Beyaz Saray, Macron'un Biden'a yönelttiği eleştirileri basın bildirisinden çıkarmakla itham ediliyor

Macron'un Joe Biden'la yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdiği sert görüşler, ABD'nin telefon görüşmesine ilişkin kendi açıklamasından çıkarıldı

Emmanuel Macron, Joe Biden'la yaptığı telefon görüşmesinde "korumamıza ihtiyaç duyan Afgan kadın ve erkeklere karşı kolektif ahlaki sorumluluklarının" altını çizdi (AP)

Beyaz Saray, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'da baş gösteren insani krizi ele alış biçimine ilişkin sert yorumlarını resmi basın bildirisinden çıkarmakla itham edildi.

19 Ağustos'ta devlet başkanları arasında geçen telefon görüşmesindeki beyanı içeren belge iki hükümet tarafından da yayımlandı fakat söz konusu belgeler emsalsiz derecede farklı duruşlar içeriyordu.

Her iki açıklama da sahadaki personelin çabalarını ve Afganistan'da müttefikler arasındaki devam eden koordinasyonu övse de Fransız hükümetinin açıklamasında tahliye çabalarına sert tepkiler vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki devlet başkanının da "Kabil'de yurttaşlarının, bizim ve NATO ortaklarımızın yanında duran cesur Afganların ve savunmasız diğer Afgan yurttaşların tahliyesi için birlikte çalışan yorulmak bilmez personellerinin gayretlerini övdüğü" belirtildi.

Fakat Fransız hükümetinin açıklamasında Macron'un Biden'a Afgan kadın ve erkeklerine karşı "kolektif ahlaki sorumluluklarını" hatırlattığı belirtildi.

Açıklamada Macron'un "yurttaşlarımızın, müttefikler için çalışan Afgan kadın ve erkeklerin ve tehlikede olanların tahliyesini sağlamak için müttefiklerin hızlı ve somut koordinasyonuna duyulan mutlak ihtiyacın altını çizdiği" dile getirildi.

“Onları terk edemeyiz” diye de eklendi.
 

Fransa açıklama (Franceintheus.org).jpg

Fransız hükümetinin ABD Başkanı Joe Biden'la telefon görüşmesi hakkında yaptığı resmi açıklama (franceintheus.org)


Açıklamada "Devlet başkanı korumamıza ihtiyaç duyan ve bizim değerlerimizi paylaşan Afgan kadın ve erkeklere karşı kolektif ahlaki sorumluluğumuzu vurguladı" ifadeleri yer aldı.

Fakat ABD tarafından yapılan açıklamada Macron'un iğneleyici yorumlarına yer verilmedi.

ABD'nin açıklamasında "[Biden ve Macron] Kabil'de yurttaşlarının, bizim ve NATO ortaklarımızın yanında duran cesur Afganların ve savunmasız diğer Afgan yurttaşların tahliyesi için birlikte çalışan yorulmak bilmez personellerinin gayretlerini övdü" ifadeleri yer aldı.

ABD'nin açıklamasına göre, iki lider "Afganistan meselesinde insani yardımın ve mültecilere desteğin sağlanması hususunda, çok uluslu forumlar da dahil müttefikler ve demokratik ortaklar arasında sürekli yakın koordinasyonun önemi" hakkında konuştu.

ABD açıklama (Beyaz Saray).jpg

Başkan Joe Biden'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la Afganistan'daki krize dair yaptığı telefon görüşmesinin basın bildirisi (Beyaz Saray)


Açıklamalardaki farklılıklar, sadece bir ay önce Kovid-19 pandemisiyle ilgili bir G7 zirvesinde devlet başkanlarının dostane ilişkiler içinde görüldüğü iki Batılı müttefik tarafından sergilenen diplomatik ilişkilerden bir sapmayı yansıttı.

Biden daha sonra iki ülkenin de "hemfikir" olduğunu söylemiş ve Macron, Biden'ın pandemiyi yönetmedeki liderliğini övmüştü.

İki Batılı ülkeden gelen açıklamalar, Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirdiği Afganistan'daki krizin perde arkasında yer alıyor.

Başta ABD ve Birleşik Krallık olmak üzere Batılı ülkeler, Afganistan'dan 30 bin 300'e yakın kişiyi tahliye eden ABD'nin belirlediği 31 Ağustos tarihinden önce yurttaşlarını ve müttefiklerini Afganistan'dan çıkarmak için acele ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU