Aleviliği anlatan fantastik bir çizgi film hazırlandı; Animasyon filmi için hazırlıklar sürüyor

Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü tarafından hazırlanan ve fragmanı paylaşılan Hünkar Bektaş adlı çizgi film, 15-20 gün içinde yayınlanacak. Çocuklara Aleviliği aslına uygun anlatmayı planlayan projenin animasyon filmi de yolda

Alevi- Bektaşi inancının şekillenmesinde büyük rolü olan Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin 750'nci ölüm yıldönümü nedeniyle UNESCO, 2021 yılını Hacı Bektaş Veli’yi anma yılı ilan etmişti.

Bu kapsamda farklı etkinlikler düzenlenirken Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü de bir projeye imza attı.

Enstitünün girişimiyle Alevi inançlarını ve mitlerini Aleviliğin temel öğretilerine dayanarak anlatan, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamına dair kesitler de içeren Hünkar Bektaş adlı fantastik bir çizgi film hazırlandı.

Fragmanı yayınlanan 22 dakikalık çizgi filmin tamamı 15-20 gün içinde yayınlanacak.

Çizgi filmin senaryosu "Kırklar Meclisi - Hünkar Bektaş" kitabının da yazarı Ayşe Acar’a ait.

Çizer ekibinde Tuncer Çetinkaya, Gizem Deniz, Erdal Durmuş'un yer aldığı filmin seslendirmesi Sedat Yılmaz, müzikleri ise İlke Türkdoğan tarafından yapıldı.

Proje kapsamında bilgi almak üzere Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ersal ile konuştuk. 

Ersal, ortaya çıkan ilk eseri teknik olarak hareket içermemesinden dolayı çizgi filmden ziyade çizgi hikaye ve çizgi sinevizyon olarak tanımlamayı tercih ettiklerini söyledi.

Ersal, ilk etapta animasyon diyerek yola çıktıklarını ancak animasyonun yüksek maliyetleri nedeniyle şimdilik bir çizgi sinevizyon şeklinde gösterme kararı aldıklarını belirtti.
 

mehmetersal.jpg
Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ersal/ Fotoğraf: Independent Türkçe


Hacı Bektaş Veli, alışılmış tasviri dışında sakalsız ve genç haliylen gösteriliyor

Ersal, senaryonun Hacı Bektaş Veli’nin ölümünden sonraki dönemde yazılan ve ona dair söylencelerin yer aldığı Velayetname’ye uygun hazırlandığını ifade etti.

Ersal, Hacı Bektaş Veli’nin Sünni İslam inancının güçlü olduğu coğrafyada saçı sakalı uzun eli tespihli bir şekilde resmedildiğini iddia ederek, “Oysa Velayetname’ye göre Hünkar Bektaş, Anadolu’ya geldiğinde 35 ile 45 yaşları arasındaydı. Saçları kazılmış, sakalları yok ve bıyıkları vardı. Biz projemizde Hünkar Bektaş’ı aslına Velayetname’ye uygun olarak tasvir ettik” diye konuştu.

120 bin liraya mâl oldu

Profesyonel bir ekiple çalıştıklarını ve yapılan her çizimin enstitünün bilim kurulunca incelendiğini kaydeden Ersal, şu ana kadar tamamen enstitünün kaynaklarına dayanarak harcanan 120-130 bin lira civarında bir maliyetinin olduğunu kaydetti.

Çizgi animasyon filmi için Hollywood ile temas kurulmaya çalışılıyor

Asıl amaçlarının Aleviliği anlatan bir çizgi animasyon filmi olduğunu kaydeden Ersal, bunun için çalışmalara başladıklarını belirterek şöyle devam etti:
 

Senaryomuz hazır. Yine Ayşe Acar’a ait. Tabii ki bir saat 15 dakika civarında olacağını düşündüğümüz film, bizim kendi kaynaklarımızla yapabileceğimiz bir şey değil. Bunun için sponsor arayışına gireceğiz.

AB fonlarına da başvurabiliriz. Hollywood’dan birkaç isme ulaştık. Animasyon filmimiz için yardımcı olmalarını isteyeceğiz.

Ayrıca elimizde 250'ye yakın çizim var. Bunları da 100-120 sayfa bir çizgi kitapa dönüştürüp gençlere ve çocuklara ulaştıracağız. 


"Amacımız Aleviliği çocuklara gençlere özgün öğretisine uygun anlatmak"

Hiçbir inancın yeni nesillere aktarılmadan öğretilmeden süremeyeceğini belirten Ersal, sözlerini şöyle sürdürdü:
 

Amacımız Aleviliği kendi özgün öğretisine uygun olarak başta çocuklara ve gençlere ve pek tabii ki herkese anlatmak istiyoruz.

Hikayede Hünkar Bektaş’ın yaşadığı dönemdeki ritüellere, kişilere bağlı kalmaya çalıştık.

Alevilik artık sadece Türkiye’de yaşamıyor. Amaç herkese ulaşmak. O nedenle çizgi filmin Almanca ve İngilizce versiyonları da olurken gelecek yıl bitmesini planladığımız filmde seslendirme Türkçe olurken İngilizce ve Almanca alt yazıları olacak.


İsteyen herkes yayınlayabilecek

Ersal, 15-20 gün içinde yayınlanacak çizgi filmin farklı platformlarda yayınlanacağını kaydederek, “Bu işten herhangi bir maddi beklentimiz yok. O nedenle sadece enstitümüzün adının geçmesi dileğiyle isteyen her yerin yayınlamasına izin vereceğiz” dedi.
 

hacıbektaş.jpg
Hacı Bektaş Veli, bir kucağında aslan ve ceylan ile tasvir ediliyordu / Fotoğraf: Wikipedia


“Aslan ve ceylana odaklandık”

Hacı Bektaş Veli’yi kucağında aslan ile ceylanı bir arada tutarken gösteren tasvirler mevcut. 

Burada aslan ve ceylan barış içinde yaşarken, güçlü güçsüzü ezmiyor.

Buna vurgu yapan senaryo yazarı Ayşe Acar da "Hünkâr’ı anlatan bir film ama farklı perspektiflerden okumayı denedik. Hünkâr’ın Anadolu’ya güvercin donunda gelme hikayesi meşhurdur. Biz ona değil, aslanla ceylana odaklandık. Bu odak üzerinden Hünkar’a bakıyoruz senaryoda" dedi. 
 

ayşeacar.jpg
Ayşe Acar / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Barışa katkı sunabilecek bir deneyim”

“Aslan ve ceylan örneği ile barış mesajı mı vermek istiyorsunuz?" sorusuna da Acar, “Evet barışa katkı sunabilecek bir deneyim bu. 72 milleti bir bilmeyen insan değildir diyen geleneğin farklılıkları nasıl bir birini yok etmeden bir arada koruduğu, korunabileceği düşüncesi… Hatta evrensel denen ancak böyle mümkün. Farklılıklar bir arada değilse bir evrenselden söz edilemez ve elbette barıştan da” yanıtını verdi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU