Uluslararası Af Örgütü: Tigray’da tecavüz, sistematik bir savaş silahı olarak kullanılıyor

Af Örgütü’ne göre şiddetten kurtulanlardan bazıları, haftalarca alıkoyulduklarını ve toplu tecavüze uğradıklarını, bazıları da ailelerinin önünde tecavüz edildiklerini bildird

Tigray’daki çatışmalardan kaçan Etiyopyalı mülteciler (Reuters)

Uluslararası Af Örgütü, Etiyopya’nın istikrarsız Tigray bölgesindeki çatışmalarda kadınlara ve çocuklara yönelik sistematik şiddete hız verdiği uyarısında bulundu. Örgütün çarşamba günü yayınlanan raporuna göre Etiyopya ve Eritre güçleri, savaşın parçaladığı bölgede yüzlerce kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, kurbanlardan bazılarını cinsel köleliğe zorladı.

Raporda Etiyopya silahlı kuvvetlerinin, Eritre ordusunun, Amhara Bölgesi’ndeki paramiliter özel polisin ve Amharalı Fano milislerinin cinsel şiddeti, vahşice bir savaş silahı olarak kullandıkları belirtildi. Rapora göre kadınlar ve kız çocukları toplu tecavüz, cinsel kölelik, kadın sünneti ve diğer işkence biçimlerinin kurbanı oldular.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

63 mağdurla yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan raporda. Etiyopya makamlarının soruşturma açtığı vahşet belgelendi. Şu ana kadar üç asker tecavüzden hüküm giydi ve 25 asker de ‘cinsel şiddet ve tecavüzden’ yargılanıyor.

Af Örgütü’ne göre şiddetten kurtulanlardan bazıları, haftalarca alıkoyulduklarını ve toplu tecavüze uğradıklarını, bazıları da ailelerinin önünde tecavüz edildiklerini bildirdi. Cinsel şiddetin kadınlarda tedavisi mümkün olmayan kalıcı yaralanmalara neden olduğu aktarıldı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, AFP’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

 “Tecavüz ve cinsel şiddetin, Tigray’daki kadınlara ve kız çocuklarına kalıcı fiziksel ve psikolojik zarar vermek için bir savaş silahı olarak kullanıldığı açıktır. Yüzlerce kadın aşağıladı ve insanlık dışı, acımasız muamelelere maruz kaldı. İşlenen cinsel suçların ağırlığı ve ölçeği derinden sarsıcıdır. Savaş suçları ve hatta insanlığa karşı suçlar teşkil edebilir.”

AFP, geçen aylarda Etiyopya ve Eritreli askerler tarafından toplu tecavüze uğradıklarını aktaran çok sayıda kadınla röportaj yaptı.

Etiyopya’nın kuzeyinde, Tigray Bölgesi’ndeki çatışmalar, Başbakan Abiy Ahmed’in Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne mensup yerel otoritelerden kurtulmak için federal orduyu bölgeye göndermesinin ardından, kasım ayında patlak verdi. 2019 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Ahmed’e göre bu operasyon, cephe tarafından emri verilen federal ordu kamplarına yönelik saldırılara yanıt olarak geldi. Çatışma yoğunlaştıkça insani kayıplar trajik bir hal aldı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Tigray’da 400 bin kişi kıtlık koşullarında yaşarken insani yardımların bölgeye ulaştırılmasında güçlük çekiyor.

Af Örgütü’ne göre söz konusu vahşetin failleri, Etiyopya Başbakanı’nı destekleyen komşu Eritre güçleri, güvenlik güçleri ve Etiyopya’nın Tigray sınırındaki Amhara Bölgesi’nden milislerden oluşuyor.

Uluslararası af Örgütü, yirmiden fazla kadının yalnızca Eritreliler tarafından tecavüze uğradığını, diğerlerinin de Etiyopyalıların cinsel şiddetine maruz kaldığını kaydetti. Yaşadıklarını anlatan 21 yaşındaki bir kadın, 40 gün boyunca alıkoyulduğunu vurguladığı açıklamasında “Bize tecavüz ettiler ve aç bıraktılar. Yaklaşık otuz kadındık” dedi.

Rapora göre Tigray’daki sağlık merkezleri, Şubat ve Nisan 2021 arasındaki dönemde kadınlara yönelik bin 288 şiddet vakası kayda geçti. .Doktorlar, birçok kurbanın muayene olmaya gelmediği tahmininde bulunuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU