Siyasi rakibini tokatlamakla tehdit eden Hintli bakan tutuklandı

Narayan Rane'nin ve Maharaştra eyaletinin iktidar partisinin destekçileri tutuklama nedeniyle birbirine girdi

Hindistan'ın federal Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Bakanı Narayan Rane (Ekran Görüntüsü)

Hindistan'da bir eyaletin başbakanını, ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği yılı unuttuğu iddiasıyla tokatlamak istediğini söyleyen federal bakan tutuklandıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Narayan Rane pazartesi Maharaştra eyaleti başbakanı Uddhav Thackeray'ın 15 Ağustos'taki konuşmasında Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı yılı "unuttuğunu" söyleyerek tartışmalara yol açmıştı. Rane orada olsaydı Thackeray'ı "tokatlayacağını" sözlerine eklemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'da iktidarda olan Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) üyesi federal bakan ve parlamenter Rane, Konkan bölgesindeki bir parti etkinliğine giderken Maharaştra'nın Ratnagiri bölgesindeki kampta tutuklandı. Rane 2024'de düzenlenecek eyalet seçimleri öncesi partisinin sosyal yardım programı kapsamında bahsi geçen eyaleti geziyordu.

Bakan, "kamu görevlisini yaralama tehdidi, kamuoyu önünde konuşmayı ihlale kışkırtma amaçlı kasıtlı hakaret ve kamu düzenini bozan ifadeler" sebebiyle eyalet genelinden polise bildirilen 4 şikayetle karşı karşıya.

Mahkeme kefalet emrinde, Rane'nin soruşturma için 31 Ağustos ve 13 Eylül tarihlerinde Ratnagiri polis karakolu huzurunda hazır bulunmasına hükmetti. Mahkeme bakanın gelecekte benzer bir hata yapmaktan kaçınmasını da istedi.

Tutuklama eyalette BJP destekçileriyle Rane'yi protesto etmek için sokaklara dökülen ve Nashik kentindeki BJP parti bürosuna taş atan Thackeray'ın Shiv Sena partisinin çalışanları arasında bazı çatışmalara neden oldu.

 

 

Öte yandan Shiv Sena'nın parlamento üyesi Vinayak Raut, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye hitaben yazdığı mektupta, Rane'nin bakanlar kurulundan çıkarılmasını talep etti. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

Narayan Rane'nin Maharaştra başbakanına karşı kullandığı dil ve açıklamaları haksız. Onun gibi haddini bilmeyen bir siyasetçinin birlik kabinesinde yeri yok. Rane'nin istifasını istemenizi ve onu merkezi hükümetten kovmanızı rica ediyorum.

BJP'nin eyalet birimi şefi Chandrakant Patil yasaklayıcı emirlere rağmen programlarını sürdüreceklerini söyledi. Patil şu ifadeleri kullandı:

Gerçeğin zaferi. Mahkeme bu hükümete yerini gösterdi.

Her iki parti Maharaştra'da eyalet seçimleri sonrası iktidarı paylaşmada anlaşmazlık yaşayarak ayrı düştükleri 2019'a kadar müttefikti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU