Xbox Project Scarlett: Yeni nesil oyun konsolu hakkında bilmeniz gereken her şey

Microsoft: Yeni Xbox tasarladığımız en güçlü ve en yüksek performanslı konsol

Fotoğraf: The Independent

Microsoft piyasaya süreceği yeni nesil konsol "Project Scarlett"a dair detayları açıkladı.

E3 oyun fuarı kapsamında düzenlenen basın toplantısında 60 oyun ve bir dizi güncellemeye dair bilgi veren şirket, üzerinde çalıştığı yeni Xbox’a dair bazı detayları da paylaştı.

Gelecek yıl piyasaya sürülecek yeni konsol hakkındaki pek çok ayrıntı hala gizemini koruyor. Microsoft’un “tasarladığımız en güçlü ve en yüksek performanslı oyun konsolu” olarak tanıttığı cihaz hakkında bildiklerimizse şunlar.

Cihazın özellikleri nelerdir?

Microsoft’un cihazın detaylarına dair yaptığı açıklamalar çoğunlukla belirsiz olmakla birlikte kulağa etkileyici geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket, "özel tasarlanmış AMD işlemcinin" yeni cihazın performansını Xbox One X’e kıyasla 4 kat artıracağını iddia etti. Cihaz ayrıca "yüksek bant genişliğine sahip GDDR6 belleğe" sahip olacak.

Ancak en çok konuşulan yeni özellik Xbox'un geleneksel oyun yükleme ekranlarını ortadan kaldıracağını ifade ettiği SSD bellek. Şirket temsilcileri, bellek hızının 40 kat artmasının oyuncuların "oyunların yüklenmesini beklemeden dünyalar arasında gezinmesine" olanak tanıyacağını belirtti.

Cihaz saniyede 120 kareye ve 8K grafiğe imkan tanıyacak. Şirket, "gerçek zamanlı ışın izleme" (ray tracing) özelliğinden bahsetse de buna dair ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Cihazın PS5’le farkları nedir?

Aslına bakılırsa iki cihaz birbirine çok benziyor. Sony de SSD belleğe, hızı artırmaya ve oyunculara yeni deneyimler sunmaya odaklandığını ifade etti.

Tıpkı Xbox gibi Sony de geliştirdiği belleğin uzun süren yükleme ekranlarına son vereceğini belirtti ve ışın izleme gibi yeni özelliklere dikkat çekti.

İki konsol birbirine çok benzer görünüyor. Ancak bunun sebebi muhtemelen, ayırt edici özelliklerin henüz açıklanmamış olması.

Eski nesil cihazlarla uyumlu olacak mı?

Söylentilere göre evet. Sadece oyunlar değil, diğer her şey de. Xbox, mevcut oyun kumandaları da dahil olmak üzere her şeyin yeni nesille uyumlu olacağını belirtti.

Xbox'tan yapılan açıklamada, "Oyunlarınız, başarılarınız, gelişiminiz, aksesuarlarınız yani Xbox deneyiminizin tamamı yeni cihaza taşınabilecek" diye belirtildi.

Xbox, eski oyunların yeni sistemle uyumlu olmakla kalmayıp, yeni cihazda şimdikinden daha iyi görünebileceğine de dikkat çekti.

Nesiller arasında oyun oynamak da büyük ihtimal mümkün olacak. Bu, yeni nesil Xbox'unuzla Xbox One kullanan biriyle Fifa oynayabileceğiniz anlamına geliyor.

Açıklamada, yeni nesil cihazda oyun arkadaşlarının ve oyunların kaybolmayacağı belirtilerek, “Bu deneyim devamlı olmalı ve sürekli büyümeli” ifadeleri yer aldı. 
 

scarlett - 2.jpg
Fotoğraf: The Independent


Çıkış tarihi ne zaman?

2020’nin sonları. Microsoft, cihazı Noel’den önce piyasaya sürmek isteyeceği için satışın Kasım 2020’de başlaması olası.

Fiyatı ne olacak?

PS5'te olduğu gibi henüz bilinmiyor. Gelecek 18 ayda çok fazla şey değişebileceği için büyük olasılıkla Microsoft fiyatı henüz belirlemedi.

Önceki Xbox konsollarının fiyatları başlangıçta 299-499 dolar (yaklaşık bin 730-2 bin 900 TL) arasındaydı ve zamanla arttı. 500 dolar (yaklaşık 3 bin TL) fiyat için iyi bir tahmin olabilir. Fakat bunu şu anda bunu bilebilmenin bir yolu yok.

Bilmediklerimiz neler?

Xbox, önceden bildirildiği Project Scarlett kod adı dışında konsola herhangi bir ad vermedi. E3 açılış konuşmasında en çok beklenen duyurulardan biri buydu ve bu açıklamanın yapılmaması dikkat çekiciydi.

Bununla birlikte ele alınmamış pek çok şey var. Halo Infinite dışında açılış oyunlarından hiçbirini bilmiyoruz, cihazın ne kadara mal olacağını bilmiyoruz, neye benzeyeceğini bilmiyoruz, biri daha güçlü diğeri daha ucuz olan iki versiyonun olacağına dair söylentilerin gerçek olup olmadığını da bilmiyoruz.

Ancak Sony, hayranlarını güncel gelişmelerden haberdar etmeye devam ettikçe Xbox’ın da buna ayak uydurması muhtemel. Bu, önümüzdeki 18 ay boyunca konuya dair pek çok gelişmenin gerçekleşeceği anlamına geliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/gaming

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU