Havayolu şirketleri Afgan hava sahasına girmemek için rota değiştiriyor

"Müşterilerimizin ve halkımızın sağlığıyla güvenliği her zaman önce gelir"

Havayolu şirketlerinin rota değiştirmesi, zaman kaybı ve yakıt israfı anlamına geliyor (AFP)

Uluslararası havayolu şirketleri, Taliban kontrolüne geçen Afganistan'ın hava sahasına girmemek için rota değiştiriyor.

Afganistan Sivil Havacılık Otoritesi pazar günü, yolcu uçaklarının Afganistan hava sahasını kullanmamasının tavsiye edildiği bir bildiri yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı gün havacılık sektöründen bir isim, Rus havayolu şirketleri Aeroflot ve AirBridgeCargo'nun Afganistan hava sahasının kullanmama kararı aldığını ifade etti.

Aeroflot yetkilileri de bu bilgiyi doğrulayarak rota değişikliğinin Hindistan'ın Delhi şehriyle Tayland'ın başkenti Bangkok'a yapılacak seferleri kapsadığını açıkladı.

Britanyalı havayolu British Airways de bu kervana katılan ilk kurumlar arasında. Şirket, Taliban'ın başkent Kabil'e girdiği gün Afganistan hava sahasını terk ettiğini kaydetti.

 

v2-dnh-afghanistan-flights-1120.jpg
Afganistan hava sahasının bir yıl öncesi ve bugünü (Flightradar24)

 

Hollanda merkezli KLM'in sözcüsüyse bölgeyi kullanmayacaklarını ve durumu günlük olarak gözden geçireceklerini belirtti.

Singapur Havayolları diğer şirketler gibi Kabil'den uzak duracaklarını duyurdu. Resmi haber ajansı CNA, normalde Afganistan hava sahasından geçilen bir Londra-Singapur uçuşunda uçağın ülkeye girmediğini bildirdi.

Söz konusu bölgeden geçişleri yine pazar günü durduran United Airlines'ın sözcüsü şöyle konuştu:

Uçuşları Afganistan hava sahasının çevresine yönlendirmeye başladık. Etkilenen bölgelere hizmet vermeye nasıl devam edeceğimizi belirlemek için yetkililerle yakından çalışmaya devam edeceğiz.

Virgin Atlantic, Afganistan üzerinden gerçekleşen Pakistan'ın başkenti İslamabad ve Lahor kentiyle; Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi ve Mumbai kentine uçuşlarının rotasını değiştirdi:

Müşterilerimizin ve halkımızın sağlığıyla güvenliği her zaman önce gelir.

Emirates ve Flydubai ise Afganistan'dan ve Afganistan'a yapılacak seferlerin bir sonraki duyuruya kadar iptal edildiğini açıkladı.

Emirates'in 15 Ağustos'ta Kabil'e gitmek için Dubai'den kalkan üzere gerçekleşen EK640 sefer sayılı uçuşu da Taliban'ın başkente girmesinin ardından Dubai'ye geri döndü.

 

g65o0ed9-720.jpg
EK640 sefer sayılı uçuş 5 buçuk saat sürdü (Flightradar24)

 

Tayvan merkezli Çin Havayolları, Katar Havayolları, Lufhansa, Terra Avia ve Air India da rotalarını değiştiren şirketler arasında.

 

Independent Türkçe, CNN International, Sputnik Türkçe, Pitane Blue, CNA, Newshub, Reuters, AirlineHaber

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU