığınağa girerler, ancak buranın uyuşturucu çetesinin silah deposu olduğundan habersizdirler.

Zaten şüpheli bulduğu bu çiftin peşine çoktan düşmüş olan uyuşturucu karteli onları depolarında kıskıvrak yakalayınca gizli sığınağının yerini öğrenen ve olaya dahil olmamak için kaçmaya çalışan Baker'ın kocasını öldürür.

Bu sırada, yaptıkları işkenceler sırasında kocasıyla birlikte Baker'ın da öldüğünü düşünüp ikisini birden çukura atarlar, ama sonrasında hayatta olduğu anlaşılan Brenner Baker için çetenin peşini kolay kolay bırakmayacağı aksiyon dolu bir intikam mücadelesi başlar.

 

Cinderella

Yönetmen: Kay Cannon / Oyuncular: Camila Cabello, Nicholas Galitzine, Idina Menzel, Pierce Brosnan, Minnie Driver, Tallulah Greive, Billy Porter, Maddie Baillio, Charlotte Spencer, James Corden, James Acaster, Romesh Ranganathan, Rob Beckett, Doc Brown, Luke Latchman, Fra Fee, Jenet Le Lacheur, Mary Higgins, Beverley Knight, Natasha Patel, Nikkita Chadha, Vinani Mwazanzale, Lisa Spencer, Nakai Warikandwa, Keith Harrison Dworkin, Paddy Glynn, Anne Smith, Linda John-Pierre, Alex Bourne, Arazou, Peta Cornish, Nandi Bushell, Manny Tsakanika, Channelle George, George Gjiggy Francis, Jean-Pascal Heynemand, Arun Kapur, Tom Neill, Richard Price, Jason Redshaw, John Alan Roberts, Danny Salomon / Süre: 113 dakika
 

 

Amazon Prime Video Türkiye'nin merakla beklenen orijinal yapımları arasında yer alan ve bu hafta gösterime girerek ilk kez izleyiciyle bulaşan, Kay Cannon'ın kaleme alıp, yönetmenliğini üstlendiği Cinderella adlı bu filmin başrolünde dünyaca ünlü şarkıcı Camila Cabello yer alıyor.

Tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından birçoğunun yazdığı şarkıların coverlarını içeren, geleneksel bir hikâyeyi cesur bir hamle ile farklı, müzikal bir açıdan ele alan film, hayalleri dünyanın izin verdiğinden daha büyük olan ancak İyilik Perisi'nin yardımı ve sabrı sayesinde hayallerini gerçekleştirmeyi başaran kahramanın hikâyesine odaklanıyor.

 

Doğum Günü Pastası

Yönetmen: Jimmy Giannopoulos / Oyuncular: Shiloh Fernandez, Val Kilmer, Ewan McGregor, William Fichtner, Lorraine Bracco, Jeremy Allen White, Emory Cohen, Vincent Pastore, David Mazouz, Ashley Benson, John Magaro, Nick Vallelonga, Penn Badgley, Franky G, Ruben Rivera, Luis Guzmán, Aldis Hodge, Jake Weary, Clara McGregor, Paul Sorvino, Jose R Jimenez, Joseph D'Onofrio, Tyler Dean Flores, Emily Tremaine, Ron Esfandiari, Big Klit, Jerry Nikolaev, Leticia Castillo, Cassius Corrigan, Emilio Vitolo, Isabelle Phillips, Samantha Urbani, Jordan Lane Price, Anthony Mangano, Michael Benjamin Hernandez, Frank Vallelonga, Sergio Rizzuto, Diane Guyer, Marla Maples, Sal Tumino, Max Daniels, Tone Tank, Gavin Barnes, Glen Lee, Elli, Andrea Barnes, Ricky Powell, Nathalie Rock / Süre: 93 dakika
 

 

Bir gece bir aileyi sonsuza kadar değiştirebilir…


beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren ve Türkiye'de ilk kez televizyon ekranlarına gelen The Birthday Cake adlı bu suç dramasında; babasının ölümünün onuncu yılında, amcasının evindeki anma törenine pasta getirmekle görevli olan Giovanni, gecenin başında hayatını değiştirecek bir olaya tanık olur.

Giovanni genç bir adamdır ve ailesi hiç de sıradan bir aile değildir çünkü Giovanni mafyanın kalbinden gelen ve camiada konumu çok önemli olan birisidir.

Giovanni'nin babasının ölümünden tam on yıl geçmiştir ve geleneklere göre bu önemli bir gündür.

Böyle önemli bir günde Giovanni geleneklere göre akşam amcası Angelo'nun evine pasta götürme görevini üstlenmiştir; o gece amcasının evinde toplanılacak ve birçok önemli konu konuşulup hem bir anma hem de bir kutlama yapılacaktır.

Giovanni bu görevi mecburiyetten kabul etmiştir, çünkü amcası Angelo, Brooklyn'in son mafya babası konumundadır.

Bu önemli günde, gece yarısına iki saat kala Giovanni'nin hayatı sonsuza dek değişmek üzeredir, çünkü Giovanni bu süre içinde korkunç bir cinayete, şiddete ve kaosa şahit olacaktır.

Üstelik bu olaylar silsilesinde Giovanni korkunç bir cinayete tanık olmakla kalmaz aynı zamanda korkunç gerçeklerle de yüzleşir ki bu gerçekler arasında on yıl önce gerçekleşen babasının ölümüyle ilgili önemli detaylar da gizlidir.

Aslında bu olaylar çok önceden birileri tarafından çoktan hazırlanmış ve doğru zamanın gelmesini bekleyen bir planın parçasından başka bir şey değildir.

Giovanni için dönüm noktası sayılan bu şiddet dolu geceden sonra sadece Giovanni değil birçok kişinin hayatı önemli bir şekilde değişecektir.

 

Ekip Oyunu

Yönetmen: Muhammet Emre Aydın / Oyuncular: Ahmet Özakbalık, Ali Kemal Yıldıran, Ayşegül Saygılı, Akif İnce, Ezgi Karaçam / Süre: 79 dakika
 

 

Genç ve dinamik bir ekipten yeni nesil bir korku bir filmi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Ekip Oyunu adlı bu film; birincinin büyük ödülle eve döneceği ormanda gerçekleştirilen bir yarışmada olayların çığırından çıkmasını konu ediniyor.

Ormanın derinliklerinde düzenlenen bir yarışmada büyük ödülü kazanmak için kendilerini bir anda büyük bir kâbusun içinde bulan birbirinden zeki, çevik ve atletik yarışmacılar, hayatta kalabilmek için zorlu bir mücadeleye girişir.

 

Genco

Yönetmen: Selçuk Metin / Oyuncular: Genco Erkal / Süre: 90 dakika
 

 

ENKA Sanat'ın 6 Eylül'de galasına ev sahipliği yapacağı Genco adlı bu belgesel; sahnede altmış yılını tamamlayan Türk tiyatrosunun usta ismi, ulu çınarı Genco Erkal'ın hayatına odaklanıyor.

Genco Erkal'ın senaryosunu kaleme aldığı, otobiyografik bir nitelik özelliğini de üzerinde taşıyan yapımda, Erkal'ın kariyer ve sanat hayatı ele alınıyor.

ENKA Sanat'ın yapım sponsorluğunda ilk kez sanatseverlerle buluşacak olan belgesel yalnızca bir sanatçının kariyerini değil, Türk tiyatrosunun da önemli ve büyük bir dönemini anı ve anekdotlarla aydınlatıyor.

 

Gölge Partiler

Yönetmen: Yemi Amodu / Oyuncular: Afeez Oyetoro, Shola Shobowale, Lucien Morgan, Omotola Jalade-Ekeinde, Yemi Black, Magdalena Korpaz, Segun Arinze, Mistura Olusanya / Süre: 116 dakika
 

 

Kötülüğün arkasındaki adamlar…


Netflix'in Nolywood Yapımı Filmler kategorisinde 6 Eylül'de gösterime girmesi beklenen ve Nijerya'daki toplumsal savaşların anlatılmamış hikayesini kadrajına alan Shadow Parties adlı bu film; aynı dili konuşan insanları birbirine düşüren toplumsal bir çatışmayı tetikleyen ve masum insanların ölümüne sebep olan kanlı bir silah ve mühimmat işinde sonu gelmeyen siyasi entrikaları anlatıyor.

Aksiyon, romantizm, ihanet ve trajedinin birleşimi olan film toplumda önde gelen vatandaşların savaşları nasıl desteklediğini ve akrabalar kendilerini paramparça ederken bankalara nasıl gülümsediğini ortaya çıkarıyor.

Akın ve Adun üniversitede tanışıp âşık olduklarında, deyim yerindeyse aşkın tüm kötülükleri temize çekeceğine inanırlar.

Komşu kasabalar arasında var olan şiddetli hırçınlığa karşı; kocaları eşlere, âşıkları âşıklara kırdıran, güçlü dostları çetin düşmanlara çeviren kin ve nefretin yerine aşkın her şeyi yeneceğine inanarak ilişkilerini sürdürmeye karar verirler.

Ancak, çok eski zamanlardan beri kardeşi kardeşine düşman eden bir iç savaşa giren halk için durum bu kadar basit değildir.

Akın üniversiteden mezun olmaya hazırlanırken üçüncü sınıf öğrencisi olan Adun, hamile olduğunu öğrenince aleyhlerine olan ihtimalleri lanetlemeye ve birliklerini kutsallaştırmaya karar verirler.

Üstelik aldıkları bu kararın halkları arasında çok arzu edilen barış ve birliğe de bir vesile olacağını düşünürler fakat bu karar onların talihsizliğini tetikleyen bir katalizörü olur; Adun'un ailesi ona yüz çevirirken Akın'ın babası da onu evlatlıktan reddeder daha da kötüsü sonunda Adun'un kasabasında savaşan gençlerin elinde hayatını kaybeder.

Bu korkunç cinayetinin şoku, Adun'un kaldıramayacağı kadar büyüktür, haliyle tedavi edilemez bir şekilde delirdiği için sadece hamileliğini değil, akıl sağlığını da kaybeder.

Bu arada kısa bir süre önce İngiltere'den dönen ve ülkesindeki savaşın durması için kendini feda etmeyi arzulayan Aje Kralı'nın ilk çocuğu Prenses Fadekemi, Iludun savaşçılarının lideri tarafından kaçırılınca olaylar hararetlenerek devam eder.

Her çatışmada olduğu gibi bu olayların içinde de üç taraf vardır; ilk iki taraf savaşan taraflardır, üçüncü taraf ise gölgeler olarak bilinir.

Savaşı durdurmak yerine aksine onu körükleyen, olayların arkasında kalarak savaştan maddi kazanç sağlayan ve kanlı çatışmaları bir ticarete çevirerek bu olaylardan büyük paralar kazanan bu "Gölgeler", komünal savaş adı altında yapılan anlamsız, nedensiz katliamların, soykırımların ve imhaların sahibidir.

 

Habis

Yönetmen: James Wan / Oyuncular: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young, Michole Briana White, Jacqueline McKenzie, Ingrid Bisu, Paula Marshall, Jake Abel, Patrick Cox, Rachel Winfree, Marina Mazepa, Paul Mabon, Jon Lee Brody, Emir García, Amir AboulEla, Ruben Pla, Mckenna Grace, Renee Harbek, Jean Louisa Kelly, Mike Mendez, Gino Montesinos, Susanna Thompson, Halston Van Atta, Louise Van Veenendaal, Kalina Vanska, Patricia Velasquez, Gregory Garcia, Christina Veronica / Süre: 111 dakika
 

 

James Wan'dan yeni bir korku dalgası; hayali bir arkadaş mı yoksa şeytan mı?..


James Wan'ın yepyeni, orijinal bir korku gerilimi ile köklerine dönüşünü müjdeleyen ve bu hafta sinemalarda gösterime giren Malignant adlı bu film; gördüğü görülerin gerçek cinayetlerle bağlantılı olduğunu keşfeden genç bir kadının hikayesini konu ediyor.

Travma geçirmiş bir kız olan Madison, sevgi dolu bir koruyucu aile tarafından evlatlık alınır.

Yetişkin bir kadın olduğunda ise trajik geçmişi onu yakalar ve hayatı kabusa döner.

Yaşadığı bu kâbusun nedenini anlamaya çalışan Madison şok edici cinayet görüleriyle paralize oldukça çektiği bu azap daha da artar ama uyanıkken gördüğü bu rüyaların gerçek cinayetlere ait olduğunu fark ettiğinde işler onun için daha da korkunçlaşır.

Artık onun hayatında hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

 

Hayatın Bedeli

Yönetmen: Sara Colangelo / Oyuncular: Michael Keaton, Stanley Tucci, Amy Ryan, Laura Benanti, Tate Donovan, Talia Balsam, Chris Tardio, Zuzanna Szadkowski, Victor Slezak, Alfredo Narciso, E.R. Ruiz, Wass Stevens, Steve Vinovich, Shunori Ramanathan, Anthoula Katsimatides, Carolyn Mignini, Bill Winkler, Joseph Ragno, James Ciccone, Ian Blackman, David Fierro, Frank Anello, Larry Gevirtz, Lauren Yaffe, Bruce Soscia, Ato Blankson-Wood, Bradford How, Vihaan Samat, Stephen Reich, Chris Cardona, Natalie Savage, Ana Isabel Dow, Andy Schneeflock, Lynne Wintersteller, Rebeca Martinez, Melissa Miller, Liz Cameron, Louis Arcella, Brooke Raymond, Tom Bruno, Laurie Sheppard, Clifton Samuels, Carl Salonen, Kevin Daigneault, David Edward Jackson, Panama Redd, Henardo Rodriguez, John Del Vecchio, Dina Washington, Pedro Tavarez Jr., Stephanie Heitman, Robert H Tallia, Lindsay Kraft, Brendan Abbott, Dannielle Rose, Scott Matheny, Salvatore DiSanto, Paige Hamdi, Marisa Marra, Kubbi, Michele Gambino, Jessica Lee Walter, Logan Hart, Shernita Anderson, Zinnia B. De Sousa, Stephanie Lynn Wilson, Mathew Gnagy, Ryan Sherrill, Elliott Kelly, Ray Faiola, John Jarusiewicz, James Morricone / Süre: 118 dakika
 

 

Bir yaşamın değeri nedir?..


Kenneth Feinberg'ün What Is Life Worth? adlı kitabından uyarlanan ve Netflix'in Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren Worth adlı bu filmde; 11 Eylül saldırılarının ardından bir avukat, yitirilen yaşamlara bedel biçmeye çalışırken duygusal bir hesaplaşmayla karşı karşıya kalır.

Gerçek olaylardan uyarlanan filmde, 2001'de Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan korkunç saldırıların ardından Kongre, ünlü ara bulucu ve avukat Kenneth Feinberg'ü 11 Eylül Mağdurlarına Tazminat Fonu'nun yöneticiliğine atar.

Trajedinin mağdurlarına maddi kaynak tahsis etmekle görevlendirilen Feinberg ve firmasının operasyon direktörü Camille Biros, zorlu bir görevle karşı karşıya kalırlar: Paha biçilmesi imkânsız kayıplar yaşayan ailelere yardım etmek için, yitirilen her bir hayatın bedelini belirlemeleri gerekir.

Feinberg, 11 Eylül'de kaybettiği karısının yasını tutan ve bu fondaki yanlışlıkların düzeltilmesi için halkı örgütleyen Charles Wolf ile çatışma yaşadığında trajedinin gerçek insani bedelini öğrenmeye başlar ve ilk başta kuşkuyla yaklaştığı bu adama zamanla merhamet duyar.

Gerçek olaylardan uyarlanan Hayatın Bedeli, empatinin gücünü ve insani bağların kıymetini bize yeniden hatırlatan etkileyici bir film.

 

JJ+E

Yönetmen: Alexis Almström / Oyuncular: Magnus Krepper, Marika Lagercrantz, Simon Mezher, Albin Grenholm, Loreen, Mustapha Aarab, Elsa Öhrn, Jonay Pineda Skallak, Elsa Bergström Terent, Otto Hargne, Pär Boman, Andreas Gauffin, Mikael Örjansberg / Süre: 90 dakika
 

 

İlk görüşte başlayan tutkulu bir aşk, sınıfsal ve kültürel engelleri aşabilir mi?..


Mats Wahl'ın büyük ilgi gören aynı adlı romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan İsveç Yapımı Filmler kategorisinde 8 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Vinterviken adlı bu talihsiz aşk öyküsünde; John-John ve Elisabeth aynı şehirde yaşasalar da farklı dünyaların insanlarıdır.

2021'de Stockholm'de geçen hikâyede, şehrin eteklerinde yüzmek için gittikleri körfez bölgesinde yaşanan bir boğulma vakasından sonra JJ uzaktan hayalini kurduğu yaşamın içinde kendini bulur ve burada Elisabeth'e âşık olur.

İki genç aynı şehirde büyümüş olmalarına rağmen ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan birbirinden yüzlerce ışık yılı uzakta hayatlar yaşamaktadır.

Ancak bu durum, lisede aynı sınıfa gitmeye başladıkları gün değişir ve ilişkilerini farklı bir boyuta taşır.

 

Kadın Katilini Yakalatan Kadınlar

Yönetmen: Mona Achache, Patricia Tourancheau / Süre: 92 dakika
 

 

Bazı şeyleri durdurmak için her şeyi yapmak gerekir…


Netflix'in Fransa Yapımı Sosyal ve Kültürel Belgeseller kategorisinde 9 Eylül'de gösterime girmesi beklenen The Women and the Murderer adlı bu film; seri katil Guy Georges'un birisi polis şefi, diğeri kurbanlardan birinin annesi olan iki kadının yoğun çabalarıyla yakalanmasını konu alıyor.

Paris'te, cinayetle sonuçlanan ağır cinsel saldırılara pek rastlanmıyor olsa da 1997'de yaşanan bazı olaylar Paris'in doğusunda bir seri katilin cirit atmaya başladığına işaret eder.

Sıkı bir arama çalışması, DNA testleri sonucu oklar şeceresi pek de temiz olmayan birini işaret eder.

Böylelikle eşkâli belirlenen ve üç cinayet ile bir cinayet teşebbüsüne karıştığı ortaya çıkan katilin vakalarının 1991 yılına kadar uzandığı anlaşılır.

Genç kadınları öldüren ve bu davalara bakanların elinde yeterince dosya birikmesine sebep olan bu seri katilin peşine düşen sivil ve görevli kadınlar için bir kişisel hesaplaşmaya dönüşen bu davadaki gelişmeleri herkes dikkatle takip ediyordu.

Çünkü bu davanın peşinde düşenler artık düşen, acı çeken ama sonra ayağa kalkıp tekrar mücadele eden tüm kadın ve anneleri temsil ediyordu.

 

Kan Kardeşler: Malcolm X ve Muhammed Ali

Yönetmen: Marcus A. Clarke / Oyuncular: Muhammad Ali, Malcolm X / Süre: 95 dakika
 

 

Koca bir neslin kendisi olmaktan korkmamasını ve cesur olmasını sağlayan muhteşem ikili…


Netflix'in Tarihî Belgeseller kategorisinde 9 Eylül'de gösterime girmesi beklenen ve sıra dışı bir dostluğu anlatan Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali adlı bu film; şans eseri başlayan dostlukları trajik şekilde sona eren Malcolm X ile Muhammed Ali arasındaki olağanüstü bağ, güvensizlik ve değişen ideallerin ağırlığına yenik düşen bir yaşam hikayesini kadrajına alıyor.

Onlarınki bambaşka iki dünyaydı ama tanışmaları kaderlerinde vardı.

Aralarında öğrenci ve öğretmen ilişkisi olan ikilinin hayatlarında geçirecekleri üç kısa yıl içinde yaptıkları dünyanın siyahilere bakış açısını değiştirmelerine yardımcı olmuştu.

Ama özgür ve sevilen biri olmanın bedeli de çok büyüktü ve bu güzel ilişkiye devam etmelerine köstek olan dış güçler de vardı.

 

Korku Kapanı: Başlangıç

Yönetmen: Mike P. Nelson / Oyuncular: Charlotte Vega, Adain Bradley, Bill Sage, Emma Dumont, Dylan McTee, Daisy Head, Matthew Modine, Vardaan Arora, Adrian Favela, Tim DeZarn, Rhyan Elizabeth Hanavan, Chaney Morrow, Cory Scott Allen, Amy Warner, Richard Hagerman, Damian Maffei, Mark Mench, David Hutchison, Chris Hahn, Valerie Jane Parker, Heru Lasana, Richard Davis, Daniel R. Hill, Brian Searle, Gary Ray Stearns, Brian James Fitzpatrick, Grant Brooks, Brady Gentry, Jeremy Ambler, Mark Angel, Michael Lee Bailey, John E. Brownlee, Joshua Stephen Campbell, Tonya Eden, Bret Aaron Knower, Roni Locke, Jennie Malone, Daphne Matthews, Jenny McManus, Jerry Mullins, Karen Olchovy / Süre: 109 dakika
 

 

Bu herkesin bildiği ama fısıltılar dışında hiç konuşmadığı bir hikâye; hayalet hikayesi gibi…


Netflix'in Korku Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Wrong Turn: The Foundation adlı bu film; dağ gezisi yapmak için yola koyulan altı arkadaşın başlarına gelenleri konu ediyor.

New York'ta yaşayan altı arkadaş, Batı Virginia Dağları'nda yürüyüş yapmak için yola koyulur.

Grubun eğlenceli geçen yürüyüşleri, yıllarca dağlarda yaşayan ve The Foundation olarak bilinen vahşi bir tarikata rastlamalarıyla yerini korku dolu anlara bırakır.

 

Luka

Yönetmen: Enrico Casarosa / Oyuncular: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Saverio Raimondo, Maya Rudolph, Marco Barricelli, Jim Gaffigan, Peter Sohn, Lorenzo Crisci, Marina Massironi, Gino La Monica, Sandy Martin, Giacomo Gianniotti, Elisa Gabrielli, Mimi Maynard, Sacha Baron Cohen, Francesca Fanti, Jonathan Nichols, Enrico Casarosa, Jim Pirri, Gino D'Acampo / Süre: 71 dakika
 

 

Yapamayacağını düşündüğün milyonlarca şey var ama tek gereken denemek için bir şans…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Luca adlı bu Disney & Pixar yapımı animasyon; bir İtalyan sahil kasabasında, kendisine kıyasla daha maceracı olan arkadaşı Alberto'ya uyarak yaşadıkları denizden çıkıp insan hayatının renklerini keşfeden deniz canavarı Luca'nın hikâyesini anlatıyor.

Küçük bir çocuk olan Giulia Marcovaldo, yaz aylarını İtalyan Rivierası'nın güzel bir sahil kasabasında dondurma, makarna yiyip, tüm gün scooterla gezerek geçirdiği unutulmaz yaz macerasında Alberto ve Luca ile arkadaş olur.

Eğlence ve macera dolu yazını, yeni edindiği arkadaşıyla paylaşan Giulia bir süre sonra arkadaşlarıyla ilgili gizli bir sırrı keşfeder.

Luka ve Alberto, okyanus yüzeyinin hemen altında bulunan başka bir dünyadan gelen deniz canavarlarıdır.

 

Müzik

Yönetmen: Sia / Oyuncular: Maddie Ziegler, Mary Kay Place, Leslie Odom Jr., Braeden Marcott, Beto Calvillo, Blair Williamson, Hector Elizondo, Eric Davis, Kate Hudson, Sarah Zinsser, Tig Notaro, Lena Dunham, Luoyong Wang, Celeste Den, Ben Schwartz, Juliette Lewis, Kathy Najimy, Brandon Soo Hoo, John Ales, Diana Diaz, Sia, Abhimanyu Katyal, Angelica Ross, Maria Ochoa, Reggie Dechard, Henry Rollins, Betsy Sodaro, Sherry Cola, Parvesh Cheena, Mariana Marroquin, Jimmy Jolliff, Nancy Friedrich, Angelina Capozzoli, Artyon Celestine, Noah Citek, Alyssa Gore, Marlon Pelayo, Léa Catania, Ashley Cinq-Mars, Justin Deanda, Sophina DeJesus, Rachel Evans, Michelle Foster, Reshma Gajjar, Hunter Hamilton, Alaina Hoolihan, Morgan Jenkins, Casey Johansen, LuLu Lam, Michael Munday, Kaylie O'Meara, Joseph V. Oreste, Justin Porter, Morgan Quinn, Sasha Rivero, Haylee Roderick, River Sadlon, Courtney Scarr, Chris Silcox, Tyne Stecklein, Ben Tardif, Freddie Tisdale, Teddie Tisdale, Alyson Van, Gina Weber, Charis Wilde, Jasmine Albuquerque, Monique Cash, Grant Gilmore, Ryan Heffington, Nick Lanzisera, Jillian Schmitz, Christine Avila, Cheryl Baxter, Cindera Che, Daniel Mark Collins, Laura Fremont, Sara Jane Gould, Nanci L. Hammond, Michele Hart, Marlene Hoffman, Elisabeth Jee, Bonnie Kalisher, Diane Kelber, Pat Loeb, Carol Mack, Dexter Mayfield, Judy Nazemetz, Nancy Dobbs Owen, Beverly Polcyn, Bill Prudich, Julia Sanford, Deborah Sharpe-Taylor, Troy Terashita, Beverly Wilkerson, Valentina Acosta, Cody Copley, Sophia Frilot, Lily Rose Silver, Zander Ayeroff, Raphael Bey-Morgan, Massiel Hernandez, Alexandria Lee, Jacob Taylor, Venessa Verdugo, Christina Veronica / Süre: 107 dakika
 

 

Sia bu film ile en sevdiği iki temayı araştırıyor: Kendi sesini bulmak ve bir aile yaratmak…


beIN CONNECT'in Müzikal Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren ve Türkiye'de ilk kez televizyon ekranlarına gelen Music adlı bu film; otizmli üvey kız kardeşinin bakıcılığını yapan iyileşme sürecindeki bir bağımlının hikayesini anlatıyor.

Genç bir kadın olan Zu, ailesinden uzakta tek başına bir yaşam sürer, ancak onun hayatı, otizm spektrum bozukluğu olan üvey kız kardeşi Music'in tek koruyucusu olacağını öğrenmesiyle bambaşka bir hal alır.

Film aslında müzikal olmayan bir drama olarak yazılmıştı, fakat yapımcılar ona 10 milyon dolar daha teklif edince Sia bu dramayı bir müzikale çevirmeyi kabul etti.

Sia oyuncu seçimiyle ilgili yaptığı bazı alaycı paylaşımları nedeniyle de oldukça eleştirildi ve kendisi de daha sonra düşüncesizce davrandığını kabul etti.

Sia, nöroçeşitliliği olan bir karakteri canlandırması için hiçbir nörogelişimsel bozukluğu olmayan Ziegler'i seçtiği ve filme otizmli karakterin gerçek hayatta yaralanmaya ve hatta ölüme yol açabilecek fiziksel bir pozisyonda sınırlandırıldığını gösteren sahneler dahil ettiği için kınandı, hatta otizm hakkındaki bu filmin yasaklanması için şu ana kadar 152 bini aşkın imza toplandı.

Independent Türkçe'nin özel haberine göre, Change.org'da yayımlanan ve kendilerini "otizmli" ve "otizm dostu" diye tanımlayan iki kişinin kaleme aldığı imza kampanyası, halihazırda filmi gösteren dijital yayın platformlarının yanı sıra filmin sponsorlarına da filmin dağıtımını "hemen durdurma" çağrısında bulunduruyordu.

Dilekçe ayrıca eğlence endüstrisini nöroçeşitliliği olan kişiler için "daha kapsayıcı bir çalışma alanı yaratmaya" çağırıyor ve filmin Altın Küre adaylıklarının iptal edilmesini istiyordu.

Aldığı pek çok kötü eleştirilere rağmen Music Altın Küre'de iki ödüle aday gösterildi ama bu filmin en kötü yorumlanan filmler arasına girmesine engel olmadı.

 

Perde Arkası: Kırılma Noktası

Yönetmen: Chapman Way, Maclain Way / Oyuncular: Mardy Fish / Süre: 68 dakika
 

 

Bu maç onun hayatını sonsuza dek değiştirebilirdi ve sonra birden…


Uçsuz bucaksız spor dünyasından öykülere yepyeni bir bakış sunan bir belgesel dizisinin bir parçası olan ve Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde 7 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Untold: Breaking Point adlı Mardy Fish'in tenis kariyerini kadrajına alan bu film; sporcunun meşhur Saddlebrook Akademisi'nde antrenman yaptığı gençlik günleriyle başlar.

Ardından, dostu Andy Roddick ile aralarındaki yakın ilişki ve daimî rekabetin yanı sıra 80'ler ve 90'ların Amerikalı tenis efsaneleri olan selefleri John McEnroe, Pete Sampras ve Andre Agassi'ninki gibi büyük başarılara imza atmakta zorlanmasıyla devam eder.

2010 yılında Fish, formunun zirvesine ulaşarak ATP Dünya Turu'nda hafife alınamayacak bir isme dönüşür ve 2011 Dünya Turu Finalleri'nde Amerikalı bir numaralı seri başı tenisçi olarak zirveye yükselir.

Bundan kısa süre sonra ise kaygı bozukluğu sorunu baş gösterir.

Amerikalı tenisçi Mardy Fish, ülkesinin bu spordaki başarısını sürdürmesi için üzerinde baskı hissedince tüm hayatını değiştiren ruhsal sorunlarla karşı karşıya kalır.

Fish, 2012 ABD Açık Tenis Turnuvası'nın çeyrek finallerinde Roger Federer'in karşısına çıktığında üzerindeki psikolojik baskıyla baş etmeye çalışır, ancak kaygıları ve bunalımı giderek artarak nihayetinde kontrolden çıkar ve her şeyin sona ermesine neden olur.

Fish maçtan çekilir ve bir süre sonra ciddi kaygı bozukluğu tanısı alır.

Amerika'nın bir numaralı erkek tenisçisi olan Fish, herkesi şoke eden bir kararla tenisi bırakır ve sonraki birkaç yıl boyunca gözlerden uzak bir hayat sürer, hatta kimi zaman aylarca evinden çıkmaz.

Profesyonel yardım almasının ardından travmasıyla baş etmeyi öğrenir ve toplumun kaygı bozukluğuyla ilgili algısını değiştirmek için mücadelesinin öyküsünü insanlarla paylaşır.

Böylece ruh sağılığı sorunları yaşayan diğer sporculara örnek olmayı amaçlar.

Bu yaşananların ardından ABD Davis Kupası'nın antrenörlüğünü üstlenen ve bu görevini hâlâ sürdüren Fish, mustarip olduğu kaygı bozukluğu sorununu "her gün girdiği ancak hep galip geldiği bir savaş" olarak tanımlar.

 

Sekiz

Yönetmen: Buğra Kekik / Oyuncular: Müjde Uzman, Reha Özcan, Turgay Tanülkü, Hakan Yusufoğulları, Berrin Arısoy Akhasanoğlu / Süre: 92 dakika
 

 

Eğer bir suç işlenmişse ondan faydalanmanın yolunu bulacaksın…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Sekiz adlı bu film; üzeri bir avukat aracılığıyla kapatılan ve bir sır olarak saklanan ölümlü bir kazanın sekiz yıl sonrasında, olaya dahil olan herkesin kendisini hedef tahtasında bulduğu bir gizem ve intikam hikâyesini anlatıyor.

Ünlü bir şarkıcı yaşadığı kazadan sonra ne yapacağını bilemez haldedir, ancak kirli işlerle uğraşan bir avukat, kazanın üstünü kapatınca şarkıcı, eski hayatına geri döner.

Kazanın üzerinden sekiz yıl geçip, şarkıcı artık her şeyin geride kaldığını düşünse de aradan geçen onca yılın ardından kirli geçmişi şarkıcının peşini bırakmaz.

Şarkıcı, yıllar sonra önüne çıkan geçmişinin bedellerini ağır bir şekilde ödemek zorunda kalır.

 

Shang-Chi ve On Halka Efsanesi

Yönetmen: Destin Daniel Cretton / Oyuncular: Simu Liu, Tony Chiu-Wai Leung, Awkwafina, Meng'er Zhang, Fala Chen, Michelle Yeoh, Wah Yuen, Florian Munteanu, Andy Le, Paul W. He, Jayden Zhang, Elodie Fong, Arnold Sun, Stephanie Hsu, Kunal Dudheker, Tsai Chin, Jodi Long, Dallas Liu, Ronny Chieng, Daniel Liu, Stella Ye, Fernando Chien, Michael-Anthony Taylor, Zach Cherry, Raymond Ma, Thau Shen Lim, Lau Ka Yung, Johnny Carr, Harmonie He, Lydia Sarks, John Harding, Lynette Curran, Benjamin Wang, Benedict Wong, Jade Xu, Shelley Xu, Alistair Bates, Dee Bradley Baker, Kelli Bailey, Alfred K. Chow, Shaun Robert Foley, Ben Kingsley, Christian Harris Neeman, Tim Roth, Bingchen Ye / Süre: 132 dakika
 

 

Geçmişinden kaçmaya çalışırken onun gölgesiyle savaşmak zorunda kalan yeni bir süper kahraman…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings adlı bu film; kişisel geçmişinde büyük yer tutan The Ten Rings örgütü ve onun lideri The Mandarin ile karşı karşıya gelen dövüş sanatlarında usta Shang-Chi'nin hikâyesini konu ediniyor.

Ölümsüz bir büyücü olan babası tarafından suikastçı olmak üzere yetiştirilen Shang-Chi yenilmez bir suikastçı olmak üzere eğitilir.

Babası aynı zamanda onun simya ve insanüstü güçlerle dövüş tekniklerini geliştirir.

Babasının yıkıcı güçlere sahip biri olduğunu öğrenen ve bir yetişkin olduğunda babasının düşmanıyla dost olan Shang-Chi bu süre içinde dünyayı gezerek birçok süper kahramanla yolları kesişir ve nihayetinde güçlerini babasının imparatorluğunu yıkmak için kullanır.

Marvel Studios'un bu filminde Simu Liu, gizemli On Halka organizasyonunun ağına çekilince geride bıraktığını düşündüğü geçmişiyle yüzleşmesi gereken Shang-Chi rolünde yer alıyor.

 

Thimmarusu

Yönetmen: Sharan Koppisetty / Oyuncular: Satyadev Kancharana, Priyanka Jawalkar, Brahmaji, Ajay, Ravi Babu, Jhansi, Praveen, Harsha Chemudu, N. Balakrishna, Ankith Koyya, Chaitanya Rao, Mukhtar Khan, Sudeep Singh, Bhupal Raj, Malladi Satya Srinivas, Maya Nelluri, Ambati Srinivas, Bunny Abiran, Sandhya Janak, Naveen, Jayasri Rachakonda, Prameela Rani, Meesam Suresh, Erojullo Sai, Giri Sankar, Surabhi Jayachandra, Achay Sumal, Silver Suresh / Süre: 127 dakika
 

 

Biraz komedi, biraz dram ve biraz da aksiyon…


Netflix'in Hint Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Thimmarusu: Assignment Vali adlı bu suç gerilimi; gerçeği arayan yetenekli bir avukatın hikayesini anlatıyor.

Gizemli bir şekilde öldürülen bir taksi şoföründen dolayı suçlanan Vishnu'yu savunmak isteyen bir avukat ve arkadaşlarının mücadelesini anlatan 2019 yılına ait Birbal adlı filmin bu yeniden çevriminde yeni girdiği hukuk şirketinin kendisine verdiği davayı ele alan Ram sekiz yıl önce işlenmiş bir cinayeti yeniden soruşturmaya başlar.

Her zaman doğru zamanda doğru yerde olmayı başaran avukat mahkeme salonunun içinde ve dışında yolsuzlukla savaşını sürdürmeye devam eder.

 

Tomris

Yönetmen: Akan Satayev / Oyuncular: Almira Tursyn, Adil Akhmetov, Erkebulan Dairov, Berik Aytzhanov, Azamat Satybaldy, Aizhan Lighg, Ghassan Massoud, Ilez Badurgov, Sain Ferhad, Yerden Telemisov, Zarina Yeva / Süre: 156 dakika
 

 

Kimse tek başına hayatta kalamaz…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Tomris adlı bu film; altıncı yüzyılda İskit-Saka İmparatorluğu'nun başına geçerek Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı olan bozkırların efsanevi kraliçesi Tomris Hatun'un hayatını konu ediniyor.

Tomris, M.Ö 6. yüzyılda kocasının ölümü üzerine tahta geçmek zorunda kalır.

Bu sırada İskit-Saka İmparatorluğu dağılmak üzeredir, ancak onun askeri dehası, kıvrak zekâsı, taktiksel ve siyasi becerileri imparatorluğun yeniden Orta Asya'nın hâkimi haline gelmesini sağlar.

Devrin en güçlü devleti Pers İmparatorluğu ile yaptığı savaşta ordusunu komuta eden Tomris, savaşı kazanıp Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı adını Türk ve dünya tarihine yazdırır.

 

Tüp

Yönetmen: Mathieu Turi / Oyuncular: Gaia Weiss, Peter Franzén, Romane Libert, Frédéric Franchitti, Corneliu Dragomirescu, Eva Niewdanski, Carl Laforêt, Henri Benard, Fabien Houssaye, Olympe Turi / Süre: 90 dakika
 

 

Ölümcül tuzaklar içinde bir yaşam mücadelesi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Meander adlı bu film; uyandığında kendisini ölümcül tuzaklarla dolu olan dev bir tüpün içerisinde bulan Lisa'nın, birçok tüpten oluşan bu labirentten kurtulma çabasını anlatıyor.

Tanımadığı bir adamın arabasına binen Lisa, uyandığında kendini bir tüpün içerisinde bulur.

Kolunda geri sayıma ayarlı bir saat olan Lisa her sekiz dakikada bir içerisinde bulunduğu bölümün alev aldığını ve bir sonraki bölüme geçmek zorunda olduğunu fark eder.

Hayatta kalmak için önüne çıkan engelleri aşıp ilerlemek zorunda olan Lisa için bunu yapmak hiç de kolay olmayacaktır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde eylül ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • 50 Cesur Kemancı (Music of the Heart, 1999)
  • Alabora (Surge, 2020)
  • Amerikan Pastası: Buluşma (American Reunion, 2012)
  • Arkadaş (Our Friend / The Friend, 2019)
  • Büyük Baskın (The Great Raid, 2005)
  • Canavarlar Yaratıklara Karşı (Monsters vs. Aliens, 2009)
  • Çılgın Çocuklar (Spy Kids, 2001)
  • Çılgın Çocuklar 2 (Spy Kids 2: Island of Lost Dreams, 2002)
  • Çılgın Çocuklar 3: Oyun Bitti (Spy Kids 3: Game Over, 2003)
  • Diktatör (The Dictator, 2012)
  • Eski Dostlar (Old School, 2003)
  • Gloria Mundi (2019)
  • Hayalet Şehir (Ghost Town, 2008)
  • Hayat Güzeldir (La vita è bella / Life Is Beautiful, 1997)
  • Herkes Onu İster (Get Over It, 2001)
  • Hızlı ve Öfkeli 8 (The Fate of the Furious, 2017)
  • Hollywoodland (2006)
  • İkimiz (Deux / Two of Us, 2019)
  • İstanbul Kırmızısı (2017)
  • İsyan (Equilibrium, 2002)
  • Jackie Brown (1997)
  • Kill Bill: Vol. 1 (2003)
  • Kill Bill: Vol. 2 (2004)
  • Korkunç Politika (Arlington Road, 1999)
  • Kung Fu Panda 2 (2011)
  • Megazeka (Megamind, 2010)
  • Müstehcen Çizmeler (Kinky Boots, 2005)
  • Özgür Ruh (The Governess, 1998)
  • Salaklar Sofrası (Dinner for Schmucks, 2010)
  • Şrek 3 (Shrek the Third, 2007)
  • Şrek: Sonsuza Dek Mutlu (Shrek Forever After, 2010)
  • Taze Gelin Şaşkın Damat (The Pleasure of Your Company, 2006)
  • Ucuz Roman (Pulp Fiction, 1994)
  • Üç Yaz (Três Verões / Three Summers, 2019)
  • Vahşi Bölge (Kød & Blod / Wildland, 2020)
  • Yeni Bir Sayfa (A New Leaf, 1971)
  • Yeni Yıl Soygunu (Bad Santa, 2003)
  • Zor Hedef Fare (Mousehunt, 1997)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan film ve dizi kanalı FilmBox, etkileyici öyküleri, dünya yıldızları ile buluşturan sinema filmleriyle izleyicisine heyecan ve eğlence katmaya devam ediyor.

Keyifli filmlerin adresi FilmBox'da, eylül ayında tam beş filmin prömiyerinin yanı sıra, cumartesi geceleri eğlenceli ve heyecanlı filmler, pazar geceleri de animasyonlar kaliteli filmlerin adresi FilmBox ekranlarında olacak.

Ülkemizin yanı sıra 25 ülkede 30 milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan platformun eylül ayı gösterimleri için yayın kuşağına eklediği filmler şöyle;

  • Arif v 216 (2018)
  • Kayıp Çocuk (The Captive, 2014)
  • Küçük Kahramanlar (Gnome Alone, 2017)
  • Ratched ve Clank (Ratched and Clank, 2016)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle eylül ayının bu ilk haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • 90'lar Ortası (Mid90s, 2018)
  • Ağıt (1971)
  • Bağla Beni (¡Átame! / Tie Me Up! Tie Me Down!, 1989)
  • Casusun Karısı (Supai no Tsuma / Wife of a Spy, 2020)
  • Ferahfeza (2012)
  • Gagarine (2020)
  • Sarı Kedi (Sary mysyq / Yellow Cat, 2020)
  • Tokyo Sonata (Tôkyô sonata, 2008)
  • Ve Sonra Dans Ettik (And Then We Danced, 2019)
  • Yaşasın Şeytan? (Hail Satan?, 2019)


Netflix

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in eylül ayının bu ilk haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Açık Tehlike (Clear and Present Danger, 1994)
  • Ahlaksız Görüntü (The Dirty Picture, 2011)
  • Altın Çocuk (The Golden Child, 1986)
  • Aslında Sen de Benim Gibisin (Same Kind of Different as Me, 2017)
  • Aşkın Maliyeti Yok (Love Don't Cost a Thing, 2003)
  • Ateş Hattında (In the Line of Fire, 1993)
  • Bir Nefeste Aşk (Chi Ming yi Chun Kiu / Love in a Puff, 2010)
  • Bir Zamanlar Amerika'da (Once Upon a Time in America, 1984)
  • Bir Zamanlar Mumbai'de (Once Upon a Time in Mumbaai, 2010)
  • Bir Zamanlar Mumbai Dobaara'da! (Once Upon a Time in Mumbai Dobaara!, 2013)
  • Bundy (Bundy and the Green River Killer, 2019)
  • C Kkompany (2008)
  • Chappie (2015)
  • Containment (2015)
  • Çatlak Profesör (The Nutty Professor, 1996)
  • Çatlak Profesör 2: Klump Ailesi (Nutty Professor II: The Klumps, 2000)
  • Çılgın Dostlar 2 (Open Season 2, 2008)
  • Çılgın Marslılar (Mars Attacks!, 1996)
  • Çok Derin (In Too Deep, 1999)
  • Çünkü… Yalan Söylemem (Kyo Kii… Main Jhuth Nahin Bolta, 2001)
  • Dağcı (Cliffhanger, 1993)
  • Doğruyu Seç (Do the Right Thing, 1989)
  • EMI: Aldıysan Ödemek Zorundasın (EMI: Liya Hai To Chukana Padega, 2008)
  • Ev Partisi 2 (House Party 2, 1991)
  • Ev Partisi 3 (House Party 3, 1994)
  • Gece Kurdu (13 Hrs / Night Wolf, 2010)
  • Gizemli Adamlar (Mystery Men, 1999)
  • Görev İstanbul: Korkuya Karşı Zafer Var (Mission Istaanbul: Darr Ke Aagey Jeet Hai!, 2008)
  • Gösteri Köpekleri (Show Dogs, 2018)
  • Güneşin Gözyaşları (Tears of the Sun, 2003)
  • Hababam Rock (The School of Rock, 2003)
  • Initial D (Tau man ji, 2005)
  • Janoskians (Janoskians: Untold and Untrue, 2015)
  • Kancayı Aldım (I Got the Hook Up, 1998)
  • Kardaki İzler (Wind River, 2017)
  • Koi Aap Sa (Koi Aap Sa: But Lovers Have to Be Friends, 2005)
  • Kör İntikam (A Closed Book / Blind Revenge, 2009)
  • Krishna Cottage (2004)
  • Kucch To Hai (2003)
  • Kurtarıcı (Extraction, 2015)
  • Külkedisi Masalı (A Cinderella Story, 2004)
  • Kyaa Kool Hai Hum (2005)
  • Kyaa Super Kool Hain Hum (2012)
  • Kyaa Kool Hain Hum 3 (2016)
  • Lanetliler Okulu (School of the Damned, 2019)
  • Lokhandwala'da Çatışma (Shootout at Lokhandwala, 2007)
  • LSD: Aşk, Seks ve Aldatma (LSD: Love, Sex Aur Dhokha, 2010)
  • Malcolm X (1992)
  • Mavi Göl (The Blue Lagoon, 1980)
  • Osmosis Jones (2001)
  • Ölüm Takibi (Blade Runner: The Final Cut, 1982)
  • Özgürlük Yazarları (Freedom Writers, 2007)
  • Paris Macerası (Seuls Two / 2 Alone in Paris, 2008)
  • Patronun Kızı (My Boss's Daughter, 2003)
  • Pentagram (2019)
  • Poseidon'dan Kaçış (Poseidon, 2006)
  • Ragini MMS (2011)
  • Ragini MMS 2 (2014)
  • Rhyme & Reason (1997)
  • Sevgili John (Dear John, 2010)
  • Shor in the City (2010)
  • Soğuk Dağ (Cold Mountain, 2003)
  • Tyler Oakley'in Hayatı (Snervous Tyler Oakley, 2015)
  • Yarın Buradan Ayrılırsam: Lynyrd Skynyrd Hakkında Bir Film (If I Leave Here Tomorrow: A Film About Lynyrd Skynyrd, 2018)


Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde eylül ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Biz Böyleyiz (2020)
  • Cadılar Bayramınız Kutlu Olsun, Scooby-Doo! (Happy Halloween, Scooby-Doo!, 2020)
  • Cinnet (The Shining, 1980)
  • Georgetown (2019)
  • Hababam Sınıfı Yeniden (2019)
  • Hırs (Greed, 2019)
  • Kendinizi Kurtarın! (Save Yourselves!, 2020)
  • Kırık Kalpler Galerisi (The Broken Hearts Gallery, 2020)
  • Phil (2019)
  • Suyun Hatırası (La Memoria del Agua / The Memory of Water, 2015)
  • Yalan Dolan (2019)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin eylül ayının bu ilk haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Araf (2012)
  • Çok Şey Bilen Adam (The Man Who Knew Too Much, 1956)
  • Dangal (2016)
  • Eve Yolculuk (Evge / Homeward, 2019)
  • Elveda (The Farewell, 2019)
  • İntikam Yolculuğu (The Shooting, 1966)
  • Mezarsız (As I Lay Dying, 2013)
  • Motosiklet Günlüğü (Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries, 2004)
  • Sarı Köpeğin Yuvası (Die Höhle des gelben Hundes / The Cave of the Yellow Dog, 2005)
  • Satıcı (Forushande / The Salesman, 2016)
  • Tatlı ve Kirli (Sweet and Lowdown, 1999)
  • Yarım (2016)


Festival ajandası

Adana Altın Koza Film Festivali

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar'ın başkanlığında, 13-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri üyeleri belli oldu.

Yarışmanın Jüri Başkanlığını, Türk Tiyatrosu'nun duayen oyuncularından Tilbe Saran üstleniyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda bu yıl yarışacak filmleri; oyuncu Tilbe Saran'ın jüri başkanlığında, oyuncu Güven Kıraç, müzisyen Feridun Düzağaç, yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, yazar Seray Şahiner ve sinema yazarı Şenay Aydemir'den oluşan jüri değerlendirecek.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na başvuran 45 film arasından 10 eser, Altın Koza Ödülleri için jüri karşısına çıkacak.


Dünya ve Türkiye prömiyerleri Adana'da

Nisan Dağ'ın "Bir Nefes Daha", Barış Sarhan'ın "Cemil Şov", Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun "Dermansız", Erdal Rahmi Hanay'ın "Fuad", Sinan Sertel'in "İçimdeki Kahraman", Erkan Tahhuşoğlu'nun "Koridor", Muhammet Çakıral'ın "Lacivert Gece", Tufan Taştan'ın "Sen Ben Lenin", Ahmet Necdet Çupur'un "Yaramaz Çocuklar", Mehmet Ali Konar'ın "Zin ve Ali'nin Hikayesi" adlı filmleri Altın Koza ödülleri için heyecan yaşayacak.
 


28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl filmler; Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması" olmak üzere toplam dört kategoride yarışacak.
 


Sinemaseverlerin merakla beklediği Altın Koza Ödülleri 18 Eylül 2021 Cumartesi gecesi düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışma kategorilerinin yanı sıra dünya sinemasından örnekler, özel gösterim bölümleri, atölyeler, sergiler ve söyleşiler yer alacak.

Festivale dair güncel bilgileri www.altinkozaff.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.


Antep Kısa Film Festivali

'Gel ses ver!' diyerek Antep Kısa Film Günleri organizasyonuyla başladıkları serüvenlerini bu yıl bir adım daha ileriye götürerek mütevazı organizasyonlarını bir festivale dönüştüren 'big bang ve berisi' ekibi bu yıl da kısa film ilgilileri ve heveslilerini Antep Kısa Film Festivali'nde buluşturmayı planlıyor.
 


Gaziantep'te kısa film üretimini arttırmak, kısa film ilgililerini bir araya getirerek yeni üretimlere vesile olmak arzusuyla 2016 yılında çıktıkları yolculuklarında kısa film gösterimleri ve kısa film çekimi gerçekleştiren ekip geçen sene Antep Kısa Film Günleri'ni pandemi sebebiyle sinema salonları yerine online olarak gerçekleştirmişti.

Üç gün süren etkinlikte YouTube üzerinden yerel ve ulusal seçkide yer alan 50 kısa filmi ve 21 söyleşiyi yaklaşık 15 bin kişi online olarak izleme fırsatı bulmuştu.

Kültür için Alan desteğiyle geçen yıl başlattıkları etkiyi arttırmak ve daha geniş bir kitleye ulaşmak amacıyla etkinliği bir adım öteye taşıyan ekip şimdi Antep Kısa Film Festivali için hazırlıklarını yapıyor.

Bu yıl Antep Kısa Film Festivali 19-21 Kasım 2021 tarihlerinde Gaziantep Cinemaximum sinema salonlarında gerçekleşecek.

Festivalde sinema ilgilileri ve profesyonellerinden oluşan bir jüri ile En İyi Kısa Kurmaca Film ve En İyi Kısa Belgesel Film ödülleri verilecek.

Yarışma bölümüne seçilmiş her film 300 TL gösterim ücreti ile En iyi Kısa Kurmaca Film ve En İyi Kısa Belgesel Film Ödülü'nün yanı sıra ödül sahipleri 3.000 TL ödüle hak kazanacak.

Antep'te kısa film üretimini arttırmaya doğrudan bir fayda sağlayabilmek için Antep'te yaşayan katılımcılar için düzenlenecek olan Yerel Forum Senaryo Yarışması kazanına ise En İyi Senaryo Ödülü ve 2.000 TL yapım desteği sunulacak.

Aynı zamanda kısa film gösterimlerini sinema salonlarında seyircilerle buluştururken, kısa film ilgililerine özel atölyeler de düzenlenecek.

Antep Kısa Film Festivali yarışmalarına başvurmak için son tarih 19 Ekim 2021.

Detaylı bilgi ve başvuru için www.bigbangveberisi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU