Bakan Soylu 6 ay süre istedi: Suriyelilerin kamu düzenini altüst etmesine izin vermeyeceğiz

50 bin sığınmacının sınırdışı edileceğini söyleyen İçişleri Bakanı Soylu, düzenin sağlanması için İstanbullulardan 6 ay süre istedi. Kilis'teki Arapça tabelaların tamamını değiştirdiğini söyleyen Soylu, "Herkes bizim kuralımıza uymak zorunda" dedi

Fotoğraf: AA / Arşiv

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da yıl sonu itibarıyla 50 bin kaçak göçmenin sınır dışı edileceğini söyleyerek, "Bu konuda düzenin sağlanması için İstanbullulardan 6 ay süre istedi. 

Yeşilköy'de konuşan Soylu, "PKK denilen terör örgütünü kimin desteklediğini zannediyorsunuz? Amerika, ben söylüyorum. Bu ülkenin içişleri bakanıyım, ne riskse tamamını alıyorum ve söylüyorum. Bunu da bugün burada söylüyor değilim yani. Siz zannetmeyin zihinlerini, örümcek kafalarını bir mağaranın içerisinde kaybetmişlerle bir stratejik bir mücadele yapıyoruz, hayır. Biz okyanus ötesindeki Amerika ile bu mücadeleyi yapıyoruz, biz neyle mücadele yaptığımızı biliyoruz. Kimse kusura bakmasın" dedi.

"Görevim PKK'nın İstanbul'a sızmasını engellemek"

"İstanbul'a PKK'nın sızmasına tahammül gösterilemez" ifadelerini kullanan Soylu, "Benim görevim onların İstanbul'a sızmasını engellemektir" şeklinde konuştu.

Suriyeli göçmenlere maaş verildiği iddiaları hakkında, "Bir tek kör kuruş, maaş falan vermiyoruz. Bunların hepsi dedikodu. Hep aynı zihniyetin ürünleridir" diyen Soylu, "15 Temmuz'da nasıl kurtulduğumuzu zannediyoruz? Kim ne derse desin, 450 bin çocukları doğdu bu ülkede. Allah o 450 bin çocuğun hayrına 15 Temmuz'da şu hainlere ezdirmedi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yıl sonuna kadar 50 bin düzensiz göçmen sınır dışı edilecek"

Suriyelilerin "kamu düzenini altüst etmelerine" müsaade etmeyeceklerini ifade eden Soylu, geçen yıl İstanbul'dan 4 bin 500 kişinin yurt dışına geri gönderildiğini açıklayarak, "Şu ana kadar gönderdiğimiz kişi sayısı 13 bin, yıl sonu itibarıyla bu yıl İstanbul'dan 50 bin göndereceğiz. Yani 50 bin düzensiz kaçak göçmeni. Herkes bizim kurallarımıza uymak zorundadır. Kim nereden gelirse gelsin, ne ortaya konulursa konulsun. Bizim kamu düzenimizi bozmaya müsaade etmeyiz" şeklinde konuştu.

"Suriye yazılı tabelalar vardı, hepsini değiştirttim"

Kilis'te Arapça olan bütün tabelaları değiştirttiğini söyleyen İçişleri Bakanı, "Suriye yazılı tabelalar vardı, hepsini değiştirdim. Türkçe, altına da çok ufak bir bantla beraber Arapça yazabilirsiniz. Kuralı biz koyacağız. Biz birilerinin koyduğu kurala uymayız. Biz devletiz, bunu yapmak konusunda da hukukumuzu, kuralımızı, kendimizi ortaya koyarız" dedi.

Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriyeli kardeşlerimize biz ev sahipliği yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bana 6 süre verin, bunu tüm İstanbul'a söylüyorum. Sultangazi'sinden Fatih'ine kadar, Bakırköy'ünden Bağcılar'ına, Güngören'ine kadar, bana 6 ay süre verin, 6 ay sonra buradaki düzenin yüzde 100'e yakın bir oranda herkes tarafından sağlandığını herkes görecektir. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Tüm İstanbul'dan 6 ay süre istiyorum."

"6 ay biraz dişinizi sıkın"

"Bize itimat edin. Sadece 6 ay biraz dişinizi sıkın, onlar da bizim kardeşlerimiz. Onlara da çekidüzen vermeyi bir vesileyle burada düzensiz olarak bulunan göçmenleri de geri göndermeyi, çok net bir şekilde düzensiz, kaçak olarak bulunanları geri göndermeyi de biz kendi üzerimize alıyoruz ama biz bize bir sınav olarak verilen bu kardeşlerimize haksızlık yapmayalım. Onların da kamu düzenini bozmalarına bir şekilde izin vermeyelim. O da bizim işimiz, bizim görevimiz. Eksiklik varsa da bizim üzerimize yayın ama 6 ay içerisinde Allah nasip ederse bu düzeni hep beraber ortaya koyacağız."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU