200 kedi ve köpeğiyle Kabil'den Londra'ya dönen emekli asker, yaşadıklarını anlattı

"Çalışanlar, 'Burada kalma. Köpekleri ülkeden çıkarmalısın. Taliban onları vuracak' dedi"

2007'de kurulan Nowzad adlı barınakta 69 Afgan çalışıyordu (Reuters)

Afganistan'ın başkenti Kabil'de işlettiği barınaktaki 200 kedi ve köpeğiyle pazar Birleşik Krallık'a (BK) dönen emekli asker Paul Farthing, tahliye sürecini ve yaşadıklarını anlattı.

BK'nin Daily Mail gazetesiyle dün yaptığı röportajda Farthing, bir arkadaşının köpeklerinin Taliban militanları tarafından öldürüldüğünü öne sürüp hayvanları bu yüzden çıkarmaya çalıştığına işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farthing, "Taliban'la konuşmaktan başka bir şey yapamazsınız çünkü insanları silahlarla kontrol ediyorlar" derken personeli geride bırakmak zorunda kaldığı için suçluluk hissettiğini söyledi. Ancak eski askere göre bunun sebebi gereken izinlerin çok geç verilmesi.

Eski asker, BK Savunma Bakanı Bel Wallace'ın özel danışmanı Peter Quentin'i "sosyal medyada yok etmekle" tehdit ettiği ve sızan sesli mesajdan dolayı da özür diledi.

"Bunu yaptığımı bile hatırlamıyorum" diyen Farthing, şöyle konuştu:

Anlık bir şeydi. Personelin ve ailelerinin havaalanına gidebilmesi için bazı evraklara ihtiyacımız vardı. Peter Quentin bana 6 gün önce personelin ülkeyi terk etmesinin onaylandığını söylemişti ama her nedense evraklar bana ulaşmadı. Quentin, telefon numarası bende olan tek yetkiliydi. Galiba bu yüzden ona yüklendim. Sarf ettiğim sözlerden dolayı özür dilerim.

Zira Nowzad adlı barınakta çalışan Afganlar, Kabil Havalimanı'na vizesi ve pasaportu olmayanların alınmaması yönündeki karardan sadece üç saat sonra havalimanına ulaşabilmiş ve karardan dolayı tahliye edilememişti.

Doğru evraklarla hepimiz içeri girebildik ama üç saat geç kalmıştık. (ABD Başkanı Joe) Biden kuralları değiştirmişti. Eğer gerekli izinleri bir gün önce gönderselerdi personelim benimle gelebilirdi.

Farthing, personelin kendilerini bırakıp hayvanları ülkeden çıkarmasını istediğini de sözlerine ekledi:

Çalışanlar, 'Burada kalma. Köpekleri ülkeden çıkarmalısın. Taliban onları vuracak' dedi.

Emekli asker, havalimanında belgeleri kabul edilmeyen bir Afgan erkeğin silah zoruyla sıradan çıkarıldığını ve bu sırada talihsiz adamın, eşiyle çocuklarına el sallamaya çalıştığını söyledi:

Onu nereye götürdüklerini bilmiyorum. Sanırım son 5-6 gündür, 4 yaşımdan beri ağladığımdan daha fazla ağladım.

Farthing, havalimanına geldikten sonra uçağın kalkması için gereken izin yüzünden hayvanlarla 24 saat boyunca beklediğini kaydetti. Bu sırada Britanyalı bir askerle yaşadığı diyaloğu anlattı.

Askerin kendisine ordunun kaynaklarını boşa harcadığı yönünde tepki gösterdiğini kaydeden Farthing, şu cevabı verdiğini söyledi:

Askere, 'Bu bir kargo uçağı. Köpekler ve kediler, insanların seyahat edemeyeceği ambar kısmına konabiliyor. Herhangi bir ordu kaynağı kullanmadım. Hiçbirinizi içeriye girerken tehlikeye de atmadım çünkü askerler her zaman durduğu yerde duruyorlardı' dedim. Zira askerler havalimanına girmemi kolaylaştırmak için bir şey yapmadı. Asker de 'Hadi be, özür dilerim dostum' dedi.

Farthing, havalimanına giden yolda 5 kedinin yaşamını yitirdiğini ve bir köpeğin bıçaklandığını söyledi. Birleşik Krallık'a ulaşan hayvanların durumuysa gayet iyi.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU