Kiralarda yaşanan yüksek artış, ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıklarını artırdı: Taraflar bilgi almak için avukatlara, emlakçılara başvuruyor

Avukat Büyüksezer, TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak ve emlakçı Toraman, kiralardaki artışın taraflar arasındaki uyuşmazlıkları artırdığını söyledi. Özellikle kira uyarlama davalarının artması bekleniyor

Kiralarda yaşanan yüksek artış beraberinde ev sahibi - kiracı uyuşmazlıklarını da artırdı / Görsel: Independent Türkçe

İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde yaşanan kira artışları, sokaktan Twitter'a kadar her ortamın gündeminde. 

İstanbul'un bazı popüler ve merkezi semtlerinde kira artış oranları yüzde 200 ila 300 oranlarına ulaşmış durumda.

Bu tırmanış, özellikle kiracı olanları ve yeni kiralık ev arayanları kara kara düşündürürken beraberinde kiracı ve ev sahibi uyuşmazlıklarını artırıyor. 

Avukatlara başvurular genellikle ev sahiplerinden

Avukat Yankı Büyüksezer, son dönemde yüksek kira artışı istediği halde bunu kabul etmeyen kiracısına karşı “Kira uyarlama davası” açmak veya evinden çıkarmak isteyen ev sahiplerinden avukatlara yapılan başvuruların arttığını belirtti.
 

yankı.jpg
Yankı Büyüksezer / Fotoğraf: Twitter


Sadece kendisine bir hafta içinde bu şekilde iki başvuru geldiğini belirten Büyüksezer, "Başvuranlardan biri kiracısının 3800 lira ödediğini ancak 6 bin lira ödemesini istediğini belirterek dava açmak istediğini belirtti. Kendisine yaptığının doğru bir şey olmadığını söyledim" dedi. 

"Davalar uzun sürüyor, en iyisi uzlaşmak"

Büyüksezer, benzer başvuruların diğer meslektaşlarına da geldiğini kaydederek, bunların genellikle de ev sahiplerince yapıldığını söyledi.

Yankı Büyüksezer'in açıklamasına göre davaların bitme süresi iki yılı bulabilir. Bu nedenle en doğru seçenek taraflar arası uzlaşmak. 

Avukat Büyüksezer ayrıca, kiracı ile ev sahipleri arasındaki uyuşmazlık davalarının bir doyum noktasına ulaştığını daha fazla artmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.
 

kiralıkev.jpg
Özellikle İstanbul'da belli semtlerde kiralık ev bulmak zorlaştı / Fotoğraf: AA


Uzaktan çalışmanın sonlanmaya başlaması da ev talebini artırdı

Kentsel dönüşümün yoğunlaşması, yeni konut üretiminin pandemide düşmesi, evlenenlerin ve boşananların sayısının geçen yıla göre artması, üniversite öğrencilerinden eğitim dönemi öncesi talepleri, son dönemlerde yaşanan kira artışlarının nedenleri arasında sıralanıyor. 

Yankı Büyüksezer'in artışın nedenleriyle ilgili ilave bir görüşü var.

Pandemi sürecinde uzaktan çalışmanın artmasıyla birçok kişinin evini kapatarak farklı illere veya ailesinin yanına gittiğini hatırlatan Büyüksezer, şirketlerin çalışanlarını işe çağırmasıyla birlikte bu kişilerin yeniden dönerek ev aramaya başlamasının da artışta etkili olduğunu belirtti

“Çok soru geliyor. Kira uyarlama davaları artar”

Avukatlara genellikle dava açmayı planlayanlar giderken sadece hakları konusunda bilgi almak isteyen ev sahipleri ve kiracılar daha çok emlakçılara akın etti.
 

hatice.jpg
Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak  / Fotoğraf: Twitter


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak ise gerek kiracılardan, gerekse ev sahiplerinden son süreçte çok sorular aldıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönem ev sahibi - kiracı davaları, özellikle de kira uyarlama davaları artar” dedi.

“Davalar arttı daha da artacak”

Emlakçı Hikmet Toraman da yaşadıkları uyuşmazlığa dair bilgi almak için gelen çok sayıda kiracı ve ev sahibi olduğunu doğrulayarak, “Davalar arttı ve daha da artacak” diye konuştu.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU