Suudi Arabistan da Kabil'deki büyükelçiliğini tahliye etti

Pek çok Avrupa ülkesi de Afganistan'daki diplomatik misyonlarını kapatıp yurttaşlarını bölgeden çıkarmıştı

Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesinin ardından pek çok kişi başkentteki Kabil Havalimanı'na akın ediyor (AFP)

Taliban'ın Afganistan'ın pek çok bölgesinde kontrolü ele geçirmesi ve başkent Kabil'e girmesinin ardından ülkeden kaçışlar sürüyor.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Suudi Arabistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonda görevli herkesin pazar günü tahliye edildiğini bildirdi. Kabil'den gelen diplomat ve elçilik çalışanlarının sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı, tahliye için Kabil'deki büyükelçiliğin şehirdeki havalimanına taşındığını pazar günü duyurdu. Yapılan açıklamada Fransız yurttaşlarının ve belirlenen Afganların Abu Dabi'ye götüreleceği bildirildi.

Almanya aynı gün, vatandaşları için tahliyelerin başladığını ve halihazırda bazı Almanların ülkeden çıktığını duyurdu.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, büyükelçiliğin geçici olarak kapatıldığını, diplomatların güvende olduğunu ve Helsinki'ye uçuşu beklediğini söyledi.

Birleşik Krallık ise yurttaşlarının ve Afgan tercümanların kaçışı için bölgeye 600 asker konuşlandırıldığını açıkladı.

 

 

Çekya da ilk tahliye uçuşunun bugün (16 Ağustos) yapıldığını ve uçağın başkent Prag'a indiğini açıkladı. Başbakan Andrej Babis, gelen 46 kişinin arasında Çekyalılar, Kabil'deki Çek Büyükelçiliği'nde görev yapan Afganlar ve NATO birliklerindeki Çekya kuvvetlerine yardım eden Afgan tercümanlar olduğunu söyledi.

Yeni Zelanda Afganistan'daki 53 Yeni Zelandalı ve askerlerle çalışan onlarca Afganlarla aileleri için C-130 Hercules tipi askeri nakliye uçağının yine bugün gönderildiğini duyurdu. Başbakan Jacinda Ardern, şimdiye kadar tahliye için belirlenen Afgan sayısının 37 olduğunu ancak bu kişilerin yakınları ve tespit edilecek diğer Afganlarla bu sayının yüzlerce olacağını söyledi.

Bununla birlikte Türk Hava Yolları, Afganistan'a planlanan tarifeli uçuşları iptal etti. Ankara, Afganistan'daki yurttaşları tahliye etmek için ülkeye bir uçak gönderdi. 324 yolculu uçağın bugün saat 14.20'de İstanbul Havalimanı'na inmesi planlanıyor.

Ne olmuştu?

Taliban, ABD ordusunun bölgeden çekilmesiyle ilerleyişini hızlandırmış ve 6 Ağustos'ta Zaranj'ta yönetime el koymuştu. Bunun ardından 10 içinde tüm vilayet başkentlerinde kontrolü ele geçiren örgüt, pazar günü Kabil'e ulaştı. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise bu esnada "kan dökülmesini önlemek için" ülkeden ayrıldığını duyurdu.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, "Yönetimin ve Kabil şehrinin barışçıl bir şekilde Afganistan İslam Emirliği'ne devredilmesini bekliyoruz” dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP, AA, BBC Türkçe, Global Times, TRT Haber

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU