“13 yaşındayken tutuklanan Suudi genç idam edilecek” iddiası

5 yıl önce “Arap Baharı” gösterilerinde tutuklanan 18 yaşındaki Murtaca Kureyris “halkı isyana teşvik etmekle” suçlanıyor

Birleşmiş Milletler raporunda 18 yaşındaki Murtaca Abdullah Kureyris'in "işkence gördüğü" ifadesi yer alıyor / Fotoğraf: Uluslararası Af Örgütü

Amerikan yayın kuruluşu CNN International, 5 yıl önce Suudi Arabistan’ın doğusunda bulunan Avamiye şehrindeki protestolara katılan Murtaca hakkında, savcılığın idam kararı verdiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde Murtaca’nın “polis karakoluna molotofkokteyli atmak, terör örgütüne üye olmak, eylemlerde şiddete başvurmak, yürüyüş düzenlemek ve halkı galeyana getirmek” suçlarından yargılandığı belirtildi.

Suudi muhalif avukatlara göre, gösterilerin ardından ailesiyle birlikte Kral Fahd köprüsü üzerinden Bahreyn’e giderken Suudi polisi tarafından tutuklanan Murtaca, ülkedeki en genç siyasi mahkum olarak kabul ediliyor.

CNN’e göre Murtaca, kendisine yöneltilen suçlamaları işlediğinde on yaşındaydı. Olay sırasında ölen abisi Ali Kureyris ile polis karakoluna molotofkokteyli atmakla da suçlanan Murtaca’nın babası da geçtiğimiz yıl gözaltına alındı.

Suudi yetkililer, göstericilerin hem güvenlik güçlerine hem de sivillere saldırdığını söylüyor. 

BM: İşkence gördü

Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’nun Kasım 2016’da gerçekleşen 77’inci oturumunda Murtaca ve onunla birlikte tutuklanan çocukların “işkence gördüğü, tutuklanmasının keyfi olduğu ve uluslararası hukuku ihlal ettiği” öne sürüldü.

BM Çalışma Grubu’nun konuyla ilgili hazırladığı raporda, Murtaca’nın “barışçıl gösterilere katılmasına rağmen işkenceye maruz bırakılarak farklı suçlamaları kabul etmek zorunda bırakıldığı ve tutukluluğunun keyfi olduğu” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası Af Örgütü ise Suudi Arabistan’a çağrıda bulunarak Murtaca’nın serbest bırakılmasını talep etti.

Af Örgütü’nün Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “Şii azınlığın yaşadığı doğu bölgesindeki keyfi tutuklamalar uluslararası hukuka aykırı. Murtaca henüz çocukken gözaltına alındı ve bir ay boyunca tek başına hücrede tutuldu. İtiraf etmesi için dayak ve yıldırmaya maruz kaldı. İtiraf ederse serbest bırakma sözü verildi” dedi.

Nisan ayında Suudi Arabistan'da 37 kişi terör örgütüne üye olma suçlamasıyla idam edilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) hüküm giyenlerin çoğunun ülkedeki Şii azınlığa mensup olduğunu öne sürmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU