NATO, intikam korkusu altındaki Afganistan'da tahliyeleri hızlandırma sözü verdi

NATO 18 binden fazla kişinin tahliye edildiği Kabil Havalimanı'ndaki tahliye çalışmalarını hızlandırmaya söz verdi

Afganistan'daki krizi yönetme şekline dair eleştiriler artarken, NATO Kabil Havalimanı'ndaki tahliye çalışmalarını hızlandırmaya söz verdi / Fotoğraf: Reuters

Batılı ülkelerin Taliban kontrolüne geçen Afganistan'daki krizi yönetme şekline dair eleştiriler artarken, NATO 18 binden fazla kişinin tahliye edildiği Kabil Havalimanı'ndaki tahliye çalışmalarını hızlandırmaya söz verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adının açıklanmasını istemeyen bir NATO yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada Taliban'ın geçerli seyahat belgesi olmayan kişilere evlerine dönme çağrısı yapmasına rağmen ülkeden kaçmak isteyen çaresiz binlerce kişinin hala havalimanına akın ettiği bilgisini verdi.

ABD ve NATO ülkelerinin Afganistan'dan çekilmesi devam ederken ülkenin kontrolü şaşkınlık yaratan bir hızda Taliban'a geçti. Kontrolü bu kadar hızlı ele geçirmeleri Taliban liderlerinde bile şaşkınlık yaratırken ülkenin pek çok yerinde otorite boşluğuna neden oldu.

Taliban ülkeyi ele geçirmesinden sonraki ilk cuma namazı öncesinde birlik çağrısında bulundu. Ülkeden yaşanan kaosun ardından imamlar insanlara Afganistan'ı terk etmeme çağrısında bulundu.

Bir görgü tanığı dün Esadabad kentinde hakimiyeti kaybeden Afgan yönetimine bağlılıklarını göstermek için gösteri düzenleyen gruba Taliban savaşçılarının ateş açtığını ve en az birkaç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Afganistan'daki cumhuriyeti yönetiminin aksine Taliban, İslam hukuku çerçevesinde emirlik kurmak istiyor.

Ülkenin doğusundaki Celalabad ve Khost kentlerinde Afganistan'ın 1919'da İngiltere'den kazandığı bağımsızlığın yıldönümü gösterilerine katılanlar gösterileri Taliban'a olan öfkelerini dile getirmek için kullandı.

Görgü tanıklarından biri Kabil yakınında gerçekleşen gösteride silah sesleri duyulduğunu ancak silah seslerinin Taliban'ın havaya ateş açmasından kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti.

NATO ve Taliban yetkilileri pazar gününden beri 12 kişinin öldüğü havalimanı dışında Kabil'in büyük ölçüde sakin olduğunu ifade ettiler.

NATO ve Batılı ülkelere yönelik suçlamalar

NATO ve diğer Batılı ülkelere yapılan eleştiriler kaos ve çaresizlik görüntülerinin dünya genelinde yayılmasıyla son günlerde arttı.

Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde küçük bir kızın havalimanı duvarları önünde bekleyen insanların yardımıyla kaldırılarak ABD askerine teslim edildiği görülüyor.

Kendisinden önceki ABD yönetiminin müzakere ettiği ABD birliklerinin çekilme sürecine dair yoğun eleştirilere maruz kalan ABD Başkanı Joe Biden'ın tahliye çalışmalarına dair TSİ 20.00'da açıklama yapması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ta basın, yaşanan başarısızlıklar nedeniyle istihbarat kurumlarının siyasetçilerin öfkeli sorularıyla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi. Bazı İngiliz yetkililer Afganistan'da krize rağmen tatillerine devam ederken Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise kriz esnasında benimsediği tutum nedeniyle ağır eleştirilere maruz kaldı.

Almanya ve Avustralya hükümetleri de vatandaşlarını ve savunmasız Afganları tahliye çabalarını artırma çağrılarıyla karşı karşıya kaldılar.

G7 ülkeleri dışişleri bakanları Afganistan'daki krizin büyümesini engellemek için uluslararası topluma krize cevaben ortak bir tutum benimsemeleri çağrısında bulundu.

Çin, dünyanın Afganistan'a baskı uygulamak yerine destek olması gerektiğini açıkladı.

Taliban sözcüsü Çin devlet medyasına yaptığı açıklamada Çin'in Afganistan'da barışı ve uzlaşmayı teşvik etmede yapıcı bir rol oynadığını ve Çin'in isterse ülkenin yeniden inşaası çalışmalarına destek olabileceğini belirtti.

İntikam korkusu

Taliban, Kabil'i pazar günü ele geçirmesinin ardından barış istediğini ve düşmanlarından intikam almayacağını, kadın haklarına İslam hukuku çerçevesinde saygı göstereceğini açıklayarak daha ılımlı bir görüntü vermeye çalıştı.

Norveçli bir araştırma kuruluşu ise Taliban'ın ABD önderliğindeki güçlerle veya eski yönetimle bağlantılı olan kişilerden oluşan kara listedeki Afganları gözaltına almaya başladığını açıkladı.

Bazı Afgan gazetecilerin şikayetleri Taliban'ın açıklamalarının aksine medyanın bağımsızlığına izin verilmeyeceği şüphesi yarattı.

Amnesty International, yürüttüğü araştırmada Taliban'ın Ghazni vilayetini geçen ay ele geçirmesinin ardından dokuz etnik Hazarlı erkeği öldürdüğünün ortaya çıktığını açıklarken Sünni mezhebine mensup Taliban'ın Şii mezhebine mensup Hazarlıları hedef alacağına dair endişeler arttı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU