Kabil’deki patlamada hedef alınan ve Baron oteli çevreleyen alanın önemi nedir?

ABD ve müttefik ülkeler bu tür saldırıların gerçekleşebileceği uyarısında bulunmuştu

Kabil'de havalimanının dışında gerçekleşen patlamanın ardından yükselen duman (AP)

Afganistan'da intihar bombacılarının saldırısıyla en az 100 kişinin öldüğü ve en az 150 kişinin yaralandığı bildirildi.

İki saldırı Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın hemen dışında ve yakındaki Baron Otel'de gerçekleşti.

Saldırılar gerçekleşmeden önce ABD ve müttefik ülkeler, İslam Devleti denen IŞİD veya El Kaide'ye bağlı örgütlerin "ani" saldırı tehdidi nedeniyle halkı havalimanının çevresindeki bölgeden uzak durması yönünde uyarmıştı.

Patlama, binlerce kişi Taliban'ın iktidara yükselişinden kaçmak için 31 Ağustos tarihinden önce ülkeyi umutsuzca terk etmeye çalışırken gerçekleşti.

Saldırılarda hedef alınan bölgenin önemi nedir?

İntihar saldırılarından biri havalimanı arazisinin Abbey Kapısı girişine yakın bir yerde gerçekleşti, bir diğerininse havalimanına yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan Baron Otel'in yakınında meydana geldiği bildirildi.

Otel, Taliban'dan kaçmak için ülkeden tahliye edilmeyi uman Afgan halkının işlemlerinin yapılması için bir merkez olarak ve çoğunlukla Britanyalı yetkililer tarafından kullanılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

160 odalı otel, başkentteki tüm resmi ABD tesislerine koruma sağlayan yerel muhafız kuvvetlerinin müstakil tesisi Camp Sullivan'a da yakın.

Otelin internet sitesinde güvenliği ABD merkezli özel bir şirket tarafından sağlanan, 4 metre yüksekliğinde bir dış duvarla çevrelenen ve 5 gözetleme kulesine sahip konaklama tesisinin "Kabil'deki en prestijli güvenli konaklama projelerinden biri" olduğu belirtiliyor.

Ayrıca otelin Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) yanında bulunduğu, dolayısıyla "bu iki önemli noktanın her ikisine ait güvenlik tampon bölgesi içinde” olmaktan istifade ettiği aktarılıyor.

İkinci patlamanın meydana geldiği Abbey Kapısı, havalimanının Britanyalılar tarafından kontrol edilen fakat yalnızca Taliban kontrol noktaları üzerinden erişilebilen bir girişi.

Patlamalardan önce Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, Birleşik Krallık'a tahliye edilmeyi amaçlayan Afganların havalimanından uzak durmaları gerektiğini, çünkü "yakında bir saldırı gerçekleşeceğine dair çok, çok güvenilir ihbarlar" aldıklarını söylemişti.

Kabil'deki "kötüleşen güvenlik durumunun" Britanya kuvvetlerinin salı günkü son tahliye tarihinden önce "muhtemelen" umulandan "daha az kişi çıkaracağı" anlamına geldiğini de eklemişti.

Heappey tehdidin özellikle terör örgütünün Horasan vilayetinde faaliyet gösteren IŞİD-K adlı bir kolundan geldiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Abbey Kapısı, doğu kapısı veya kuzey kapısında bulunanlara "bölgeyi derhal terk etmeleri" uyarısında bulunmuştu.

Bakanlık, belirtilmemiş "güvenlik tehditlerinden" söz etmiş ve halka bölgeye yalnızca "bir ABD yönetimi temsilcisinden bunu yapmak için bireysel talimat alırsanız" yaklaşmasını tavsiye etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU