IŞİD'den Bağdat'ta Haşdi Şabi'ye saldırı: 4 ölü, 8 yaralı

Müslüman Alimler Asayib Ehlil Hak’ı adam kaçırma ve işkenceyle suçladı

Irak askerleri (Reuters-Arşiv)

IŞİD militanlarının dün sabah Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye bölgesinde Haşdi Şabi güçlerini hedef aldığı saldırıda ölü ve yaralılar var.

Irak hükümeti, Haşdi Şabi ve saldırıda ölenlerin bağlı bulunduğu Nuceba Hareketi’nden yapılan açıklamalara göre, saldırı sonucu Haşdi Şabi 12. Tugay’ından komutan yardımcısının da aralarında bulunduğu 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı, yaptığı açıklamada, “Kurbanlar, başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Tarmiye ilçesinde bulunan Sair el-Ula bölgesinde IŞİD unsurlarının el yapımı patlayıcı ve kanasla düzenledikleri bir saldırıda hayatlarını kaybetti” ifadelerini kullandı. Haşdi Şabi Heyeti, kendisine bağlı grubun maruz kaldığı saldırının, Haşdi Şabi’nin ilçeyi IŞİD'den temizlemek amacıyla yürüttüğü ve ikinci haftasında giren güvenlik operasyonun akabinde gerçekleştiğini bildirdi. Heyet, açıklamasında “Bu eylem, terörün halen aktif olduğunu, Bağdat sınırında ve Bağdat-Selahaddin-Anbar arasını ayıran en tehlikeli bölgede hareket halinde olduğunu şüpheye mahal bırakmayacak şekilde doğruluyor” dedi.

Bazı çevreler, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin bölgedeki bağlı birlikleri çekmesinin ardından saldırının gerçekleştiği iddiasını dillendirirken, Kazımi’ye yakın bir siyasi kaynak, Şarkul Avsat’a yaptığı açıklamada, “Hükümet, bölgenin kendi güvenliğini sağlaması amacıyla bölge halkından bir güç oluşturmaya karar verdi” dedi.

Asayib Ehlil Hak’a adam kaçırma ve işkence suçlaması

Öte yandan Irak’taki Müslüman Alimler Birliği Heyeti, Kays el-Hazeli’nin liderliğindeki Asayib Ehlil Hak’ı, Babil vilayetine bağlı El-Hamiye bölgesinde iki aşiretten 7 kişiyi kaçırmak ve işkence etmekle suçladı. Heyet, sert bir dil kullandığı açıklamasında kaçırılanlardan birinin işkence altında hayatını kaybettiğini doğruladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU