Dişi sinekkuşlarının, erkeklerden kaçmak için erkeklere benzediği keşfedildi

Erkek beyaz yakalı sinekkuşlarının tüyleri parlak ve mavi renkte oluyor

Beyaz yakalı sinekkuşları Meksika ve güneyindeki ülkelerde görülüyor (Irene Mendez Cruz)

Bilim insanları dişi sinekkuşlarının, erkeklere benzeyerek erkeklerin saldırı ve tacizlerinden kurtulduğunu tespit etti.

Dişi beyaz yakalı sinekkuşları (Florisuga mellivora) genellikle yeşil, gri veya siyah tonlarda tüylere sahip oluyor. Erkeklerse daha parlak mavi renkte tüyleriyle dikkat çekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Üniversitesi'nde akademisyen olan Jay Falk, bu kuşlarla ilgili 1950'de yayımlanan bir makaleye rastlayınca dikkatini sinekkuşlarına yöneltti. Zira makalede bazı dişilerin, erkeklere fazlasıyla benzediği yazıyordu.

Buradan yola çıkan Falk, Panama'da 401 kuş yakalayarak çalışmalarına başladı. Yapılan incelemeler, dişilerin yaklaşık yüzde 28'inin mavi tüylü erkeklere benzediğini ortaya koydu.

Ayrıca genç dişilerin tamamının, yetişkin dişilerin yüzde 20'sinin erkekleri andırdığı görüldü.

Öte yandan pek çok hayvanda parlak ve gösterişli tüylerin, karşı cinsi etkilemek için yani cinsel seçilimle ortaya çıktığı düşünülüyor. Ancak sinekkuşlarının bu hayvanlardan biri olmadığı tespit edildi.

Zira dişilerin çoğu yetişkinliğe geçtikçe mavi tüylerini kaybetti.

Ancak Falk ve araştırma ekibi, bazı dişilerin yetişkinliğe eriştiği halde neden hala erkeğe benzediği sorusunu yanıtlamak için çalışmalarına devam etti.

Çalışmada doldurulmuş erkeğe benzeyen mavi renkli dişi, erkeğe benzemeyen yeşil renkli dişi ve mavi renkli erkek sinekkuşları, canlı hayvanlarla baş başa bırakıldı.

Current Biology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, erkek kuşların cinsel davranışlarının genellikle yeşil renkli dişiye yönelik olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre bu durum, mavi tüylerin cinsel seçilimle ortaya çıkmadığı fikrini güçlendiriyor.

Ayrıca doldurulmuş kuşlardan erkeğe benzemeyen dişilerin, erkeğe benzeyen dişilerden daha fazla saldırıya uğradığı görüldü. Yani mavi tüyler, dişilerin beslenirken agresif erkeklerin gagalama gibi saldırılarına uğramamasını sağlıyor.

Falk bu konuda şöyle konuştu:

Bu bize, parlak tüylerin eşler için rekabetten ziyade sosyal seçilim ve besin rekabetiyle ilgili olduğunu gösterdi.

 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU