Japonya 30 yıl sonra ticari balina avcılığına yeniden başlayacak

Ülkede yıllardır “bilimsel sebepler” adı altında gagalı balina ve minke balinası avlanıyor

Fotoğraf: The Independent 

Ticari balina avcılığını geçici süreyle yasaklayan uluslararası anlaşmadan çekildiğini açıklayan Japonya, 30 yılın ardından önümüzdeki ay ticari balina avına yeniden başlayacağını duyurdu.

Uluslararası Balina Komisyonu’na 1982’de üye olan ülke, 1986’da bu alandaki ticari operasyonlarına son vermişti.

Ancak Japonya, o zamandan beri görünürde “bilimsel” sebeplerle balina avlamaya devam ediyor.

Japan Times’ın haberine göre, Japonya yıllar sonra ilk ticari balina görevini gerçekleştirmek üzere 5 balıkçı gemisinden oluşan donanmasını 1 Temmuz’da Japon sularına gönderecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk önce Tokyo yakınlarındaki Minamiboso sularında 2 ay boyunca gagalı balina avlayacağını duyuran Japonya, ağustos sonunda ise, donanmanın ülkenin kuzeydoğusundaki Kushiro yakınlarına demir atacağını ve burada da minke balinası avlayacağını açıkladı.

Sadece “bilimsel” nedenlerden ötürü 2017 Kasım’dan 2018 Mart’a kadar balina avladığı bilinen Japonya, bu süre zarfında 122’si hamile olmak üzere toplam 333 minke balinası yakaladı.

Japonya’nın balinaları “bilimsel sebeplerle” diyerek, ticari amaçlı avlaması uluslararası çevrelerden yoğun tepki aldı.

 

balina1.jpg
Fotoğraf: The Independent ​​​​​​​

 

Öte yandan, Japonya’da balina etine olan talep tarihin en düşük seviyesinde.

Ülkede 1960’larda her yıl yaklaşık 200 bin ton balina eti tüketilirken, bu oranın günümüzde 5 ton olduğu biliniyor.

Greenpeace’in Japonya Program Direktörü Hisayo Takada, “Okyanuslarımız ve onların ekosistemleri iklim değişikliği, endüstriyel balıkçılık ve plastik atıklar yüzünden yükselen deniz sıcaklıklarının ve asitleşmenin tehdidi altında. Balinalar da endüstriyel balıkçılıkla ilgili iklim değişikliği, plastik atıklar, petrol aramaları yüzünden oldukça etkileniyor. Bu sorunların çözüme kavuşması için zaman gerekiyor ancak aynı zamanda hemen ortadan kaldırılması gereken ticari balina avcılığı gibi tehditler de bulunuyor. Japonya’nın bizzat kuruluşunda yer aldığı Uluslararası Balina Komisyonu ticari balina avını 1986’da yasakladı” diye konuştu.

Takada sözlerine şöyle devam etti:

"Japonya’nın ticari balina avına yeniden başlamasıyla uluslararası toplumun güvenini kaybetmeye devam etmesi çok üzücü. Greenpeace, Japonya hükümetinin uluslararası hukuka uyuması ve uluslararası toplumla dayanışma içerisinde çalışmalarına devam etmesi için çağrıda bulunuyor. Tüm deniz canlılarını iklim değişikliği ve deniz kirlenmesi gibi tehditlerden korumak için her zamankinden daha güçlü bir Küresel Okyanus Anlaşması’na (Global Ocean Treaty) ihtiyacımız var. Bu sayede dünyanın dört bir köşesinde okyanus koruma alanları kurup bunları geliştirerek okyanuslarımızın yüzde 30’unu 2030’a kadar koruyacak uluslararası hedefimize ulaşabiliriz."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU