Biden, Çin’i koronavirüsün kökeni hakkında hayati bilgileri saklamakla suçluyor

Çin’in Washington Büyükelçiliği ise, ABD istihbarat servislerini ‘siyasi manipülasyon’ yapmakla suçlayarak, Çin’in günah keçisi olarak gösterildiğini belirtti

ABD’nin istihbarat raporu koronavirüsün kökenine ilişkin tartışmayı çözmedi

ABD Başkanı Joe Biden, Çin’i yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine ilişkin bilgiye erişme çabalarını kasten engellemekle suçladı. 

Biden, geçtiğimiz Mayıs ayında istihbarat kurumlarından koronavirüsün kökenine ilişkin çalışmalarını hızlandırmaları ve kendisine 90 gün içinde rapor sunmalarını istemişti.

Geçtiğimiz hafta Biden’a sunulan gizli raporda, kısmen Çin’in yeterli bilgi sağlamaması nedeniyle koronavirüsün kökeniyle ilgili kesin sonuca varılamadı.

Biden konuya ilişkin açıklamasında, “Bu salgının kökenleri hakkında kritik bilgiler Çin’de var, ancak Çin’deki hükümet yetkilileri en başından beri uluslararası araştırmacıların ve küresel halk sağlığı topluluğunun üyelerinin buna erişmesini engellemek için çalıştı. Çin, bugüne kadar salgının bedeli artmaya devam etse bile şeffaflık çağrılarını reddetmeye ve bilgi saklamaya devam ediyor” diye konuştu.

Çin’in Washington Büyükelçiliği ise, ABD istihbarat servislerini ‘siyasi manipülasyon’ yapmakla suçlayarak, Çin’in günah keçisi olarak gösterildiğini belirtti.

Söz konusu raporda, koronavirüsün bir laboratuvardan sızdığı ya da hayvandan insana doğal olarak yayıldığı yönünde iki farklı görüş bulunurken, koronavirüsün kökeninin kesin olarak belirlenemediği ifade edildi.

Raporda, tüm istihbarat servislerinin, koronavirüsünün biyolojik bir silah olarak geliştirilmediği konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

Birçok bilim insanı hala en olası senaryonun virüsün hayvanlardan insanlara doğal olarak geçmesi olduğuna inanıyor. Ancak binlerce hayvanın test edilmesine rağmen, araştırmacılar virüsü insanlara bulaştıran ortamı belirleyemedi.

Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nde görev alan Jesse Bloom Haziran ayında, Çin’in Wuhan şehrinde salgının ilk günlerinde 200'den fazla virüs örneğinden alınan genetik dizilimlerin kaybolduğunu bildirdi.

Bloom, Çin’i genetik dizilimleri gizlemeye çalışmakla suçlayarak, Google Cloud’da yaptığı bir araştırmayla bu genetik dizilerden 13’ünü kurtardığını ve Çinli yetkililerin salgının kökenini örtmek için bu verileri silebileceklerini belirtti.

Geçen Mayıs ayında, 18 uzman bilim insanı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) salgının kökenleri hakkındaki raporunu, Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün laboratuvarından virüs sızdığına ilişkin teoriye ‘dengeli değerlendirme’ yapmadığı için eleştirdi.

WHO bünyesindeki bilim insanlarından oluşan ekip, salgının kökenlerini araştırmak için geçen Ocak ayında Wuhan’ı ziyaret etti. Ekibin raporunda, Kovid-19’un yarasalardan insanlara başka bir hayvan vasıtasıyla bulaşmasının en olası senaryo olduğu belirtildi. 

Ancak, WHO yetkilileri tarafından üç ay sonra ikinci bir rapor yayınlandı. Çinli yetkililerin işbirliği eksikliği nedeniyle araştırmacılarının gerekli verilere erişemediğini belirterek, ilk raporun bulgularını sorguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU